Ölçüleri
4-6 Kişi
standart ölçü
50 g tereyağı veya margarin
50 g un (tepeleme bir çorba kaşığı kadar, yeni
elenmiş)
1 küçük boy soğanla hazırlanmış Garnished Onion
(defneli karanfilli soğan, veyasadece bir defne yaprağı da olabilir).
500 g süt
Az tuz (az miktarda beyaz biber, muskat rendesi
kullanılabilir )
5 Litre sos için
Standart ölçü:
300-400 g tereyağı veya margarin
400 g elenmiş un
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 orta boy soğanla hazırlanmış Garnished Onion
(defneli karanfilli soğan)
5 Litre Süt
1 ymek kaşığı tuz
½ çay kaşığı beyaz biber
İŞLEM
BASAMAKLARI
1-Tereyağı kalın dipli bir tencerede eritilir. Yeni
elenmiş ve havalandırılmış un eklenir. Sarartılmadan üç dakika kadar
karıştırılarak kavrulması sağlanır.
2-Ocaktan alınır 5-10 dakika kadar soğutulur.
Soğutulmazsa sosun dibi tutar.
3-Tekrar ocağa alınır soğuk süt eklenir ve hızla
karıştırılır. Garnished Onion (defneli karanfilli soğan), tuz, muskat rendesi,
beyaz biber eklenir.
4-Karıştırılarak hafif ateşte 15 dakika kadar
kaynatılır. Dibinin tutmamasına dikkat edilmelidir. Ocaktan alınır.
5-Garnished Onion (defneli karanfilli soğan)
çıkartılır. Sos pütürlü ise süzülebilir.
6-Sosun kıvamını koyu buluyorsanız süt ekleyerek kaynatınız.
Sulu ise biraz daha yoğunlaşana kadar kaynatabilirsiniz. Kaşığın ters tarafına
4-5 milimetrelik kalınlıkta sıvanıyorsa normal kıvama gelmiş demektir.
İstenilen yerde kullanılabilir.
Bu da basit başka
bir tarif :)
Malzemeler:
2
su bardağı kaynatılmış süt
Yarım su bardağı un
1 yemek kaşığı tere yağ
Yarım su bardağı un
1 yemek kaşığı tere yağ
Hazırlanışı:
Bir tencerenin
içine tereyağını koyun ve ocakta eritin.
Tereyağ eridikten sonra ocağın altını kısın ve unu ekleyip sürekli karıştırın, un topaklanmasın.
Un kavrulunca hemen ocaktan alın 5 dakika kenarda dinlendirin.
5 dakika sonra içine kaynar sütü yavaş yavaş ekleyin bu sırada da diğer elinizle çırpmaya başlayın.
Sütün tamamını katıp çırpma işleminiz bittikten sonra tencereyi tekrar ocağa koyun ve beşamel sosu sürekli karıştırarak bir defa kaynamasını bekleyin.
Kaynamaya başlayın beşamel sosu arada bir karıştırarak 10 dakika daha ocakta pişirip ocaktan alın ve dileğiniz yemeklerin üzerine dökün.
Tereyağ eridikten sonra ocağın altını kısın ve unu ekleyip sürekli karıştırın, un topaklanmasın.
Un kavrulunca hemen ocaktan alın 5 dakika kenarda dinlendirin.
5 dakika sonra içine kaynar sütü yavaş yavaş ekleyin bu sırada da diğer elinizle çırpmaya başlayın.
Sütün tamamını katıp çırpma işleminiz bittikten sonra tencereyi tekrar ocağa koyun ve beşamel sosu sürekli karıştırarak bir defa kaynamasını bekleyin.
Kaynamaya başlayın beşamel sosu arada bir karıştırarak 10 dakika daha ocakta pişirip ocaktan alın ve dileğiniz yemeklerin üzerine dökün.
Beşamel sos
Hazırlamada Dikkat Edilecek Noktalar
Tereyağı yerine margarin kullanılabilir
ancak tereyağı ile hazırlanan sos daha kaliteli olur.
Tereyağı kullanılacaksa tereyağı ayrı bir
kapta eritilir ve dibe çöken tortusu bırakılır, üstte kalan kısım ile sos
hazırlanır.
Un kullanılmadan hemen önce elenerek havalandırılmalıdır,
böylece kolay dağılır topaklanmaz.
Un mutlaka beyaz kalacak şekilde
kavrulmalıdır, sarartılırsa sosun rengi beyaz olmaz, az kavrulursa da çiğ un
kokusu olur.
Un yağla kavrulduktan sonra ocaktan
alınır, ılıklaştırılır. Daha sonra tekrar ocağa konulur ve soğuk süt eklenir.
Aksi halde karışım hamurumsu olur ve süner.
Süt sıcak olursa karışım topaklanır ve
homojen olmaz.
Az miktarda hazırlanan soslar için
baharatlar iyi ayarlanmalıdır, aksi halde baharatların tadı baskın olabilir.
Sebze graten için sos hazırlanıyor ise
süt miktarının yarısı kadar sebzenin pişme suyu kullanılabilir.
Süt eklendikten sonra kaynayana kadar
karıştırılması gerekir. Aksi halde dibi tutabilir.
Kaynama başladıktan sonra kısık ateşte,
ara sıra karıştırarak kaynatmaya devam edilmelidir.
Yine de dibi tutmuşsa dibini kaldırmadan
başka bir kaba aktarılarak kullanılabilir.
Sosun kıvamını koyu buluyorsanız süt
ekleyerek kaynatınız. Sulu ise yoğunlaşana kadar biraz daha kaynatabilirsiniz.
İyi Hazırlanmış
Beşamel Sosun Özellikleri
Rengi beyaz olmalıdır..
Akıcı kıvamda olmalı, kaşığın ters tarafına
4-5 milimetrelik kalınlıkta sıvanmalıdır.
Pütürsüz ve homojen olmalıdır.
Tadı ve kokusu hoşa gider olmalı, çiğ un
kokusu, yanık kokusu olmamalıdır.
Yiyeceğin üzerinde ince bir tabaka
halinde kaplanmalıdır.
Beşamel Sosun
Türeyenleri ve Kullanıldığı Yerler
Çeşitli
gratenlerin hazırlanmasında kullanılır
Sos Oror (Sauce
Aurore)
Beşamel sos hazırlanırken, un kavrulduktan sonra
(sosun miktarına göre değişebilir)
1–2 çorba kaşığı domates salçası eklenir. Salça
miktarı sosun miktarına göre değişebilir.
Diğer işlemler aynı şekilde yapılır.
Kullanıldığı Yerler: Yumurta çeşitleri, kümes hayvanları,
uykuluk vb yerlerde kullanılır.
Sos Şantili (Sos
Chantilly)
Koyu kıvamlı hazırlanmış bir ölçek sos beşamele iki
ölçek (çırpılarak köpürtülmüş) krema eklenerek karıştırılır hazırlanır.
Kullanıldığı Yerler: Kümes hayvanları ve diğer beyaz
etlerle kullanılır.
Sos Nantu (Sos
Nantua)
Bir su bardağı kadar beşamel sosa 6-7 damla kanyak
veya brandy, ½ su bardağı krema eklenir, karıştırılır. Yarım su bardağını
dolduracak şekilde ezilmiş kerevit, ince doğranmış karides veya yengeç eti
eklenerek hazırlanır.
Kullanıldığı Yerler: Yumurtalar, balıklar, kabuklu
deniz ve su ürünlerinde kullanılır.
Sos Morney (Sos
morney)
Beşamel sosun içerisine 1/3 kadar
rendelenmiş eski kaşar peynir veya permasan peyniri, acı toz biber (az
miktarda) eklenip karıştırılmasıyla hazırlanır.
Kullanıldığı
Yerler: Beyaz
etlerin her türü ve sebzelerde kullanılır (Resim.2).
Bunların dışında Beşamel sosun
daha başka türeyenleri de var, sizin için bu kadar örneğin yeterli olacağını
düşündük, kendinizi geliştirdikçe diğerlerini de çeşitli kaynaklardan ve
aşçılardan temin edebilirsiniz.
Beşamel sosun ve
Türeyenlerinin Saklanması
Beşamel sos kolay ve kısa sürede hazırlanan soslardandır.
Bu nedenle depolanmasına gerek yoktur. Mutfakta hazırlandıktan sonra üzerine tereyağı
konularak veya ara sıra karıştırılarak kabuklanması önlenir. Soğuk odada
üzerine yağlı kağıt kapatılarak 1-2 gün bekletilebilir. Kullanılacağı zaman
ocak üzerinde karıştırılarak kıvama getirilir, biraz süt eklenerek kıvamı
düzeltilebilir.Bekletilmesi besin zehirlenmesi riskine neden
olabilir. Beşamel sosun türeyenlerinin bekletilmeden kullanılması uygun olur.
AFİYET OLSUN !Yemek
tarifleri, resimli yemek tarifleri, ne pişirsem, tarif, kolay, pratik,
lezzetli, oktay usta, püf noktası, nasıl yapılır, pratik tarif, özel tarif,
kolay tarif, ekonomik tarif, resimli, yeşil elma, emine beder, farklı tarifler,
dünya mutfağı, yemek, food, food recipes, easy turkish food, food book,Daily
food recipes, dünya mutfağı, türk mutfağı, İtalyan mutfağı, hint, Amerikan,
Meksika, çin, rus, hint, Hindistan, mısır, japon, pasta çorba ,et yemekleri,
tavuk, sebze, vejetaryen, kek, köfte, içecekler, kokteyller, balık, deniz
ürünleri, pilavlar, makarnalar, börekler, turşu, organik bezinler, organik
tarifler, zeytin nasıl yapılır, doğal ürünler, sağlıklı yaşam, sağlıklı
beslenme, doğal yaşam, egzersiz, spor, sağlık, pratik bilgiler, beslenme
önerileri, diyat önerileri, sağlıklı diyet, diyet yemekleri, tart, hamur
işleri, tatlılar, bebek yemekleri, çocuklara uygun yemekler, parfe, sütlü
tatlılar, şuruplu tatlılar, meyve tatlıları, tavuk yemekleri, mezeler, tadımlıklar,
garnitürler, yemek sözleri, yemek tarifleri oktay usta, öğrenci yemekleri, pratik
öğrenci yemekleri tarifleri, ziyafet yemekleri, ramazan yemekleri, ramazan
tatlıları, sahura ne pişirsem, iftara ne pişirsem, pratik ramazan sofrası
tarifleri, lezzetleri, iftar sofrası, lezzetli tarifler, ekonomik tarifler, yaz
yemekleri, hafif yaz yemek tarifleri, kış sofrası, kışın ne pişirsem, kış
yemekleri, vejetaryen sofra, tarif, etsiz
yemekler, diyet, tarifleri, kilo verdiren yemekler, kalorisi az yemek tarifleri,
sağlıklı beslenme ,sağlıklı yaşam önerileri, egzersiz önerileri, malzemeler, kullanılan,
dikkat edilmesi gerekenler, kahvaltılıklar, kahvaltıya ne yapsam, yapsam, ne,
farklı kahvaltılık öneriler, akşama ne pişirsem, akşam yemeği önerileri, öğle yemeği
önerileri, çay saati, çay saatine ne yapsam, hafif yemekler, atıştırmalıklar,
atıştır, aperatifler, meze, en güzel tarifleri, denemiş tarifler, tutan
yemekler, ne pişirsem, oktay usta, elifin mutfağı, yeşil elma, ustalardan
tarifler, uzman yemek tarif, pratik bilgiler, mutfak bilgileri,en
güzel,en,emine beder,usta,yemek,bebek yemekleri,mama,organik yemekler,organik
bebek yemekleri,4-6 aylık,6-12 aylık,bebek ara öğün,bebek çorbaları,bebek sebze
püreleri,bebek et yemekleri,bebek içecekleri,bebek tatlıları,organik
annelik,0-6 aylık,12 aylık,,denenmiş,pratik,yeşil elma,emine beder,yemek
tarifleri,ramazan yemekleri,yaz yemekleri,et yemekleri,kurban eti pişir,kavurma
tarifi,kurban etinin parçalanması,kurban paylanması,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder