13 Ekim 2012 Cumartesi

Güzel Poğaçanın Özellikleri - Servisi


Pişen Poğaçada Aranan Özellikler
Mayalı poğaçaların elle bastırılınca esneyen bir yapıda olması gerekmektedir.

Gözeneklerinin homojen dağılmış olması gerekir.

Maya kokusunun hissedilmemesi gerekir (Maya miktarının
fazla olması ve ürünün uzun süre mayalandırılması sonucu oluşmaktadır.)

Aroma açısından elde edilen ürünün özelliğini taşıması gerekir.

İç olarak kullanılan malzemelerin hamurun içinde ıslak kalmış olmaması gerekir.

Mayasız hamurdan hazırlanan poğaçaların da gevrek olması gerekir.

Poğaça Pişirmede Dikkat Edilecek Hususlar
Yumurta sarısı ürün mayalandıktan sonra sürülür.

Poğaçalar fırın tepsisine yerleştirildikten sonra mayalanma sürecinin tamamlanması beklenir (Mayalanma süresi ortam ısısına göre ortalama 15-20 dakikadır).

Pişirme ısısı ürünün boyutlarına göre 170-180 derece arasında değişir.

Pişirme sırasında kabarma süreci tamamlanmadan kapağı açılırsa soğuk hava poğaçaların kabarmasına engel olur.

Poğaçalar piştikten sonra fırın ısısında kesinlikle bekletilmemelidir.

Poğaçaların Servisi ve Saklanması
Poğaçalar soğuduktan sonra servise sunulmalıdır.

Kahvaltı büfesinde servise sunulacaksa kumaş peçete konmuş sepet içine veya servis tabağına konarak servise sunulur.

 Mayalı poğaçalar çabuk bayatlarken mayasız poğaçalar tazeliklerini daha uzun süre koruyabilir.

Bir porsiyon olarak sunulacaksa kâğıt peçete konmuş tabakta sunulur.

 Poğaça hamurları pişirilmeden havası alınmış poşetlere konarak dondurucuda saklanabilir. Kullanılacağı zaman hamur çözdürülüp şekillendirilir ve pişirilir.

 Pişmiş poğaçalarda buzdolabı poşetlerine konup dondurucuda saklanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder