Her çeşit balık yemeği için ayrı bir sos hazırlanabildiği gibi balık pişirilirken lezzetlendirmek amaçlı ilave edilen malzemelerle balık pişerken oluşan ve dibinde kalan soslar çeşitli şekillerde kaynatılmak suretiyle veya başka malzemeler ilavesiyle koyulaştırılarak, balık servisi yapılırken üzerine ya da yanına gezdirmek suretiyle sos olarak kullanılır.
Ayrıca temel soslar da balık
fondları ve hazırlanacak yemeğe uygun malzemeler ilavesiyle balıkların yanında
sos olarak verilir.
Bunlardan başka uygulanmakta olan
bazı sos çeşitleri aşağıda verilmiştir (ölçüler ortalama 4 porsiyon balık
içindir ) :
Sos bernez (
Bearnaise ) :
Bolca kıyılmış sarımsak, iki kaşık
tarhun otu, doğranmış maydanoz, bir tutam kekik ve bir defneyaprağı bir tavada
½ çay bardağı sirke ve ½ çay bardağı beyaz şarapla ıslatılır. Bir tutam ince doğranmış
biberle üçte ikisini çekinceye kadar pişirerek koyulaştırılıp soğumaya bırakılır.
Ayrı bir kapta yumurta sarıları ile birlikte koyulaşıncaya kadar çırpılırken 5
çorba kaşığı kazeini alınmış tereyağ yedirilir. Tuz, limon suyu ve Arnavut
biberiyle tadlandırılır. 1 kaşık kıyılmış tarhun otu ve maydanoz eklenerek sıcak
olarak kullanılır. Kullanılacak balık yemeğine uygun olarak kapari, ançuez gibi
malzemeler de ilave edilebilir. Hollandaise sos çeşitleri ve türeyenlerinden
olan Bearnez sos ve benzerleri ızgara balıklarla verilebilen sos çeşitlerindendir.
İngiliz usulü
erimiş tereyağlı sos
Eritilmiş tereyağına biraz un
eklenerek kaynar tuzlu suyla birlikte koyulaştırılır. Ateşten alıp iyice çırpılır.
Ayrı bir kapta biraz ılık suyla inceltilmiş yumurta sarısını ekleyerek bir
miktar daha tereyağı ilave edilerek tuz ve limon suyuyla tadlandırılır. Yumurta
sarısı koyulmadan da yapılabilir.
Haşlanmış balıklarla verilen sos
çeşitlerindendir.
Morney Sos
Özellikle sos Morney fırında hazırlanan
graten türü balık yemeklerinde çok kullanılır. 2 kaşık sıvıyağ 1 kaşık julienne
kuru soğan ve 1 diş sarımsak birkaç dakika kavrulur. 1 iri domates (kabukları soyulmuş-ince
kıyılmış) ve tuzla suyu çekene kadar pişirilir. 1 tatlı kaşığı tereyağında 16
çekirdeksiz yeşil zeytin sote yapılıp domates sosuna eklenir.
Bu sos ızgara barbunya balığı ile
verilir.
Barbunya Nisuaz
– rouget a la niçoise
2 kahve fincanı ezilmiş kuru
nane, 2 kahve fincanı sirke ile 2-3 dakika kaynatılıp tülbentten süzdürülür.
Barbunya balığının kızartma yağından 4 çorba kaşığı eklenir.
Ve kıyılmış maydanozla karıştırılır.
Bu sos kızartılmış Barbunya balığı
ile verilir
Barbunya Eskebeş
– rouget a la aescabeshe
100 gr tereyağı, 1 bağ kıyılmış maydanoz,
1 tatlı kaşığı limon suyu, biraz tuz ve karabiber iyice karıştırılır.
Pane kızartılmış Dil Balığının
üzerinde verilir
Kalkan haşlama
Hollandez – turbot poches hollandaise gibi
2 diş sarımsak, 1 kahve fincanı ekmek
içi, ½ çay kaşığı safran, 15 adet badem havanda iyice ezilerek biraz suyla
macun haline getirilir. En son balıkların pişme suyundan da ilave edilerek
kullanılır.
Bu sos kalkan balığına özel hazırlanmış
bir Hollandez Sos çeşididir.
Dil Kolbert sole
colber
Sos Kolbert (sulandırılmış beyaz
fonda, jöle, tereyağ, Arnavut biberi, limon suyu, maydanoz ve tatlı şarap
ilavesiyle hazırlanır. )
Izgara balıkların yanında
verilir.
Balık sosu I
400 gr krema, 2 silme yemek kaşığı
tereyağ, 1 limon suyu, 3 çorba kaşığı un, 2 yumurta sarısı ve 1 çay bardağı süt
blenderdan geçirilerek kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ateşten alıp
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz ilave edilir.
Izgara ya da fırında kızartılmış İstavrit gibi balıklarla
verilir.
Balık sosu II
1 çorba kaşığı tereyağ içerisinde
1 küçük ve macedoine doğranmış kuru soğan pembeleştirilir. 1 çay kaşığı kapari,
kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış bir domates ile biraz daha pişirilip ateştin
alınır ve 1 tatlı kaşığı limon suyu eklenir.
Özellikle ızgara yapılmış Somon
Balığına çok yakışan bir sostur.
Balık sosu III
2 çay bardağı zeytinyağı, 2 limon
suyu, 2 diş ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiber blenderdan geçirilir. İnce kıyılmış
maydanoz ve dereotu ilave edilir.
Özellikle şişi yapılmış Kofana
gibi balıklara çok yakışan bir sostur.
Balık sosu IV
Ilık su + limon suyu, tuz ve
krema iyice karıştırıldıktan sonra balığın üzerine gezdirilmek suretiyle kullanılır.
Özellikle balık ruloları (somon
gibi) ve dolmalarında kullanılan bir sostur.
Balık sosu V
Doğranmış 2 baş sarımsağı 3 çorba
kaşığı sirke, tuz, karabiber ve 5 kaşık kadar tereyağı ya da margarinle ateşte
üstü hafifçe beyazlaşıncaya kadar pişirilir. Ateşten alıp kıyılmış maydanoz
eklenir.
Özellikle haşlanmış/buğulanmış balıklarla
verilen bir sostur, örn: Turna Balığı gibi.
Balık sosu VI
Eritilmiş tereyağ:
Özellikle haşlanmış/buğulanmış ve
ızgara yapılmış balıkların üzerine servisten önce gezdirilmesi lezzetini olumlu
olarak etkiler.
Servise Hazır
Hale Getirme
Kullanılacak olan garnitürlerin
balık yemeğinin lezzetini daha ağırlaştırmamalı, artırmalıdır.
Balık servis tabağına gezdirilen
soslar yemeğe uygun olmalı ve lezzetini olumlu etkilemelidir.
Balığın sıcak ya da soğuk servis
yapılmasına dikkat edilmelidir.
Balık servis tabağının görünümü güzel ve iştah açıcı
olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder