Balık
makası
Balık
tezgâhı, balık kesme tahtası
Balık
ayıklama bıçakları
Süzgeç
Balık
saklama dolapları, balık buzdolabı
Küvet,
tepsi, kâse
Pullu balıkların
temizlenmesi
Balıklar pullarının kolay çıkması
için 5-10 dakika tuzlu suda bekletilerek temizlenir. Ya da akarsuyun altında
kuyruklarından tutularak keskin olmayan bir bıçakla pulların aksi yönünde kazınarak
temizlenir.
İç
organlarının çıkarılması: Keskin bir bıçakla solungaçları altından kesilerek
önce başları alınır. Sonra anüs deliğinden başa doğru kesilerek karnı yarılır,
iç organları dışarı çıkarılır. Akarsuyun altında iyice yıkanıp temizlenir. Bazı
balıklar bütün olarak başlarıyla birlikte temizlenip hazırlanır.
Fileto çıkarılması:
Küçük
kılçıklı balıklar, içleri çıkarılıp temizlendikten sonra pişirilir. Büyük balıklar
ise dilim, kuşbaşı doğrandıktan veya fileto çıkarıldıktan sonra kullanılır.
Özellikle kalın kılçıklı balıklar filetolara ayrılır. Başı kesilip içi temizlenen
balık, kuyruğu aşağı ve sırtı sağa gelmek üzere yatırılır. Keskin bir bıçakla sırtından
kuyruğa doğru kesilerek üst parça çıkarılır. Çevrilerek diğer yüzü kesilerek
kemiğinden ayrılır. Bazen deriside sıyrılarak çıkarılır. Bunun için ayrılan parça
kuyruk tarafından tutularak, keskin bir bıçak yardımıyla deri etten kurtarılır
ve başa doğru sıyrılır. Gerekiyorsa birer kişilik parçalar halinde kesildikten
sonra kullanılır.
Pulsuz balıkların
temizlenmesi
Pulsuz balıkların temizlenmesi
pullu balıklarda olduğu gibidir, sadece pullarının temizleme aşaması atlanır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder