Çayın yapısında bulunan florür, diş minesini kuvvetlendirir
ve ağızdaki bakterileri kontrol altında tutarak plak oluşumunun azalmasına
yardımcı olur ve diş eti hastalıklarına karşı koruma faktörü oluşur.
İçeriğindeki kafeinin ise kalp dolaşım sistemi için hafif uyarıcı olabileceği
ve damar sertliği ihtimalini azaltabileceği ulusal ve uluslar arası
araştırmalarda ortaya konmuştur.
Hazırlanması ve
Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar
Buzlu çay, yaz günlerinde serinletici ve hararet
giderici bir içecektir.
Soğuk çay demi, limon suyu ve şeker şurubu ile
hazırlanır. Şeker şurubu ise bir ölçü şeker ve suyun kaynatılması ile
hazırlanır. Buz içerisinde şekerin erimesi güç olduğundan tercih edilir.
Turistlerin tercih ettiği bir içecektir.
1 bardak için malzemeler;
Yemek kaşığı limon suyu½ su bardağı demli çay
Şeker şurubu
Buz
Defneyaprağı, limon dilimi
• Yapılışı: Büyük bir kokteyl bardağının
yarısına kadar çay doldurulur. Üzerine yeterli miktarda buz konur. İyice
karıştırılır. Limon suyu ve şeker şurubu eklenir. İyice karıştırılır.
Defneyaprağı ve limon dilimi ile süslenir. Soğuk olarak servis edilir.
İstenirse ice-tea saf şeftali suyu ya da saf limon
suyu kullanılarak da hazırlanabilir.
• Süslemesi: Greyfurt süslemesi için 1 adet greyfurtun
altından ve üstünden dilim kesip, yuvarlak bir şekil elde edin. Bıçağı
zigzaglar çizerek greyfurtun etrafında dolaştırın ve küçük parçalar kesin. Daha
sonra ortadan ikiye kesin.
Hazırladığınız bu greyfurt süsünü ice tea bardağının
kenarına takın.
Çabuk ve kolayca yapabileceğimiz bir tarifte şöyle:
Bir tarafta porselen demlikte siyah çayı 3-5 dakika
bırakalım ve içine meyve parçaları atalım. Bu karışımlardan biri çilek, şeftali
ve bir kaç karanfil olabilir. Sürahinin en az yarısına kadar buzla dolduralım
ve demi doğrudan buzların üstüne dökelim. Buzlar eridikten sonra gerektiği
kadar su ekleyelim. Yarım limonu içine sıkıp, yarım limonu da 4'e bölüp kabuklarıyla
içine atalım. İstenen şekilde ( şeker, tatlandırıcı, bal ...) tatlandırdıktan
sonra biraz buzdolabında bekletelim.
Soğuk çay yaparken püf noktası demin hemen soğutulmasıdır.
Bu yüzden bol buz kullanmak gerekir. Bu yapılmadığında tadı değişir ve
acılaşır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder