19 Eylül 2012 Çarşamba

Kek Hazırlamada Dikkat Edilecek Kurallar



Kek kalıpları fırça yardımıyla çok düzgün yağlanıp unlanır. Kek için çember kalıp kullanılacaksa taban kısmına yağlı kâğıt konur.

Fırın ısısı 180°C ye ayarlanmalı ve önceden ısıtılmış olmalıdır.

Yumurtalar oda ısısında ve taze olmalıdır. Bayat ve soğuk yumurta kekin kabarmasını olumsuz etkiler.

Un elenmiş olmalıdır. Bu işlem undaki topaklaşmanın önlenmesi, rutubetin kuruması ve havalanan unun daha rahat karışım sağlaması için gereklidir.

Kabartma tozu ve vanilya una elenerek eklenmelidir.

Kullanılacak yumurta tenceresi, mikser ve kaşıklar çok temiz ve kuru olmalıdır. Islak, yağlı ve unlu ortam yumurtanın kabarmasını önler.

Yumurta ve şeker kıvama gelinceye kadar çırpılır. Un ve diğer malzemeler tahta kaşık yardımıyla kısa süre karıştırılır. Aksi takdirde kabarmış olan karışım söner ve gluten kompleksi oluşturarak kek hamurunun elastiki bir kıvama dönüşmesine sebep olur.

Hazırlanan kek hamuru kalıba boşaltılıp bekletilmeden fırına konmalıdır.

Kek fırına konduktan sonra 25 dakika kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Aksi takdirde soğuk hava kekin üzerinde basınç yaparak çökmesine neden olur. Keklerin pişme süresi ortalama 40- 45 dakikadır.

Kekin piştiğini kontrol etmek için kürdan veya sivri uçlu bıçak kullanabilirsiniz. Bıçak veya kürdan üzerinde hamur parçaları yoksa kekin iç kısmı pişmiştir.

Kek fırından alındıktan 10 dakika sonra kenar kısımlarından bıçak yardımıyla kalıptan çıkarılarak tel ızgara üzerine konur. Izgara kek hamurunun nemlenmeden soğumasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder