15 Ekim 2012 Pazartesi

Şambaba Tatlısı


Malzemeler
500 g un
1 çay kaşığı tuz
250 g tereyağı
25 g yaş maya

6 adet yumurta
50 ml süt veya su (mayayı ezmek için)
50 g toz şeker
1adet limon kabuğu rendesi
1paket vanilya

Şurup için:
¼ limon
7 su bardağı su
5 su bardağı şeker

Malzemeler:
Un tezgâha elenip ortası açılır.

Maya konup ılık süt veya su ile ezildikten sonra unla maya karıştırılır.

Un mayanın üzerine kapatılıp yer yer çatlamalar oluşunca tereyağı, şeker, yumurta, vanilya, limon kabuğu rendesi ve tuz eklenip hamur yoğurulur.

Üzerine nemli bez kapatılıp mayalanmaya bırakılır.

Tatlı kalıpları margarin ile yağlanır.

Hamur kalıplara krema torbasından sıkılarak doldurulur.

 15-20 dakika daha oda ısısında mayalandırılır.

 Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirilir.

 Pişen tatlılar kalıptan çıkarılıp soğuması sağlanır.

 Kaynayan şurubun içerisine konarak şurubu çekmesi sağlanır.

 Şurubu çeken tatlılar tabağa alınıp soğutulur.

 Üzerine kayısı marmelatı ve mevsim meyveleri ile süslenip servise sunabilirsiniz.

 Şambaba tatlıları süslemede krem şanti ve kiraz şekerlemesi, kaymak, şeftali dilimleri, yeşil fıstık vb. kullanılarak alternatif şekillerde servise sunulabilir.

Üründe aranan özellikler
Maya kokusu lezzeti hissedilir olmamalıdır.

Şekli muntazam ve parçalanmamış olmalıdır.

Şurubu iyi çekmiş ve parlak olmalıdır.

Esnek yapıda ve gözenekler düzgün yapıda olmalıdır.

Lezzeti hoşa gider özellikte olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder