Meyve Peltesi: Meyvelerin taze,
yumuşak ve sulu olanlarından hazırlanır. Pelte yapılacak meyveler çeşidine göre
üç şekilde hazırlanır.
Meyve ayıklanır,
yıkanır, ezilerek süzgeçten geçirilir.
Meyve ayıklanır,
yıkanır, hafif pişirildikten sonra ezilerek süzgeçten geçirilir.
Meyvelerin sadece
suları sıkılır.
Meyve peltelerinin
yapılışlarında, meyve çeşidine göre küçük farklar olmakla beraber genellikle
birbirine benzer. Yukarıdaki şekillerden birisi ile hazırlanan meyve, şeker ve
su miktarı ayarlanarak kaynatılır. İçerisine su ile ezilmiş nişasta katılarak
koyulaştırılır. Servisi edilecek kaplara konulur.
Koyulaştırmak için
buğday, mısır veya patates nişastası kullanılabilir.
Bazı reçetelerde
koyulaştırmak için 1-2 adet yumurta kırıldığı görülür.
En çok peltesi yapılan
meyveler: Portakal, vişne, çilek, kayısı, ahududu, limon, üzümdür.
İstenirse yapılan
meyvenin dilimlenmiş parçalarından içine atılabilir.
Üzeri yapılan meyvenin düzgün dilimleri
ile süslenebilir.
Portakallı
Pelte:
Malzemeler: ( 6
porsiyon )
5-6 adet sıkmalık
Portakal
400 gr. Toz şeker
80 gr. Buğday
Nişastası
1 lt. Su
1Portakal kabuğu
rendesi
Hazırlanması:
Portakallar yıkanarak suları
sıkılır. Bir tanesinin kabuğu rendelenerek ayrılır. Portakal suyu bir tencereye
konulur. Su ve şeker ilave edilerek kaynatılır. Nişasta bir su bardağı su ile iyice
ezilir, içine rende portakal kabukları konulur. Bu karışım kaynamakta olan
portakallı suya yavaş yavaş dökülür. Karıştırılarak koyulaştırılır. Tencere
ateşten alınarak kaselere boşaltılır.
Pişen Üründe
Aranan Özellikler:
Şeker tadı yeterli
olmalıdır.
Nişasta kokusu
hissedilmemelidir.
Kıvamı sulu olmamalı,
muhallebiden biraz daha sulu olmalıdır.
Yanık tadı
gelmemelidir.
Yapılan meyvenin tadı
hissedilmelidir.
Süsleme ve
Servise Hazırlama:
Soğuyan portakal peltesinin
üzerine zarları soyulmuş düzgün portakal dilimleri konularak servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN !Yemek
tarifleri, resimli yemek tarifleri, ne pişirsem, tarif, kolay, pratik,
lezzetli, oktay usta, püf noktası, nasıl yapılır, pratik tarif, özel tarif,
kolay tarif, ekonomik tarif, resimli, yeşil elma, emine beder, farklı tarifler,
dünya mutfağı, yemek, food, food recipes, easy turkish food, food book,Daily
food recipes, dünya mutfağı, türk mutfağı, İtalyan mutfağı, hint, Amerikan,
Meksika, çin, rus, hint, Hindistan, mısır, japon, pasta çorba ,et yemekleri,
tavuk, sebze, vejetaryen, kek, köfte, içecekler, kokteyller, balık, deniz
ürünleri, pilavlar, makarnalar, börekler, turşu, organik bezinler, organik
tarifler, zeytin nasıl yapılır, doğal ürünler, sağlıklı yaşam, sağlıklı
beslenme, doğal yaşam, egzersiz, spor, sağlık, pratik bilgiler, beslenme
önerileri, diyat önerileri, sağlıklı diyet, diyet yemekleri, tart, hamur
işleri, tatlılar, bebek yemekleri, çocuklara uygun yemekler, parfe, sütlü
tatlılar, şuruplu tatlılar, meyve tatlıları, tavuk yemekleri, mezeler, tadımlıklar,
garnitürler, yemek sözleri, yemek tarifleri oktay usta, öğrenci yemekleri, pratik
öğrenci yemekleri tarifleri, ziyafet yemekleri, ramazan yemekleri, ramazan
tatlıları, sahura ne pişirsem, iftara ne pişirsem, pratik ramazan sofrası
tarifleri, lezzetleri, iftar sofrası, lezzetli tarifler, ekonomik tarifler, yaz
yemekleri, hafif yaz yemek tarifleri, kış sofrası, kışın ne pişirsem, kış
yemekleri, vejetaryen sofra, tarif, etsiz
yemekler, diyet, tarifleri, kilo verdiren yemekler, kalorisi az yemek tarifleri,
sağlıklı beslenme ,sağlıklı yaşam önerileri, egzersiz önerileri, malzemeler, kullanılan,
dikkat edilmesi gerekenler, kahvaltılıklar, kahvaltıya ne yapsam, yapsam, ne,
farklı kahvaltılık öneriler, akşama ne pişirsem, akşam yemeği önerileri, öğle yemeği
önerileri, çay saati, çay saatine ne yapsam, hafif yemekler, atıştırmalıklar,
atıştır, aperatifler, meze, en güzel tarifleri, denemiş tarifler, tutan
yemekler, ne pişirsem, oktay usta, elifin mutfağı, yeşil elma, ustalardan
tarifler, uzman yemek tarif, pratik bilgiler, mutfak bilgileri,en
güzel,en,emine beder,usta,yemek,bebek yemekleri,mama,organik yemekler,organik
bebek yemekleri,4-6 aylık,6-12 aylık,bebek ara öğün,bebek çorbaları,bebek sebze
püreleri,bebek et yemekleri,bebek içecekleri,bebek tatlıları,organik
annelik,0-6 aylık,12 aylık,,denenmiş,pratik,yeşil elma,emine beder,yemek
tarifleri,ramazan yemekleri,yaz yemekleri,et yemekleri,kurban eti pişir,kavurma
tarifi,kurban etinin parçalanması,kurban paylanması,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder