15 Mayıs 2012 Salı

Kalbura Bastı


Gereçler (6–8 Porsiyon)
100 ml sıvı yağ

125 ml eritilmiş margarin

100 ml süt

100 gr toz şeker

2 g karbonat

2 g kabartma tozu

1 paket vanilya veya

Yarım limon kabuğu rendesi

500 g un


Şurup İçin

500 g toz şeker

600 ml su

¼ limonun suyu


Hazırlanması

Toz şeker ve su tencereye konur, orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırılır. 8-10 dakika kaynatılır. Limon suyu ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Kıvamı kontrol edilip soğutularak şurup hazırlanır Diğer tarafta sıvı yağ, eritilmiş margarin, süt, toz şeker, limon kabuğu rendesi veya vanilya, karbonat, kabartma tozu bir kap içinde karıştırılır. Alabildiği kadar un konarak hamur yapılır. Yarım saat dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Her bir parçaya avuç içinde yassıltarak oval şekil verilir. Hamurlar rendeye bastırılarak pütürleşmesi sağlanır. Bir uçtan kıvrılarak şekillendirilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Fırında pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz şurup eklenir alt üst edilerek bir süre bekletilir. Servisi yapılır.


Hazırlamada Dikkat Edilecek Noktalar

1- Malzemeler karıştırıldıktan sonra ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilmelidir.

2- Hamuru dinlendirme işlemi serin bir yerde veya buzdolabında olmalıdır.

3- Dinlendirirken üzerine nemli bez örtülmelidir.

4- Şekillendirme eşit ve düzgün yapılmalıdır.

5- Ürün fırından çıkar çıkmaz şurup soğuk olarak dökülmelidir.


Servise Hazırlama

Fırından çıkar çıkmaz soğuk şuruba konur, alt üst edilerek bir süre bekletilip servisi yapılır+


Pişen Üründe Aranılan Özellikler

1- Verilen şekil bozulmamış olmalı

2- Rengi açık pembe olmalı, her tarafı eşit pişmiş olmalı

3- Şuruba içine iyi çekmeli, kuru olmamalı

4- Ağızda dağılmalı, içindeki yağ ağır kokmamalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder