19 Eylül 2012 Çarşamba

Fondan Hamuru



Pasta süslemeleri için kullanılır. Fondan hamurunun hazırlanışı:

Malzemeler
250gr. toz şeker(10 çorba kaşığı)
1 su bardağı su
1 kahve kaşığı limon suyu

Hazırlanışı
İçi yuvarlak çok temiz bir tencereye şeker ve suyu koyup, ateşe koyunuz.

Orta ısılı bir ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırıp, kaynamaya bırakınız.

Kaynarken tencerenin kenarına sıçrayan şurup damlacıklarını temiz ıslak bir bezle siliniz.

Şeker lokum kıvamından biraz suluca bir hale gelince, limon suyunu sıkıp, 1-2 taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alınız.

Şurubu ateşten alınca içerisine elinizle biraz su serpiştiriniz.

Şeker, hafif ılık bir hale gelinceye kadar soğutunuz.

Şeker, hafif ılık bir hale gelince, tahta bir kaşık veya spatülle karıştırarak beyazlatıp, kesik bir hale getiriniz.

 Kesik bir duruma gelen şekeri elinizle toplayıp, bastıra bastıra hamur haline getiriniz.

 Bu hamurdan az bir parça alıp, merdaneyle pastanın yüzeyi kadar açıp, yine merdaneye sarıp pastanın yüzeyine yayınız.
 
(Yaymadan önce tutması için pastanın yüzeyine ince bir kat marmelat veya ara pasta kremi sürünüz.)

Fondanın diğer bir kullanılış şekli:

o Beyazlatılan fondan çok katı ise, üzerine bir çorba kaşığı su koyup hafif ateşte şurup haline gelmeden çok az ısıtınız.

o Devamlı karıştırarak 45-50 dereceye kadar ısıtınız.

o Ezilmiş yoğurt kıvamına ve istenilen sıcaklığa gelince, pastanın üzerine döküp, hafif vuruşlarla pastanın yüzeyine dağıtınız.

o Soğuk bir yerde donmasını temin ediniz.

o Donunca pastanın üzerini istenilen şekilde süsleyiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder