25 Mart 2013 Pazartesi

Hamburger ve Sandviç Ekmeği Yapımı



500 gr. Unu tezgaha eleyerek, ortasını açınız.
 10 gr. tuzu 25 gr. mayayı ve 75 ml. yağ ile yumuşak kıvamda bir hamur yoğurunuz.
 Hamurunu üzerini nemli bezle sıkıca kapatarak 27° - 30°C lik oda ısısında 30 dakika dinlendirerek mayalanmasını sağlayınız

 Tekrar yoğurarak ortalama 90 gr. ağırlığında parçalar alarak tezgah üzerinde şekil veriniz. Hamburger ekmeği için yuvarlak, sandviç ekmeği için oval şekil vermeye dikkat ederek yağlanmış tepsiye 4-5 parmak arayla yerleştiriniz.

 27° - 30°C lik oda ısısında 30 dakika dinlendirerek tekrar mayalandırınız.
 Fırını 200°C de ısıtınız. Bu arada hamurların üzerine yumurta sarısını sürünüz.
 İsterseniz üzerine susam yada çörek otu serpebilirsiniz.
 Hamuru sıcak fırına vererek Pişme sonunda koyu hardal rengini almasına dikkat ederek 250 ° C’de 20 dakika pişiriniz.
 Fırından alarak tepside soğumaya bırakınız.
 Sandviç ve hamburger ekmeklerini bütünlüğünü bozmadan ortadan ikiye kesiniz.
 Sandviç ekmeklerinin arasına dilim peynir – domates ve maydanoz yaprağı koyunuz.
 Sadviçleri peçetesiyle birlikte servis tabağına yerleştirerek servise hazırlayınız.

 Hamburger ekmeklerinin arasına ¼ marul yaprağı veya 1 yemek kaşığı julienne marul, yuvarlak yassı köfte, julienne kornişon, stick doğranmış frit patates koyunuz.
 Hamburgerleri kendi özel kağıdı arasında servis tabağına peçetesiyle birlikte yerleştirerek servise hazırlayınız.

Hamburger ve Sandviç Yapımında Dikkat Edilecek Hususlar
 Yapılacak ürüne göre yumuşaklık  ayarlanmalıdır.
 Yağ ürüne gevreklik ve lezzet vermesi için  eklenir ancak fazlası ürünün kabarmasını  olumsuz etkileyeceğinden miktarına dikkat  edilmelidir.
 Pişirilmiş olan hamburger ve sandviç  ekmeği soğutuluncaya kadar tepside  kalmalıdır.
 Pişirilmiş olan hamburger ve sandviç ekmeğinin arası servise çıkartılmadan hemen önce kesilerek servise hazırlanmalıdır.

Mayalandırma Süresi ve Isısı
Hamburger ve sandviç ekmeklerinin yapımında kullanılan mayalı hamurların mayalandırma süresi iki aşamada gerçekleştirilir. ilk yoğurmadan sonra ve ikinci yoğurmadan sonraki şekil verme aşamasından sonra 30 dakika, dinlenme süresi verilmelidir. Mayalandırma ısısı da 27 ° ile 30 ° arasında olmalıdır. Ticari mutfaklardaki uygulamalarda ekmek hamuru tüm malzemeler aşama olmaksızın hep birlikte ilave edilerek hamur makinelerde yoğrulmaktadır. Mayalandırmak amaçlı bekletme süresi de sadece bir aşamada ve mayalanma ünitelerince gerçekleştirilmektedir. Sürenin ve ısının fazlalığı da azlığı kadar hamurun kalitesinde olumsuz etki yapar.
Hamurda Aranan Özellikler
 İstenen nitelikte hamburger ve sandviç ekmeği üretebilmek için hamurunun kıvamı çok önemlidir. Çok cıvık ve katı hamur ekmeğin kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Her iki ekmeğin hamuru da yumuşak kıvamda olmalıdır.
 Tuz, olması gereken miktarda kullanılmalı, yetersiz ve gereğinden fazla tuz ilavesi hamurun fermantasyonunu olumsuz etkilemesinin yanı sıra lezzetini de etkileyecektir.
 Yağın azlığı ve fazlalığı da hem fermantasyonunu hem de lezzetini olumsuz etkileyecektir.
 Hamurun çok yayılmış yada sert görünümde olmamalıdır.

Şekil Verme 
Hamburger ekmek hamurlarına verilebilecek en uygun şekil yuvarlak olmasına karşılık, sandviç ekmeklerine hem oval hem de yuvarlak şekil verilebilir. Sektörde hazırlanan hamburger ve sandviç ekmekleri ilk mayalandırmadan sonra ortalama 90 gr .ağırlığında bir bütün parça ayrılmak suretiyle yuvarlak ya da oval şekil verilebilir.
Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar
 Pişirmeye hazır hale getirilmiş olan hamburger ve sandviç hamurları fırına verilmeden hemen önce yumurta sarısı sürülür. Üzerine susam ilavesiyle yada sade olarak pişmeye bırakılır.
 Önceden 200 °C de ısıtılmış olan fırında pişirilir.
 Pişme ısısı 200 ° C ve pişme süresi de 15-20 dakika arasında olmalıdır.
 Ürün fırına verildikten sonra kapağı sık sık açılmamalıdır.
 Pişirme sonunda ürünün koyu hardal renginde kızarmış olmasına dikkat edilmelidir.

Saklama Koşulları ve Süresi
 Hamburger ve sandviç ekmeği servise hazır bir halde uzun süre bekletilmemelidir.
 Servis için hazırlanmamış olan hamburger/sandviç ekmeği TSE ye uygun hazırlanmış naylon poşetler içerisinde 3 gün süreyle 4 ° C- 5 °C arasında saklanabilirler. -18° Cde şoklanmış olan ekmeklerin ise -30° C ile - 40 °C arasında ki sıcaklıkta 3 ay ile 6 ay arasında saklanabilirler

AFİYET OLSUN !Yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri, ne pişirsem, tarif, kolay, pratik, lezzetli, oktay usta, püf noktası, nasıl yapılır, pratik tarif, özel tarif, kolay tarif, ekonomik tarif, resimli, yeşil elma, emine beder, farklı tarifler, dünya mutfağı, yemek, food, food recipes, easy turkish food, food book,Daily food recipes, dünya mutfağı, türk mutfağı, İtalyan mutfağı, hint, Amerikan, Meksika, çin, rus, hint, Hindistan, mısır, japon, pasta çorba ,et yemekleri, tavuk, sebze, vejetaryen, kek, köfte, içecekler, kokteyller, balık, deniz ürünleri, pilavlar, makarnalar, börekler, turşu, organik bezinler, organik tarifler, zeytin nasıl yapılır, doğal ürünler, sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, doğal yaşam, egzersiz, spor, sağlık, pratik bilgiler, beslenme önerileri, diyat önerileri, sağlıklı diyet, diyet yemekleri, tart, hamur işleri, tatlılar, bebek yemekleri, çocuklara uygun yemekler, parfe, sütlü tatlılar, şuruplu tatlılar, meyve tatlıları, tavuk yemekleri, mezeler, tadımlıklar, garnitürler, yemek sözleri, yemek tarifleri oktay usta, öğrenci yemekleri, pratik öğrenci yemekleri tarifleri, ziyafet yemekleri, ramazan yemekleri, ramazan tatlıları, sahura ne pişirsem, iftara ne pişirsem, pratik ramazan sofrası tarifleri, lezzetleri, iftar sofrası, lezzetli tarifler, ekonomik tarifler, yaz yemekleri, hafif yaz yemek tarifleri, kış sofrası, kışın ne pişirsem, kış yemekleri, vejetaryen  sofra, tarif, etsiz yemekler, diyet, tarifleri, kilo verdiren yemekler, kalorisi az yemek tarifleri, sağlıklı beslenme ,sağlıklı yaşam önerileri, egzersiz önerileri, malzemeler, kullanılan, dikkat edilmesi gerekenler, kahvaltılıklar, kahvaltıya ne yapsam, yapsam, ne, farklı kahvaltılık öneriler, akşama ne pişirsem, akşam yemeği önerileri, öğle yemeği önerileri, çay saati, çay saatine ne yapsam, hafif yemekler, atıştırmalıklar, atıştır, aperatifler, meze, en güzel tarifleri, denemiş tarifler, tutan yemekler, ne pişirsem, oktay usta, elifin mutfağı, yeşil elma, ustalardan tarifler, uzman yemek tarif, pratik bilgiler, mutfak bilgileri,en güzel,en,emine beder,usta,yemek,bebek yemekleri,mama,organik yemekler,organik bebek yemekleri,4-6 aylık,6-12 aylık,bebek ara öğün,bebek çorbaları,bebek sebze püreleri,bebek et yemekleri,bebek içecekleri,bebek tatlıları,organik annelik,0-6 aylık,12 aylık,,denenmiş,pratik,yeşil elma,emine beder,yemek tarifleri,ramazan yemekleri,yaz yemekleri,et yemekleri,kurban eti pişir,kavurma tarifi,kurban etinin parçalanması,kurban paylanması,



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder