20 Haziran 2012 Çarşamba

Sütün Servise Hazırlanması


Sudan sonra tarihin en eski içeceğidir. Sabah kahvaltıları başta olmak üzere, günün her saatinde tüketilen bir içecektir. Soğuk ve sıcak olarak konukların isteği doğrultusunda hazırlanır ve servise sunulur. Genellikle sade olarak servise sunulmakla birlikte meyveli olarak hazırlanıp sunulabilirler. Ayrıca günün belli saatlerinde diğer içeceklere katılarak da hazırlanabilirler. Özellikle İngilizler akşam beş çayı dedikleri öğleden sonrasında sütlü çay hazırlayarak servis ederler.
İyi bir süt servis edilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken özellikleri gözden kaçırmamak gerekir. Bunlar;

1. Sütün taze olması,
2. Renk kaybına uğramamış olması,
3. Kokusunun değişmemiş olması,
4. Ekşi bir tat almamış olması servis edilecek sütte dikkat edilmesi gereken özelliklerdendir. Konukların siparişi alındıktan sonra Back Office de veya mutfakta sütün servise hazırlanması için yapılacak işlemler şunlar;

Ø Süt, dolaptan alınarak tezgah üzerine alınır.
Ø Konuk isteğine göre hazırlanması gerekmekle birlikte genellikle sıcak içileceğinden ısıtılacak kaplar seçilerek temizlik kontrolü yapılır.
Ø Süt ısıtılmaya başlanmadan bir tepsi içerisine kumaş peçete veya tepsi dolley açılır.
Ø Sütün konuk masasına götürüleceği pot, fincan ya da bardak, şekerlik ve maşası seçilerek temizlik kontrolü yapılır.

· Tepsi üzerine servis malzemeleri servis sırasına da uyularak (Önce masaya servis edilecek olanlar tepsinin ön tarafına konur.) tepsiye yerleştirilir.
· Süt, ısıtılmak üzere kaba konarak ocak veya fırın üzerinde ısıtılmaya bırakılır.
· Isınan süt, tepsi üzerinde bir tabak ve dolley üzerindeki pota konur.
Servis elemanı tarafından son kontrolün yapılmasından sonra süt artık servise hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder