Buharda Pişirmede Kullanılan Araçlar:
Buharda pişirme
yiyeceklerin özel kaplarda suya değmeden
sadece su buharında
pişirilmesi
yöntemidir. Ticari mutfaklarda buharda pişirme
amacıyla
içine paslanmaz çelikten perforeli (altı delikli)
bir tabanın
yerleştirildiği paslanmaz çelik kaplar kullanılmaktadır. Tabanın altında kalan bölüme su konur. Tabanın yüksekliği suya değmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Delikli
tabanın
üzerine sebzeler güzelce yerleştirilir.
Kapağı kapatılır. Altta yanan ateş
ile suyun 200 - 220 0C kaynaması
sağlanır. Böylece su buharlaşır ve yiyecekler buhar sayesinde pişer. Delikli tabanların sayısı birden fazla olabilir. Böylece
hem yemek hem de onunla servis yapılacak
garnitür beraber pişirilebilir.
Buharda
Pişirmede Dikkat
Edilecek Noktalar:
Bu pişirme
yöntemi ile;
Yiyeceğin
içeriğindeki
nişastanın kırılması
veya yumuşaması, protein selüloz ve lifli yapının kırılması
ile yemeğin daha yumuşak hale gelmesi sağlanır.
Yemeği
damak tadına
uygun, sindirilebilir hale getirir.
Besin zehirlenmesine yol açabilecek bakteri içeriğini yok ederek yemeği güvenilir hale getirir.
Yemeğin
kalitesini, lezzetini, rengini ve dokusunu geliştirir.
Çözünebilir besin öğeleri kaybını aza indirger.
Avantajları:
· Besin değeri
korunur.
· Düşük
basınçla
pişirme
ile proteinin zarar görmesi engellenir.
· İşçi
maliyeti düşüktür
ve kullanım
alanı geniştir.
· Besinleri kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirir.
· Sebzelerin buharda pişirilmesiyle, daha taze görünüm ve
renk korunumu sağlanır.
· Yakıt
açısından ekonomiktir.
Zaman ve ısı
kontrolü:
Yüksek basınçla
pişirme
uygulanacaksa, gereken basınç
sağlanmadan
yiyecek buhara konmamalıdır. İyi pişirme sağlamak için bu şarttır. Pişirme süresi kullanılan ekipmanın tipine, büyüklüğüne ve besin kalitesine bağlı olarak değişmektedir.
Dikkat edilecek noktalar:
· Önceden ısıtma gerektiğinden, buhar doğru zamanda açılmalıdır.
· Buhar kapatılmadan
kapak açılmamalıdır (düşük buharda şart değil).
· Kapak açılırken geride durulmalı, buhara kesinlikle dikkat
edilmelidir.
· Fazla pişirmekten
kaçınılmalıdır. Özellikle yüksek basınçta pişirme süresi kısadır.
· Makinenin içi her kullanımdan sonra temizlenmelidir.
· Her kullanım
öncesi makine kontrol edilmelidir.
· Etler yağlı
kağıtla kaplanarak pişirilirse istenmeyen görüntüler de
engellenmiş olur.
Buharda Pişirmenin Sağlık ve Besin Değeri Açısından Önemi.
Yiyeceğin
daha çabuk pişmesini
sağlar.
Yiyeceğin
öz suyu, mineraller ve vitaminler daha az kayba uğrar.
Yiyeceğin
kendine özgü tadı daha
iyi korunmuş olur.
Yiyeceğin
pişirilmesinde
yağ kullanmak
zorunluluğu
kalmayacağından
özel bir diyet uygulayanların
rahatlıkla kullanabileceği bir pişirme yöntemidir.
Yiyecek zedelenmeden pişmiş ve görünümünü daha güzel korumuş
olur.
Servis
zamanı,
misafirin siparişine
göre yemek hazırlama
olanağı sağlar.
Bir süzgeç veya elek
Uygun bir kapak
Fırında pişirmede kalın kenarlı tepsiler kullanılır.
Kendi Suyunda
(Etüvé) Pişirmede Kullanılan Araçlar.
Yiyecekleri kendi sularında pişirme yöntemi olduğu için bu yöntemde kullanılacak araçların en büyük özelliği buhar kaybını önleyecek şekilde olmasıdır. Pişirme işleminin ocak üzerinde veya fırında yapılmasına göre kullanılacak araçlar değişiklik gösterir.
Buna göre kullanılacak araçlar;
Derin bir tencereBir süzgeç veya elek
Uygun bir kapak
Fırında pişirmede kalın kenarlı tepsiler kullanılır.
Kendi suyunda
(etüvé) pişirmede dikkat
edilecek noktalar.
Yiyeceklerin hiç su ilave edilmeden, kendi suyunda
pişirilmesi
yöntemidir. Gereken ilavelerle (yağ,
tuz, biber, salça gibi) hazırlanan
yiyecekler ocakta veya fırında kendi sularıyla pişer. Pişirme işlemi hafif ısıda olmalı, yiyecek kendi suyunu salarak
kendi suyunda pişmelidir.
Yiyecek bu yöntem ile fırında pişirilecekse 120-140 0C’ den fazla ısı olmamalıdır
AFİYET OLSUN !Yemek
tarifleri, resimli yemek tarifleri, ne pişirsem, tarif, kolay, pratik,
lezzetli, oktay usta, püf noktası, nasıl yapılır, pratik tarif, özel tarif,
kolay tarif, ekonomik tarif, resimli, yeşil elma, emine beder, farklı tarifler,
dünya mutfağı, yemek, food, food recipes, easy turkish food, food book,Daily
food recipes, dünya mutfağı, türk mutfağı, İtalyan mutfağı, hint, Amerikan,
Meksika, çin, rus, hint, Hindistan, mısır, japon, pasta çorba ,et yemekleri,
tavuk, sebze, vejetaryen, kek, köfte, içecekler, kokteyller, balık, deniz
ürünleri, pilavlar, makarnalar, börekler, turşu, organik bezinler, organik
tarifler, zeytin nasıl yapılır, doğal ürünler, sağlıklı yaşam, sağlıklı
beslenme, doğal yaşam, egzersiz, spor, sağlık, pratik bilgiler, beslenme
önerileri, diyat önerileri, sağlıklı diyet, diyet yemekleri, tart, hamur
işleri, tatlılar, bebek yemekleri, çocuklara uygun yemekler, parfe, sütlü
tatlılar, şuruplu tatlılar, meyve tatlıları, tavuk yemekleri, mezeler, tadımlıklar,
garnitürler, yemek sözleri, yemek tarifleri oktay usta, öğrenci yemekleri, pratik
öğrenci yemekleri tarifleri, ziyafet yemekleri, ramazan yemekleri, ramazan
tatlıları, sahura ne pişirsem, iftara ne pişirsem, pratik ramazan sofrası
tarifleri, lezzetleri, iftar sofrası, lezzetli tarifler, ekonomik tarifler, yaz
yemekleri, hafif yaz yemek tarifleri, kış sofrası, kışın ne pişirsem, kış
yemekleri, vejetaryen sofra, tarif, etsiz
yemekler, diyet, tarifleri, kilo verdiren yemekler, kalorisi az yemek tarifleri,
sağlıklı beslenme ,sağlıklı yaşam önerileri, egzersiz önerileri, malzemeler, kullanılan,
dikkat edilmesi gerekenler, kahvaltılıklar, kahvaltıya ne yapsam, yapsam, ne,
farklı kahvaltılık öneriler, akşama ne pişirsem, akşam yemeği önerileri, öğle yemeği
önerileri, çay saati, çay saatine ne yapsam, hafif yemekler, atıştırmalıklar,
atıştır, aperatifler, meze, en güzel tarifleri, denemiş tarifler, tutan
yemekler, ne pişirsem, oktay usta, elifin mutfağı, yeşil elma, ustalardan
tarifler, uzman yemek tarif, pratik bilgiler, mutfak bilgileri,en
güzel,en,emine beder,usta,yemek,bebek yemekleri,mama,organik yemekler,organik
bebek yemekleri,4-6 aylık,6-12 aylık,bebek ara öğün,bebek çorbaları,bebek sebze
püreleri,bebek et yemekleri,bebek içecekleri,bebek tatlıları,organik
annelik,0-6 aylık,12 aylık,,denenmiş,pratik,yeşil elma,emine beder,yemek
tarifleri,ramazan yemekleri,yaz yemekleri,et yemekleri,kurban eti pişir,kavurma
tarifi,kurban etinin parçalanması,kurban paylanması,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder