Demlik olarak kurutulmuş su kabağı, bölgede yetişen sert kabuklu meyvelerin kurutulmuş kabukları, gümüş, cam veya uygun metal kaplar tecih edilir. Bu kaplar 'mate' olarak adlandırılır. Demlemeden önce kap ~ 65oC’ lik bir suyla çalkalanır. Yerba mate denilen kurutulmuş çay yaprakları kaba konur. Çay üzerine kaynar vaziyette olmayan sıcak su dökülür. Bir iki dakika demlemeye bırakılır. Çay içimi bombilla denilen çubuklarla olur.
Bu çubuklar yaprakların ağza girmesine
engel olur. Hazırlanan deme konulmadan önce bombilla 85oC
civarında sıcak su ile
çalkalanması gerekmektedir.
Genellikle sade olarak içilmekle beraber, isteğe göre süt, şeker veya limon
ile farklı bir
lezzet katılarak servis edilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder