14 Haziran 2012 Perşembe

Japonya’da Çay Servisi


Sado (veya Chado)
Sado ve çay törenlerini konu alan birçok okul bulunmaktadır. Japonya'da çay törenleri çok ince detayları bulunan bir sanat dalıdır. Çay yani O-cha (yeşil çay)'nın Japon kültüründeki yeri, kahvenin Amerikan kültüründeki yeri veya 'bir fincan çay'ın İngiliz kültüründeki yerinden çok daha farklıdır. Çay törenleri genellikle özel çay odalarında gerçekleştirilir. Konuklar çay odasına girdikten sonra nijiriguchi kapısının önünde çömelerek dünyevî sorunlardan uzaklaşır. Çay töreninin kendine özgü ve başka hiçbir yerde bulunmayan özellikleri vardır: Davetliler, mevsim, duvardaki resimler, çevredeki çeşitli bitki ve çiçekler, kullanılan malzemeler, çaydan önce sunulan yemek, vs. Çay töreni bir çok aşamadan oluşmaktadır Her aşamada insan varoluşun derinliklerinin daha da içine girer, doğaya daha da yakınlaşarak değerinin farkına varır.

"Çay töreni, yani çaya giden yol, suyun kaynatılması, çayın konulması ve demlenmesi, davetlilere sunularak içilmesi aşamalarını konu alan basit bir sahnedir. Açık kalplilikle ve saygı ile sunulan çay büyük minnettarlıkla kabul edilir, sunulan çay tüm fiziksel ve ruhsal istekleri tatmin eder. 400 yılından beri değişmeyen bu Japon geleneği birçok Japon olmayan kimsenin bu kültüre olan yakınlığını artırmıştır ve katılımlarını sağlamıştır. Bu da diğer ulus insanlarının Chado'ya olan ilgisinin artmasına yol açmış, bir çok insanın "Çay Yolu" na katılmasına olanak sağlamıştır. Çay seramonisinde kullanılan araç gereçler şunlardır: Chasen, çay törenini hazırlayan kişinin çayı karıştırmak için kullandığı bambu karıştırıcı; cha-ire, toz çayın konulduğu seramik kap; kama (kettle) su kaynatılan kap; hashi
(chopsticks) yemek çubukları; cha-wan çay kaseleri. Koicha (koyu çay) servisi başta yapılır daha sonra usucha (açık çay) servisi yapılır. Tören esnasında, çeşitli kaiseki (hamur işi), sake ve higashi (şekerleme) servisleri de yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder