8 Haziran 2012 Cuma

Japon Çayı

Çay, Çin'den Japonya'ya taşınmış ama Japonlar çay tarihini daha iyi belgelemiş, törenselliği derinleştirmiş ve onu da törensel yemek kültürlerine uygun olarak kendilerine has bir çay içme töresi haline getirmişlerdir. Japonya’da çay Çai’lik (çaysever) yüzlerce yıllık bir gelenektir. Onlar Çai’liği yaşama zevki ve sükunet veren bir yöntem olarak kabul etmişlerdir. Hatta çay içmek için özel çay odaları kurup, ritüeller geliştirilmiştir.
Ø Japon yeşil çayları:

· Gyokuro, çay bitkilerinden elle toplanarak üretilmiştir. Japonya’nın en güzel ve en nadide çayıdır. Yüksek derecede kafein içerir. Yaprakları ık parlak yeşil olsun diye, yetiştiği bahçeler, hasat öncesinde sürekli gölgede tutulmaktadır.

· Matcha, toz halindedir, Japon seremonilerinin vazgeçilmez çayıdır.

· Sencha, günümüzde tüketimi en yaygın olan çaydır. Serncha çayının bir çok çeşiti bulunmaktadır. Sağlık açısından birçok yararlı özelliği olduğuna inanılmaktadır.

· Kamairicha, sencha çayından farkı, üretim aşamasında yapraklar sıcak su buharı ile değil fırında şok soldurmaya tabi tutulmuş çaylardır.

· Bancha, şük kaliteli çaylardan yapılıp, niteliksiz olmasına karşın günlük kullanım da yaygın olarak içilmektedir. Halk tarafından evde basit düzeneklerle el yapımı olarakda üretilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder