Pişen Poğaçada Aranan
Özellikler
Mayalı poğaçaların elle bastırılınca
esneyen bir yapıda olması gerekmektedir.
Gözeneklerinin homojen dağılmış olması
gerekir.
Maya kokusunun hissedilmemesi
gerekir (Maya miktarının
fazla olması ve ürünün uzun süre mayalandırılması sonucu
oluşmaktadır.)
Aroma açısından elde edilen
ürünün özelliğini taşıması gerekir.
İç olarak kullanılan malzemelerin
hamurun içinde ıslak kalmış olmaması gerekir.
Mayasız hamurdan hazırlanan poğaçaların
da gevrek olması gerekir.
Poğaça Pişirmede
Dikkat Edilecek Hususlar
Yumurta sarısı ürün mayalandıktan
sonra sürülür.
Poğaçalar fırın tepsisine yerleştirildikten
sonra mayalanma sürecinin tamamlanması beklenir (Mayalanma süresi ortam ısısına
göre ortalama 15-20 dakikadır).
Pişirme ısısı ürünün boyutlarına
göre 170-180 derece arasında değişir.
Pişirme sırasında kabarma süreci
tamamlanmadan kapağı açılırsa soğuk hava poğaçaların kabarmasına engel olur.
Poğaçalar piştikten sonra fırın ısısında
kesinlikle bekletilmemelidir.
Poğaçaların
Servisi ve Saklanması
Poğaçalar soğuduktan sonra
servise sunulmalıdır.
Kahvaltı büfesinde servise
sunulacaksa kumaş peçete konmuş sepet içine veya servis tabağına konarak
servise sunulur.
Mayalı poğaçalar
çabuk bayatlarken mayasız poğaçalar tazeliklerini daha uzun süre koruyabilir.
Bir porsiyon olarak sunulacaksa
kâğıt peçete konmuş tabakta sunulur.
Poğaça
hamurları pişirilmeden havası alınmış poşetlere konarak dondurucuda saklanabilir.
Kullanılacağı zaman hamur çözdürülüp şekillendirilir ve pişirilir.
Pişmiş poğaçalarda buzdolabı poşetlerine
konup dondurucuda saklanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder