20 Haziran 2012 Çarşamba

Kakao


Tanımı
Sıcak olarak içilen kakao, özellikle Amerika ve Batı Afrika’ da yetişen 15-16 m boyundaki kakao ağacının kurutulmuş meyvelerinin içerisinden çıkartılan tohumların fermante edildikten sonra aromatik hale getirilmiş tozlarıdır. Kakaonun fermantasyon süresi üç ile yedi gün arasında değişmektedir. Kakaonun meyve halinden toz haline getirilebilmesi için birtakım işlemlerden geçmesi gerekir. Bu süreçte; meyvelerin içinden çıkan tohumlar kavrulur, kızılımsı kahverengi un haline getirilir ve yağı çıkarılır. Yağ çıktıktan sonra katılaşan kakao, yeniden öğütülerek çok ince toz haline getirilir ki, bu toz kakao tozunu teşkil eder.
Kakao, nemden etkilendiği için serin ve kuru bir yerde, ağzı kapalı ve ışık geçirmeyen malzeme ile ambalajlanarak saklanmalıdır. Cam ve porselen kaplar saklama için kullanılabilir.

·         Çeşitleri
Ø Forastero: Dayanıklı ve bol ürün veren kakaodur. Yassı çekirdekli ve normal kalitelidir.
Ø Criollo: Zor yetişen, yuvarlak ve büyük çekirdeklidir. Çekirdekler beyaz, tadı yumuşak ve çok az kekredir. İyi kalitelidir.
Ø Amelonado: ekvatorda yetişen, mor renkli ve çekirdekleri yuvarlak bir kakaodur. Tadı normal kekreliktedir ve iyi bir kakaodur.

·         Hazırlanması
Sütle hazırlanan, sıcak ve soğuk olarak servis edilen bir içecektir. Kakao, toz olarak, kuvertür ile hazırlama ve şekerli karışımla hazırlama olarak üç şekilde hazırlanabilir.
·         Toz Kakao İle Hazırlama
Ø Iki fincan süt ateşe konur.
Ø 20-25 gram kakao tozu soğuk sütle karıştırılır.
Ø Sütün kesilmemesi için soğuk sütle karıştırılan toz ısınan süte karıştırılarak kaynatılır. Hazırlanan kakao, daha önceden ısıtılmış pota alınır.

·         Kuvertür İle Hazırlama
Ø Iki fincan süt ateşe konur.
Ø 20-25 gram rendelenmiş kuvertür bir kaba konarak benmaride eritilir.
Ø Eriyen kuvertüre biraz süt katılarak karıştırılır.
Ø Sütle karıştırılan erimiş haldeki kuvertür kaynayan süte karıştırılarak kaynatılır.
Hazırlanan kakao servis için ısıtılmış potlara alınır.

·         Şekerli Karışımla Hazırlama
Şekerli karışım, marketlerde satılan ve içerisinde şekeri ve tatlandırıcıları ilave edilmiş kakao tozlarıdır. Özel jelatinli ambalajlarda tek porsiyonluk olabileceği gibi, daha fazla miktarlarda da sunulurlar. Soğuk ve sıcak olarak hazırlanabilir.
Ø Bir porsiyon için 20-25 gram toz karışım yeterlidir.
Ø Bir fincan soğuk veya sıcak sütün içerisine konularak karıştırılır. Hazırlanan kakao servise sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder