8 Haziran 2012 Cuma

Türk Çayı



 Ø Türk çayının üretimi: Türkiye'de çay yetiştirme konusunda ilk girişimin Tanzimat devrinde 1888 yılında yapıldığı, dönemin yazılı belgelerinden anlaşılmaktadır. 1925 ile 1947 yılları arasında çay elle toplanıp atölyelerde işlenmiştir. Fabrikalar kurulduktansonra hem elle toplanıp atölyelerde işlenmiş hem fabrikalarda işlenmiştir. İlk çay fabrikası

1947 yılında Rize'nin ilimizde işletmeye açılmıştır. Bugün Ordu’dan Artvin’e kadar olan bölgede, sahil ve sahilden 1000 metreye kadar yükseklikte olan yerlerde, geniş çapta çay fidanı yetiştirilmektedir. Çay üretiminde Rize ilimiz ilk sırada olup, onu Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu takip etmektedir. Ülkemizde üretilen çayların %95’inden fazlası siyah çay olarak işlenip pazarlanmaktadır. Türk çayları tomurcuk, filiz, üretim aşamasında üretilen çay çeşitlerinin karışımından oluşan harman çayları gibi çaylarından oluşur. En popüler içeceklerimizden biri olan çayın aslında Türkiye’de çok eski bir geçmişi yoktur. Ülkemizde 1930 ‘lara kadar çay yurt dışından ithal edilerek tüketilmiştir.

Ø Elle (doğal yöntemle) yeşil çay üretimi Yeşil çayın öncelikle sağlık ısından çok yararlı bir içecek olduğunu, yeşil çayın çok tüketildiği uzak doğu ülkelerinde bazı hastalıkların az görülmesinin, yapılan araştırmalar sonucunda yeşil çay içilmesinden kaynaklandığı bilinmektedir. Mayıs 2002 tarihinde ilk sürgün dönemi Rize Çamlıhemşin İlçesine deneme üretimini gerçekleştirilmiştir. Daha sonra Bölgede çay uzmanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda çaylarımızın kalite, tat ve koku yönünden yeşil çay üretimine elverişli olduğunu tespit edilerek üretime az da olsa başlanmıştır.

Ø Türkiye'de beyaz çay üretimi: Türkiye'de beyaz çay üretim denemelerine

2005 yılında başlanmıştır. 1 Mayıs 2005 tarihinde Çay Araştırma Enstitüsünde üretilmiş olup; Türk çaycısına "Çayın alternatifi ancak çaydır." gerçeği doğrultusunda yeni bir yüksek gelir kaynağının kapısını açmıştır. Türk tüketicisine çaydaki sağlığın sırrını bahşedecek olan kanserin bilinen doğal ilacı olan antioksidanaları içersinde en yüksek derecede ihtiva eden böyle bir ürünle, böylece tanıştırılmıştır. Beyaz çay günümüzde daha çok sağlık amacıyla içilen az üretilen ve oldukça pahalı olan bir çay türüdür. türk çayında pestisid yoktur.

· Pestisid: Çayın zararlı haşerelerden korunması için kullanılan ilaçlardan çaya yansıyan insan sağlığına zararlı maddedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder