29 Mayıs 2012 Salı

Proteinler

Tanımı ve Önemi
Protein büyüme, gelişme, yıpranan hücrelerin onarımı ve sağlıklı yaşam için gerekli bir besin öğesidir. Yapı taşları amino asitlerdir. Amino asitler, peptid bağıyla birleşerek proteinleri oluştururlar. 22 amino asidin farklı şekillerle birleşmesinden oluşan proteinler, doğanın canlı çeşidi ve sayıdaki çokluğunun en büyük sebebidir. Çünkü proteinler hücrenin temel yapı taşlarıdır.



2.2. Proteinlerin Gruplandırılması

Proteinler basit proteinler ve bileşik proteinler olmak üzere iki grupta incelenir.



a Basit Proteinler

Yapılarında sadece amino asitler bulunur. Albümin, globülin, gliadin, glutelin, protamin basit proteinlerdir. Ekmeğin kabarmasını sağlayan gluten basit proteinlere bir örnektir



Bileşik Proteinler

Yapılarında amino asitlere ek olarak nükleik asit, karbonhidrat, fosforik asit gibi protein dışında maddeler de bulunur. İsmini de birleştiği protein olmayan maddelerden alır. A)Nükleoprotein: Nükleikasitlerle,

B)Glikoprotein: Glikozla,

C)Lipoprotein: Lipidlerle,

D)Fosfoprotein: Fosforik asitle birleşmesinden oluşmuş bileşik proteinlerdir. Örneğin sütteki bir fosfoprotein olan kazeinin çöktürülmesiyle çökelek elde edilir.



2.3. Amino Asitler

Proteinlerin yapı taşları olan amino asitler iki gruba ayrılır. Bunlar elzem ve elzem olmayan amino asitlerdir.



a) Elzem amino asitler(Ekzojen amino asitler)

Vücutta sentezlenemeyen dışarıdan besinler aracılığı ile alınması zorunlu olan amino asitlerdir. Bunlar valin, lösin, izolösin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan, lizindir. Ayrıca çocuklar ve yetişme çağındaki kişiler için elzem olarak kabul edilen iki amino asitten biri histidin diğeri ise arginindir. Elzem yerine “.ekzojen”, “temel”, ”esansiyel”, gibi ifadelerde kullanılmaktadır



Protein Kalitesi

Protein kalitesi içerdiği amino asitlere göre belirlenir. Anne sütü ve yumurta vücuda alındıklarında %100’ü kullanılır bundan dolayı örnek protein denir. Süt, et gibi diğer hayvansal besinlerin %91–100 ‘sindirildiği için bunlara iyi kalite proteinler denir. Elzem amino asitleri yeterli miktarda içermeyen proteinlere,”biyolojik değeri düşük protein” ve ya “şük kaliteli protein” denir. Bu grup proteinler vücutta tamamen sindirilemezler. Ancak %70–90 sindirildiği için vücudun bunlardan yararlanma derecesi düşüktür. Kuru baklagiller ve tahıllar düşük kaliteli proteinlere örnek olarak verilebilir.



2.5. Protein Kaynakları

Proteinler hücrenin temel yapısını oluşturduğundan, bitkisel ve hayvansal besinlerde bulunur. Ancak hayvansal besinlerdeki proteinler elzem amino asitleri, bitkisel besinlerdeki proteinler ise elzem olmayan amino asitleri daha çok içerir. Bu nedenle hayvansal besinlerdeki proteinleri insan vücudu daha iyi kullanır. Protein kaynakları kalite grubuna göre hayvansal ve bitkisel protein kaynakları olarak gruplanır.



Hayvansal Protein Kaynakları: Yumurta, sığır eti, tavuk eti, koyun eti, balık, karaciğer, böbrek, inek sütü, peynir, çökelek vb. gibi hayvansal kaynaklar aynı zamanda iyi kaliteli protein yönünden zengin kaynaklardır.



Bitkisel Protein Kaynakları: Sindirimleri güç olduğu için düşük kalitede protein içeren patates, pirinç, mısır, soya fasulyesi, nohut, mercimek, fasulye, susam, yer fıstığı, ceviz, fındık ve buğday ürünleri proteince zengin kaynaklardır. Bunların dışında ıspanak, taze fasulye, lahana, pırasa, marul gibi yeşil sebzeler ve taze meyveler protein açısından zengin kaynaklar değildir.



2.6. Proteinlerin Vücut Çalışmasındaki Görevleri

Ø Proteinler, bütün canlı hücrelerinin temel maddesidir. Dolayısıyla dokuların yapımı, yaşaması ve yıpranan hücrelerin onarılmasında görevlidir.

Ø Enerji veren besin öğesidir. Bir gram protein 4 kalori enerji verir.

Ø Vücuttaki kimyasal olayların gerçekleşmesinde rol alan enzimlerin yapısında bulunur.

Ø Bazı hormonların yapısı proteindir.

Ø Hastalıklara karşı vücudun savunması olan antikorların yapımında kullanılır.

Ø Kanın oksijen taşıyıcısı olan hemoglobin yapısında bulunur.

Ø Vücutta asit-baz dengesini sağlamak için gereklidir.

Ø Hücre içi ve dışı sıvıları dengeleyerek vücutta ödemi (su birikmesini) önler.



2.7. Protein Yetersizliğinde Görülen Bozukluklar

a) Özellikle büyümenin yavaşlaması ya da durması en önemli yetersizlik belirtileridir. Hayvansal protein yetersizliğinde özellikle çocuklarda kuvaşiorkor hastalığına neden olur. Büyüme engellenir ve vücutta ödem görülür. Ayrıca protein ve enerji yetersizliğinde çoğunlukla bebeklerde “marasmus” hastalığı görülebilir. Şiddetli büyüme geriliği olur. Ancak kuvaşiorkordaki gibi vücutta ödem oluşmaz,

b) Ciltte yaralar oluşur,

c) Özellikle elzem amino asitlerin yetersizliği karaciğer ve sinir sisteminde

bozukluklara yol açar. Hatta karaciğer hastalıklarından siroza yol açabilir,

d) Zihinsel gelişim bozukluklarına neden olur.



2.8. Günlük Gereksinimi

Protein gereksinimi bireyin yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve özel durumuna göre değişiklik gösterir. Özellikle büyümenin hızlı olduğu bebeklik çocukluk ve adölasan döneminde protein ihtiyacı artar. Günlük enerji ihtiyacının % 10–15 i proteinlerden karşılanır. Örneğin: günlük enerji ihtiyacı 2000 kalori olan bir kişi bunun ortalama % 15’ini proteinlerle karşılayacak olursa bu da 2000 x 100 15 =300 kalori eder. Proteinlerin 1 gramı 4 kalori enerji verdiğine göre;

300/4=75 g. protein alması yeterlidir.

Ayrıca kişinin günlük protein ihtiyacı, özelliklerine göre değişim gösterse de yetişkinlerde kilogramı başına 1 gram olarak da kabul edilmektedir. Pratik hesaplama yöntemidir. Örneğin; 55 kg. ağırlığındaki bir kişinin günde 55 (kg) x 1 (g)=55 g protein alması gerekir.



Bebeklerde ise kilo başına düşen protein ihtiyaç daha farklıdır. Büyümelerinin hızlı olmasından dolayı (0–1 yaş) bebeklerinin protein ihtiyacı kilogramı başına 2–3,5 gramdır. Bireyin beslenmesi daha çok bitkisel kaynaklı ise sınırlı olan amino asitler dengelenmelidir. Örneğin; kuru baklagillerle tahıllar birlikte tüketildiğinde amino asitler dengeleneceği için protein kalitesi yükselir. (Kuru fasulye bulgur pilavı ile tüketilebilir.) Diyete yoğurt, ayran veya salata eklendiğinde her besin grubunun içinde olduğu, dengeli bir mönü sağlanmış olur.



BESİNLER                                      PROTEİN (Gr.)

Et ve Et Ürünleri

Sığır eti (orta yağlı)                                        18,7

Koyun eti (orta yağlı)                                     17,0

Tavuk                                                             19,0

Tavşan                                                           21,0

Keçi                                                                18,4

Beyin                                                             10,3

Yürek                                                             16,5

Böbrek                                                           16,0

Karaciğer                                                       20,0

Akciğer                                                          14,6

Dil                                                                  16,2

Sosis                                                              12,5

Salam                                                             12,1

Balık (orta yağlı)                                            19,0



Yumurta                                                       12-13



Süt Türevleri

İnek sütü (orta yağlı)                                     3,5

Keçi sütü                                                       3,3

Manda sütü                                                    4,0

Yoğurt                                                           3,2

Taze çökelek                                                  35,0

Kuru çökelek                                                 54,9

Kaşar peyniri                                                 27,0

Beyaz peynir (yağlı)                                      22,5

Beyaz peynir (yağsız)                                    19,0

Tulum peyniri                                                15,9

Süt tozu (yağlı)                                              26,0

Süt tozu (yağsız)                                            36,0

Krema (%20 yağlı)                                        2,9



Kuru Baklagiller

Bakla                                                             25,0

Barbunya                                                       21,0

Nohut                                                            19,2

Fasulye                                                          22,6

Börülce                                                          23,1

Mercimek                                                       23,7

Bezelye                                                          22,5

BESİNLER                                      PROTEİN (Gr.)

Yağlı Tohumlar ve Kuruyemişler

Kabak çekirdeği içi                                        30,3

Ayçiçeği çekirdeği içi                                    25,0

Karpuz çekirdeği içi                                      32,2

Susam                                                              20,0

Ceviz içi                                                         15,0

Kestane                                                          2,8

Fındık içi                                                       12,6

Yer fıstığı                                                      25,5

Çam fıstığı                                                     35,2

Badem içi                                                      18,6

Yeşil fıstık                                                     20,0



Yağlar ve Yağlı Besinler

Sadeyağ                                                         0,3

Tereyağı                                                         1,0

Zeytinyağı                                                     -

Margarin                                                        0,6

Öteki bitkisel yağlar                                      -

Siyah zeytin                                                   1,8

Yeşil zeytin                                                    1,5



Şeker ve Şekerli Besinler

Şeker                                                              -0

Reçel                                                              -0

Pekmez                                                          -0

Bal                                                                 0,3

Tahin helvası                                                  10,5



Tahıl ve Ürünleri

Buğday                                                          11,5

Mısır                                                              9,4

Pirinç (az kepekli)                                          7,1

Pirinç (kepeksiz                                             6,7

Arpa                                                               9,7

Buğday unu (%80 randımanlı                       11,7

Buğday unu (%72 randımanlı)                      10,9

Bulgur                                                            12,5

Beyaz ekmek                                                 7,2

Bazlama                                                         8,7

Makarna                                                         11,0

Tarhana                                                          14,1

BESİNLER                                      PROTEİN (Gr.)

Sebzeler

Ispanak                                                          2,8

Semizotu                                                        2,0

Asma yaprağı                                                 3,8

Bakla                                                             5,7

Bamya                                                           2,2

Bezelye                                                          7,0

Enginar                                                          3,0

Domates                                                        0,8

Fasulye                                                          2,0

Lahana                                                           1,7

Salatalık                                                         0,7

Karnabahar                                                    2,4

Yeşil kabak                                                    0,6

Sarı kabak                                                      1,0

Patlıcan                                                          1,0

Marul                                                             1,7

Patates                                                           1,8

Pırasa                                                             1,8

Yeşil soğan                                                    1,5

Kuru soğan                                                    1,4

Pancar                                                            1,7



Meyveler

Elma                                                              0,3

Kayısı                                                            0,8

Muz                                                               1,2

İncir                                                               1,4

Üzüm                                                             0,6

Erik                                                                0,6

Kiraz                                                              1,8

Ayva                                                              0,6

Limon                                                            0,7

Portakal                                                         0,8

ğürtlen                                                       0,8

Kara dut                                                        0,9

Çilek                                                              0,8

Nar                                                                 0,8

Armut                                                            0,3

Şeftali                                                             0,3

Kavun                                                            0,5

Karpuz                                                           0,5



Besinlerin yenebilen 100 gramlarının sağladığı ortalama protein miktarları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder