15 Kasım 2012 Perşembe

Yumurta Tazelik ve Bayatlık Kontrolleri


Yumurtanın taze olup olmadığını anlayabilmenin çeşitli yolları vardır

Bunlar;

Ø Yumurtanın beyazıyla kabuğu arasında bir hava boşluğu vardır. Taze yumurtada hava boşluğu 5-8 mm arasında olmalıdır. Yumurta bayatladıkça yapısından su kaybeder ve bu boşluk büyür. Hava boşluğu 1-2 mm. den fazla büyüyen yumurta bayattır. Yumurta lambası ile hava boşluğuna bakılabilir, ancak bu yöntem sektörde kullanılmaz.

Ø Taze yumurta suya atıldığı zaman dibe çöker. Bayatladıkça ortaya doğru yükselir. Çok bayat yumurta suyun yüzeyinde kalır.

Ø Yumurta düz bir tabağa kırıldığında etrafa dağılmamış, sarı tam ortada ve kabarık, akı sarının etrafında toplu halde ise tazedir. Yumurtanın yüksekliği tazelik derecesini verir. Buna (Haugh) sistemi denir.

Ø Taze yumurtanın kabuğu pütürlüdür. Kendine has, mat bir görünüşü vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder