12 Mayıs 2012 Cumartesi

Stewing (kendi suyunda) Pişirerek Garnitür Hazırlama


Stewing (kendi suyunda) Pişirerek Garnitür Hazırlamada Kullanılan Araçlar
Bu yöntem yiyeceklerin hiç su ilave edilmeden, kendi suyunda pişirilmesi yöntemidir. Bu yöntemde kullanılacak araçların buhar kaybını önleyecek şekilde olması gerekir. Pişirme işleminin ocak üzerinde veya fırında yapılmasına göre kullanılacak araçlar değişiklik gösterir.

Fırında pişirmede kalın kenarlı tepsiler kullanılır. Tepsilerin üzeri ya bir kapak ya da alüminyum folyo ile sıkıca kapatılır. Çelik kulplu tava ve yayvan tencereler de fırında pişirme için kullanılabilir. Yiyecek ocak üzerinde pişirilecekse yiyeceğin miktarına göre bir tencere kullanılır.


Stewing (Kendi Suyunda) Pişirerek Garnitür Hazırlamada Kullanılan Sebzeler Ve Özellikleri

Bu yöntem yapısında su miktarı fazla olan sebzelerde kullanılır. Sebze garnitürleri dışında zeytinyağlı yemeklerde ve yumuşak etli sebze yemeklerinde, balıklarda ve meyvelerde de kullanılır. Ispanak, pırasa, biber, kabak, taze fasulye, salatalık, brokoli, marul, pazı, rezene, arpacık soğan, taze soğan mantar yapılacak garnitüre göre hazırlandıktan sonra yağ, tuz, domates, biber vb. ilavelerle çok hafif ateşte (fırın kullanılırsa 120–140 0C) kapağı kapatılarak pişirilir. Suyu çektirilir ve uygun yemekle kullanılır.


Stewing (Kendi Suyunda) Pişen Sebzelerin Kullanıldığı Yerler

Bu yöntem ile hazırlanan sebze garnitürleri;

Ø Izgarada pişen et, tavuk, balık yemekleriyle servis yapılır,

Ø Zeytinyağlı sebze yemekleri başlangıç yemeği olarak kullanılabilir,

Ø Değişik şekillerde süslendikten sonra soğuk büfede de kullanılabilir.



Stewing(Kendi Suyunda) Pişirme ilkeleri

Ø Pişme için su eklenmez.

Ø Yiyecekler mutlaka üzerleri kapalı olarak pişirilirler.

Ø Pişirme ısısı şük ısıda (kısık ateşte) olmalı.

Ø Pişmeyi kolaylaştırmak için yağ, domates kullanılabilir.



AFİYET OLSUN…. J



kaynak:http://hbogm.meb.gov.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder