1 Eylül 2012 Cumartesi

Kabuklu-Kabuksuz Su Ürünlerini Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar



Kabuklu ( midye, karides, salyangoz vb )
Kabuklu su ürünlerinin kesinlikle canlı olarak mutfağa getirilip yine canlı olarak pişirilmeleri gerektiğini daha önce anlatmıştık. Kabuklu su ürünlerinin hemen hepsi ( natürel olarak servis edilenler hariç ) önce haşlanıp daha sonra diğer pişirme usulleri ile hazırlanırlar. Haşlama yapılırken su ürünleri için hazırlanan özel haşlama suyu kullanılırsa yiyeceklerin tatları daha güzel olur. İki kabuklu su ürünleri pişirilirken pişirme süresi birkaç dakikayı geçmemelidir. Aksi hâlde sertleşerek yenilemez bir duruma gelebilirler.

İki kabukluların dışında kalan kabuklu su ürünleri büyüklüklerine ve ağırlıklarına göre değişen sürelerde pişirilmelidirler. Bu sürelere uyulmadığı takdirde istenilen sonuçların elde edilemeyeceğinden daha önce bahsetmiştik. Kabuklu su ürünleri pişirilmeden önce yıkanmalı, bu arada ölü ve kabuğu kırık olanlar ayıklanarak atılmalıdır.

Kabuksuz ( ahtapot, kalamar, sübye vb. )
Kabuksuz su ürünleri doğru şekilde pişirilmediği takdirde etleri sert ve lezzetsiz olur. Bu ürünler pişirilmeden önce ayıklanıp hangi yöntemle pişirilecekse daha sonra pişirilmelidir. Kalamar ve sübye tava da pane yapılmadan önce yumuşayıp daha lezzetli olması için soslanarak belli bir süre bekletilmelidir.

Canlı bekletilen su ürünlerini pişirme ( ıstakoz, yengeç, kerevit )
Istakoz, yengeç, böcek ve kerevit canlı olarak havuz veya akvaryumlarda bekletilir. Yemekler hazırlanacağı zamana yakın pişirilmelidir. Bu kabuklular canlı olarak bekletildikleri gibi pişirilirken de canlı canlı pişirilirler.

En sık kullanılan pişirme usulü haşlayarak pişirmedir. Haşlandıktan sonra bu ürünler natürel olarak servis edilebilecekleri gibi ayıklanmış etleri başka pişirme usulleri uygulanarak da servis edilebilir.

Canlı bekletilen su ürünleri pişirilirken ağırlıklarına ve büyüklüklerine göre pişirilmelidirler.

İşlem Basamakları
Gerekli araçları hijyen kurallarına uygun olarak hazırlayınız

Pişirilecek kabuklu su ürünlerini hazırlayınız.

Haşlama suyunu kaynatarak her litre için 35 gr tuz ilave ediniz. Haşlama suyunun miktarını pişirilecek yiyeceğe uygun olarak ayarlayınız. Kaynama başladıktan sonra ocağın altını kısınız.

Haşlanacak ürünleri kaynamakta olan suya atınız. Pişme süresini ürünün türü ve büyüklüğünü göz önünde bulundurarak hesaplayınız.

Istakoz ve böceklerin filetolarının düzgün çıkması için antenleri de dahil olmak üzere kendi boylarında bir tahtaya sıkıca bağlayarak öyle haşlayınız. Istakoz ve böceklerin önce kafaları suya gelecek şekilde atılmalarına dikkat ediniz.

Haşlama süresi dolunca ürünleri sudan çıkartarak soğumaya bırakınız. Istakoz, böcek, yengeç ve kereviti kendi hâlinde soğumaya bırakınız. Karidesleri ise soğuk suya çıkartıp mümkünse içerisine buz ilave ediniz.

Istakoz ve böcek soğuduktan sonra dış yüzeylerini telleyerek yıkayınız ve hafif zeytinyağı sürerek dolaba koyunuz. Açıkta fazla kalırsa kabuğun rengi solar ve bayat intibası uyandırır.

 
İstiridyeyi çiğ servise hazırlama
İstiridye yurdumuzda çok tercih edilmese de uluslararası mutfaklarda çokça kullanılan ve tercih edilen bir deniz mahsulüdür. İstiridyenin ilk akla gelen hazırlanma yöntemi natürel yani çiğ olarak servis edilmesidir. Bir porsiyonda 5-6 tane istiridye bulunur. Natürel istiridye dış kabuğunda veya talaş buz üzerinde servis edilir.

Natürel istiridye
İşlem Basamakları
Gerekli araçları hijyen kurallarına uygun olarak hazırlayınız. Hijyen ve sanitasyon kurallarına uyunuz.

İstiridyeleri hazırlayınız.

Canlı istiridyeleri sert bir fırça yardımıyla iyice temizleyiniz.

İstiridye bıçağı veya keskin olmayan bir bıçak yardımıyla kabuğu kanırtarak açınız. İstiridye açılmadan önce yuvarlak kısmı aşağıya gelecek şekilde çeviriniz. Bu işlem açma sırasında istiridyenin suyunun akıp zayi olmasını önler.

İçerisindeki siyah bandı koparıp atınız. Eğer gerekli ise tuzlu suya batırılıp hafifçe yıkayınız

İstiridye çatalı veya bıçak yardımıyla eti kabuktan kazıyarak ayırınız.
 
Üst kabuğunun içinde veya talaş buz üzerinde suyuyla birlikte servis ediniz. Yanında garnitür ve sos olarak limon dilimleri, tereyağı, isteğe bağlı olarak da “Chester peyniri” servis ediniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder