23 Mart 2013 Cumartesi

Portakallı Pelte


Meyveli Pelteler
Meyve Peltesi: Meyvelerin taze, yumuşak ve sulu olanlarından hazırlanır. Pelte yapılacak meyveler çeşidine göre üç şekilde hazırlanır.
􀂾 Meyve ayıklanır, yıkanır, ezilerek süzgeçten geçirilir.
􀂾 Meyve ayıklanır, yıkanır, hafif pişirildikten sonra ezilerek süzgeçten geçirilir.
􀂾 Meyvelerin sadece suları sıkılır.

Meyve peltelerinin yapılışlarında, meyve çeşidine göre küçük farklar olmakla beraber genellikle birbirine benzer. Yukarıdaki şekillerden birisi ile hazırlanan meyve, şeker ve su miktarı ayarlanarak kaynatılır. İçerisine su ile ezilmiş nişasta katılarak koyulaştırılır. Servisi edilecek kaplara konulur.

􀂾 Koyulaştırmak için buğday, mısır veya patates nişastası kullanılabilir.
􀂾 Bazı reçetelerde koyulaştırmak için 1-2 adet yumurta kırıldığı görülür.
􀂾 En çok peltesi yapılan meyveler: Portakal, vişne, çilek, kayısı, ahududu, limon, üzümdür.
􀂾 İstenirse yapılan meyvenin dilimlenmiş parçalarından içine atılabilir.
􀂾 Üzeri yapılan meyvenin düzgün dilimleri ile süslenebilir.

Portakallı Pelte:
Malzemeler: ( 6 porsiyon )
􀂾 5-6 adet sıkmalık Portakal
􀂾 400 gr. Toz şeker
􀂾 80 gr. Buğday Nişastası
􀂾 1 lt. Su
􀂾 1Portakal kabuğu rendesi

Hazırlanması:
Portakallar yıkanarak suları sıkılır. Bir tanesinin kabuğu rendelenerek ayrılır. Portakal suyu bir tencereye konulur. Su ve şeker ilave edilerek kaynatılır. Nişasta bir su bardağı su ile iyice ezilir, içine rende portakal kabukları konulur. Bu karışım kaynamakta olan portakallı suya yavaş yavaş dökülür. Karıştırılarak koyulaştırılır. Tencere ateşten alınarak kaselere boşaltılır.

Pişen Üründe Aranan Özellikler:
􀂾 Şeker tadı yeterli olmalıdır.
􀂾 Nişasta kokusu hissedilmemelidir.
􀂾 Kıvamı sulu olmamalı, muhallebiden biraz daha sulu olmalıdır.
􀂾 Yanık tadı gelmemelidir.
􀂾 Yapılan meyvenin tadı hissedilmelidir.

Süsleme ve Servise Hazırlama:
Soğuyan portakal peltesinin üzerine zarları soyulmuş düzgün portakal dilimleri konularak servis edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN !Yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri, ne pişirsem, tarif, kolay, pratik, lezzetli, oktay usta, püf noktası, nasıl yapılır, pratik tarif, özel tarif, kolay tarif, ekonomik tarif, resimli, yeşil elma, emine beder, farklı tarifler, dünya mutfağı, yemek, food, food recipes, easy turkish food, food book,Daily food recipes, dünya mutfağı, türk mutfağı, İtalyan mutfağı, hint, Amerikan, Meksika, çin, rus, hint, Hindistan, mısır, japon, pasta çorba ,et yemekleri, tavuk, sebze, vejetaryen, kek, köfte, içecekler, kokteyller, balık, deniz ürünleri, pilavlar, makarnalar, börekler, turşu, organik bezinler, organik tarifler, zeytin nasıl yapılır, doğal ürünler, sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, doğal yaşam, egzersiz, spor, sağlık, pratik bilgiler, beslenme önerileri, diyat önerileri, sağlıklı diyet, diyet yemekleri, tart, hamur işleri, tatlılar, bebek yemekleri, çocuklara uygun yemekler, parfe, sütlü tatlılar, şuruplu tatlılar, meyve tatlıları, tavuk yemekleri, mezeler, tadımlıklar, garnitürler, yemek sözleri, yemek tarifleri oktay usta, öğrenci yemekleri, pratik öğrenci yemekleri tarifleri, ziyafet yemekleri, ramazan yemekleri, ramazan tatlıları, sahura ne pişirsem, iftara ne pişirsem, pratik ramazan sofrası tarifleri, lezzetleri, iftar sofrası, lezzetli tarifler, ekonomik tarifler, yaz yemekleri, hafif yaz yemek tarifleri, kış sofrası, kışın ne pişirsem, kış yemekleri, vejetaryen  sofra, tarif, etsiz yemekler, diyet, tarifleri, kilo verdiren yemekler, kalorisi az yemek tarifleri, sağlıklı beslenme ,sağlıklı yaşam önerileri, egzersiz önerileri, malzemeler, kullanılan, dikkat edilmesi gerekenler, kahvaltılıklar, kahvaltıya ne yapsam, yapsam, ne, farklı kahvaltılık öneriler, akşama ne pişirsem, akşam yemeği önerileri, öğle yemeği önerileri, çay saati, çay saatine ne yapsam, hafif yemekler, atıştırmalıklar, atıştır, aperatifler, meze, en güzel tarifleri, denemiş tarifler, tutan yemekler, ne pişirsem, oktay usta, elifin mutfağı, yeşil elma, ustalardan tarifler, uzman yemek tarif, pratik bilgiler, mutfak bilgileri,en güzel,en,emine beder,usta,yemek,bebek yemekleri,mama,organik yemekler,organik bebek yemekleri,4-6 aylık,6-12 aylık,bebek ara öğün,bebek çorbaları,bebek sebze püreleri,bebek et yemekleri,bebek içecekleri,bebek tatlıları,organik annelik,0-6 aylık,12 aylık,,denenmiş,pratik,yeşil elma,emine beder,yemek tarifleri,ramazan yemekleri,yaz yemekleri,et yemekleri,kurban eti pişir,kavurma tarifi,kurban etinin parçalanması,kurban paylanması,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder