19 Eylül 2012 Çarşamba

Keklerin Sınıflandırılması



Kekler kabarma özelliklerine göre 3 başlık altında toplanır


Angel kek: Yumurta akının hava ile kabartılmasıyla hazırlanır. Sünger ve şifon kekler çok hafif ve nazik dokulara sahiptir. Bu guptaki kekler çok kabardığı için yüksek kenarlı kalıplarda pişirilir.

Pound kek: Bileşimindeki tüm malzemeler 1 pound ağırlığında kullanılmasıyla hazırlanır. Margarini çırpılarak kabartılır, şeker eklenip kabartılır, yumurtalar eklenip bileşim köpüklendirilir. Sertçe köpük oluşuncaya kadar çırpılır. Bileşime ne kadar hava katılırsa o kadar kabarır. Un eklenip tepsilerde 165–180 derecede pişirilir. Dokuları diğer keklerden farklı bir yapıya sahiptir.

Yağlı kekler: Kimyevi kabartma tozu ile kabarır. Keklerin kabarması kabartma tozlarının kimyasal faaliyetleri sonucunda hamur içinde küçük karbondioksit kabarcıklarının oluşması ile gerçekleşmektedir. Kabarma ile kekte hafifleme, gözenekli bir yapıya sahip olma ve lezzet artışı gibi özellikler görülür.

 

Yağlı kekler hazırlanırken önce margarin çırpılarak köpürtülür.

Şeker eklenir çırpılır. Yumurta eklenir çırpılır. Süt ile birlikte un karışımı eklenir hafif karıştırılır ( Kabartma tozu unun içine eklenir. ) .Özel kalıplarda 180–190 derecede pişirilir.

Diğer keklerden daha sık dokuya sahiptir. Keklerde yağ oranı arttıkça kabarma düzeyi azalır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder