Balıkta Yenebilir Et Oranı:
Balıktan çıkan fire balığın
anatomisine göre değişir. Bu fire balığın fiyatının yükselmesine sebep
olabileceği gibi kişi başına düşecek yenebilir et miktarının azalıp çoğalmasını da etkiler. Satın alınacak
balığın ne kadar fire verdiğini iyi bilmek gerekir.
Fire: Deri ve pullar,
iç organlar, kılçıklar, kafa ve yüzgeçler ( yenmeyen kısımlar ) dir.
150 gr. lık safi
balıketi elde etmek için gerekli brüt balık miktarı ( ortalama olarak )
150
gr. balık filetosu
175
gr. balık dilimi
220
gr. bütün, küçük kafalı balık
280
gr. bütün, büyük kafalı balık
200
gr. kafası kesilmiş balık
220
gr. küçük balık ( Hamsi gibi )
Bazı balık
türlerindeki ortalama fire ve yenebilir et oranı :
Balık Fire
oranı ( %) Yenebilir oran ( %)
Mezgit % 40 %
60
Kalkan % 50 %
50
Dülger % 55 %
45
Somon % 35 %
65
Alabalık % 35 %
65
Dil balığı % 50 % 50
Fener balığı % 65 % 35
Vatoz % 60 %
40
Mercan % 45 %
55
Palamut % 45 %
55
Balıkları parçalama ve
porsiyonlara bölme işlemi genelde pişirme hazırlığının son aşamasında yapılır,
filetosu çıkartılır, dilimlere kesilir, parçalara bölünür veya bütün verilir.
Balık
filetosu:
Bazı balıklar fileto olarak pişirilir. Fileto büyükse 150 gr. civarında porsiyonlara bölünür.
Fileto küçükse, birkaç tane fileto birleştirilerek bir porsiyon yapılır.
Balık
dilimi:
Yuvarlak büyük balıklar 2-3 cm. kalınlıkta dilimlere kesilerek porsiyon yapılabilir.
Balık dilimi porsiyonu 180–200 gr. arası olmalıdır.
Balık parçası: Kalkana benzeyen
düz balıklardan kesilir. Balık parçası porsiyonu 300–350 gr. arası olmalıdır.
Porsiyonluk
balık:
Tanesi 200-250 gr. arası olan ve bir porsiyon olabilen balıklardan yapılır. ( Alabalık, Dil balığı,
Çipura vb.)
Küçük tane balıklar: Küçük
olmaları sebebiyle birkaç tanesinden bir porsiyon yapılır. 250-300 gr. arası bir porsiyon olabilir ( Hamsi,
Sardalya, Gümüş Balığı, İstavrit vb.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder