15 Mayıs 2012 Salı

Kazandibi


Gereçler (6-8 Porsiyon)
1 litre süt

250 g toz şeker

65 g pirinç unu

55 g nişasta

25 g pudra şekeri

Yarım paket vanilya veya yarım limon kabuğu rendesi


Hazırlanması

*Süt tencereye dökülüp ocağa konur.

*Pirinç unu ve nişasta eklenir. Karıştırarak 10 dakika kaynatılır.

*Şeker eklenip eriyinceye kadar karıştırılır. Bir kere kaynatıp ocaktan alınır.

*Pudra şekeri tepsiye serpilir. Üzerine hazırlanan muhallebi dökülür.

*Ocakta veya fırında 15–20 dakika tepsi dibinin yanması sağlanır.

*Hemen soğuk su bulunan kaba dip kısmı batırılır, bir kaç saniye tutulur. Soğutmak için 5–6 saat beklenir.


Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar

1- Kaynatma sırasında dibine tutmaması için ara sıra karıştırılmalıdır.

2- Şekeri ilave edildikten sonra fazla kaynatılmamalıdır. 3- Hazırlanan muhallebisi sulu olmamalıdır.

4- Pudra şekeri dengeli bir şekilde tepsiye yayılmalıdır.

5- Tepsideki pudra şekeri iyi ve dengeli karamelize edilmelidir. 

Servise Hazırlama

Soğuyan muhallebi bir porsiyonluk 5–7 cm boyutlarında dikdörtgenlere kesilir. Spatülle çıkartılarak yanık kısmı üste gelecek şekilde yerleştirilir. İstenirse kazandibi daha büyük tepsilere ince bir şekilde dökülüp daha geniş kesildikten sonra rulo halinde sarılarak da servisi yapılabilir


Pişirilen Üründe Aranılan Özellikler

1- Kazandibinin muhallebisi istenen nitelikleri taşımalı

2- Yanık kısmı düzgün çıkmış ve eşit görünümde olmalı

3- Yanık kısmı acı olmamalı

4- Süt, şeker ve yanık lezzeti taşımalı

5- Şekli bozulmayan katılıkta olmalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder