Balığın Satın Alınmasında Dikkat Edilecek Noktalar
Çok değerli olan bu besin maddesi, taze iken ne kadar
yararlıysa, bayatken de o kadar zararlı olabilir. Bayatlamış balıktaki
toksinler, insanların zehirlenmesi hatta ölümlere bile neden olabilir. Bu
nedenle balık satın alırken çok dikkatli olmak gerekir. Balık satın alırken
genel olarak balığın tazeliği ve kalitesi, yenebilir et oranı ve mevsimi
önemlidir. Balığın usulüne uygun olmayan şekilde ve yanlış bekletilmesi
genellikle dış kısımlarında başlayan bayatlamalara sebep olur. Örneğin uzun
süre sentetik torbada bekletilmesi bayatlamaya ve bozulmaya yol açar. Balığın
bozulmasını önlemek için acilen bu duruma son verilmesi gerekir. Balık hemen
akarsu altına tutulur, bir süre yıkanır.
Balığın bozulmasını önlemek ve mikroorganizma
faaliyetlerini hemen durdurabilmek için güvenli bir yol da şudur:
4 litre
suya 1 adet ( KMNO4 ) potasyum permanganat tableti eritilir. Menekşe renginde
bir su elde edilir. Deniz ürünleri yıkandıktan sonra bu suyun içinde 10 – 15 dakika
bekletilir. Su hala menekşe renginde ise deniz ürünü tazelenmiştir ve yenebilir
demektir. Permanganatlı sudan çıkartılarak bol suyla iyice yıkanır. Bu işlemden
sonra deniz ürününün hemen kullanılması gerekir. Bekletilerek tekrar aynı işlem
uygulanması sakıncalıdır.
Balığın Tazeliğini Saptama Yolları :
Gözleri parlak, dolgun ve şişkindir.
Solungaçları nemli ve kırmızıdır,
kötü koku yaymaz. Balık bayatlamaya ve kokmaya baş kısmından başlar.
Eti sıkı ve esnektir, elle
bastırıldığında eski şeklini kolayca alır (ancak buzhane balığı serttir).
Pulları yatık, kaygan ve yapışıktır.
Bayatladıkça bu görüntü kaybolur.
Suya bırakıldığında dibe çöker.
Doğal yosun ve deniz kokusu
vardır, amonyak kokmaz.
Taze balık hareketli gibi kıvrık
bir şekilde durur, balık bayatladıkça görüntü donuklaşır, sabitleşir.
Taze balıkların kuyruk yüzgeçleri uç kısımlarına kadar
muntazamdır. Şekli belirgindir. Bayatladıkça yüzgeçlerin uç kısımları şekil
değişikliğine uğrar.
AFİYET OLSUN… J
kaynak:http://hbogm.meb.gov.tr/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder