Ø Türk çayının
üretimi: Türkiye'de çay yetiştirme konusunda ilk
girişimin Tanzimat devrinde 1888 yılında
yapıldığı, dönemin yazılı
belgelerinden anlaşılmaktadır. 1925 ile 1947
yılları arasında
çay elle toplanıp atölyelerde işlenmiştir.
Fabrikalar kurulduktansonra hem elle toplanıp atölyelerde işlenmiş hem
fabrikalarda işlenmiştir. İlk
çay fabrikası
1947 yılında
Rize'nin ilimizde işletmeye açılmıştır.
Bugün Ordu’dan Artvin’e kadar olan bölgede, sahil ve sahilden 1000 metreye
kadar yükseklikte olan yerlerde, geniş çapta çay fidanı yetiştirilmektedir.
Çay üretiminde Rize ilimiz ilk sırada olup, onu
Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu takip etmektedir. Ülkemizde üretilen çayların
%95’inden fazlası siyah çay olarak işlenip
pazarlanmaktadır. Türk çayları tomurcuk,
filiz, üretim aşamasında üretilen çay
çeşitlerinin karışımından
oluşan harman çayları gibi
çaylarından oluşur. En popüler
içeceklerimizden biri olan çayın aslında
Türkiye’de çok eski bir geçmişi yoktur.
Ülkemizde 1930 ‘lara kadar çay yurt dışından ithal
edilerek tüketilmiştir.
Ø Elle (doğal yöntemle) yeşil çay üretimi Yeşil
çayın öncelikle sağlık
açısından çok yararlı bir
içecek olduğunu, yeşil
çayın çok tüketildiği
uzak doğu ülkelerinde bazı hastalıkların
az görülmesinin, yapılan araştırmalar
sonucunda yeşil çay içilmesinden kaynaklandığı bilinmektedir.
Mayıs 2002 tarihinde ilk sürgün
dönemi Rize Çamlıhemşin İlçesine
deneme üretimini gerçekleştirilmiştir.
Daha sonra Bölgede çay uzmanları tarafından
yapılan araştırmalar
sonucunda çaylarımızın
kalite, tat ve koku yönünden yeşil çay üretimine
elverişli olduğunu tespit
edilerek üretime az da olsa başlanmıştır.
Ø Türkiye'de beyaz çay üretimi:
Türkiye'de beyaz çay üretim denemelerine
2005 yılında
başlanmıştır.
1 Mayıs 2005 tarihinde Çay Araştırma
Enstitüsünde üretilmiş olup; Türk çaycısına
"Çayın alternatifi ancak çaydır."
gerçeği doğrultusunda yeni
bir yüksek gelir kaynağının
kapısını açmıştır.
Türk tüketicisine çaydaki sağlığın
sırrını bahşedecek
olan kanserin bilinen doğal
ilacı olan antioksidanaları içersinde
en yüksek derecede ihtiva eden böyle bir
ürünle, böylece tanıştırılmıştır.
Beyaz çay günümüzde daha çok sağlık
amacıyla içilen az
üretilen ve oldukça pahalı olan bir çay türüdür. türk çayında
pestisid yoktur.
· Pestisid: Çayın
zararlı haşerelerden
korunması için kullanılan
ilaçlardan çaya yansıyan insan sağlığına
zararlı maddedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder