Yumurtanın
taze olup olmadığını
anlayabilmenin çeşitli yolları
vardır
Bunlar;
Ø Yumurtanın
beyazıyla
kabuğu
arasında
bir hava boşluğu vardır. Taze yumurtada hava boşluğu 5-8 mm arasında olmalıdır. Yumurta bayatladıkça yapısından su kaybeder ve bu boşluk büyür. Hava boşluğu 1-2 mm. den fazla büyüyen
yumurta bayattır.
Yumurta lambası ile
hava boşluğuna bakılabilir, ancak bu yöntem sektörde
kullanılmaz.
Ø Taze yumurta suya atıldığı zaman dibe çöker. Bayatladıkça ortaya doğru yükselir. Çok bayat yumurta
suyun yüzeyinde kalır.
Ø Yumurta düz bir tabağa kırıldığında etrafa dağılmamış, sarı
tam ortada ve kabarık, akı
sarının etrafında toplu halde ise tazedir.
Yumurtanın
yüksekliği tazelik
derecesini verir. Buna (Haugh) sistemi denir.
Ø Taze
yumurtanın
kabuğu
pütürlüdür. Kendine has, mat bir görünüşü
vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder