27 Mart 2013 Çarşamba

Mantı - Tepsi Mantısı - Nohutlu Mantı



Hamuru İçin Malzemeler
􀂾 500 g un
􀂾 2 adet yumurta
􀂾 1 su bardağı su
􀂾 1 tatlı kaşığı tuz

Harcı İçin Malzemeler
􀂾 500 g kıyma
􀂾 100 g (orta boy) soğan
􀂾 1 çay kaşığı tuz
􀂾 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
􀂾 1/2 demet maydanoz

İşlem Basamakları:
Unu hamur yoğurma kabına eleyip, ortasını genişçe açınız.
􀂾 İçine yumurta, tuz koyup su ilavesiyle sertçe bir hamur yapıp iyice özleştiriniz.
􀂾 Elde edilen hamuru, nemli bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz.
􀂾 Hamur dinlenirken, kıyma, brunoise soğan (soğanın çok ince doğranmalı soğanı rendelemeyiniz. Rendelenmiş soğan sulanır kıymayı sulandırır), tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz karıştırılarak mantı içini hazırlayınız.
􀂾 Dinlenen hamur, kalın silindir şekline sokulup 3-4 eşit parçaya keserek ayırınız.
Kesilen taraflar alta ve üste gelecek şekilde düzeltiniz. Hafif unlayarak bastırınız. Üzerini örtüp10 dakika daha dinlendiriniz.
􀂾 Dinlenen hamurları un serpilmiş tahtada (mermer tezgah da olabilir) 2-3 mm inceliğinde oklava ile düzgün bir daire şeklinde açınız.
􀂾 Açılan hamurları 2-3 cm karelere kesiniz.
􀂾 Hazırlanan içten, karelerin ortasına konularak karşılıklı kenarları ortasından üste doğru bastırarak (veya karşılıklı köşeleri üstte birleştirerek) kıymayı kapatınız.
Mantıları biçimlendirirken harçın da pişebilmesi için, kenarlarda oluşan boşlukların kapanmamasına özen gösteriniz.
􀂾 Mantıları, yağlanmış bir tepsiye muntazam diziniz.
􀂾 Tepsiyi orta hararetli fırına koyup hafifçe pembeleştiriniz.
􀂾 Mantılar şekil verdikten sonra temiz örtü üzerinde hafif kurutularak haşlayabilir veya buzdolabı poşetlerine konularak dondurucuda da saklanabilinir.

Saklamada dikkat edilecek noktalar
Mantı hazılandıktan sonra hemen pişirilip tüketileceği gibi daha sonra kullanılmak için de fırında kurutularak ve dondurularak saklanabilir.
􀂾 Mantıyı fırında kuruturken orta hararetli ısıda (ara sıra karıştırarak, hepsinin aynı ayarda kuruması için) hafifçe pembeleştiriniz.
􀂾 Soğuduktan sonra hava almayacak şekilde poşetleyiniz.
􀂾 Temiz örtü üzerinde hafif kurutup, hava almayacak şekilde poşetleyip dondurunuz.

Pişirmede Kullanılan Gereçler
Mantı pişirmede etsuyu, su, nohut, mantı hazırlanırken içi boş olarak hazırlanmışsa pişirirken tavuk eti, kıyma ilave edilebilir.

Pişirmede Dikkat Edilecek noktalar
􀂾 Haşlanacak mantı miktarına uygun büyüklükte altı düz ve kalın tabanlı bir tencere seçiniz.
􀂾 Tencerenin büyüklüğüne uygun bir ocak seçiniz.
􀂾 Tenceriye yeterli miktarda su koyunuz.
􀂾 Suya tuz ve sıvı yağ ilave ediniz ve kaynatınız.
􀂾 Mantıları birbirine yapıştırmadan tek tek kaynayan suya atınız.
􀂾 Yapışmamaları için tahta kaşıkla hemen karıştırınız.
􀂾 Kapağı açık olarak un kokusu gidip bütün hamurlar yukarı çıkıncaya kadar pişiriniz.
􀂾 Ateşten aldıktan sonra üzerine 1-2 bardak soğuk su dökerek pişmenin durmasını sağlayınız.




Tepsi Mantı
İşlem Basamakları
􀂾 Hazırlamış olduğunuz mantıyı yağlanmış tepsiye aralıksız olarak diziniz.
􀂾 Tepsiyi orta hareretli fırında hafifçe pembeleştiriniz.
􀂾 Hafif kızaran hamurların üzerine hamurların yarısına gelecek kadar et suyu veya sıcak su ilave ediniz.
􀂾 Hamurları bütün suyu çekip yumuşayıncaya kadar fırında pişiriniz.
􀂾 Pişen mantıyı servis tabağına veya birer kişilik tabaklara koyunuz.
􀂾 Üzerine yoğurt sosu ve kırmızı biberli kızdırılmış yağ ilave ediniz.




Nohutlu Mantı
İşlem Basamakları:
􀂾 Nohutu akşamdan ılık su ile ıslatınız.
􀂾 Yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
􀂾 1 tatlı kaşığı tuz ilave ediniz.
􀂾 Hazırlamış olduğunuz mantıyı yağlanmış tepsiye aralıksız olarak diziniz.
􀂾 Tepsiyi orta hareretli fırında hafifce pembeleştiriniz.
􀂾 Hafif kızaran hamurların üzerine hamurların yarısına gelecek kadar kaynayan nohutlu suyu ilave ediniz.
􀂾 Mantılar bütün suyu çekip yumuşayıncaya kadar fırında pişiriniz.
􀂾 Yemek tabaklarına koyup üzerine yoğurt sosu ve kırmızı biberli yağı ilave ediniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder