BRAISÉ, yiyeceği kapalı bir kap içinde, düşük ateşte ve çok az sıvı ile pişirmek anlamına gelir. Özellikle büyük parça etlerin pişirilmesinde ve sert etlerin yumuşaması ve gevşetilmesi için kullanılan bir pişirme yöntemidir. Bu yöntemle;
Yiyeceğin
içeriğindeki nişastanın kırılması veya
yumuşaması, selüloz, protein ve lifli yapının kırılması ile
yemeğin daha yumuşak hale gelmesi sağlanır.
Besin zehirlenmesine yol açabilecek bakteri içeriğini yok ederek yemeği güvenilir hale getirir.
Yemeği
damak tadına uygun, sindirilebilir hale
getirir.
Yemeğin
kalitesini, rengini, lezzetini ve dokusunu geliştirir.
Avantajları:
Sert ve daha az kaliteli etler için uygundur.
Lezzet ve besleyici öğeler maksimum derecede korunur.
Lezzet ve sunum çeşitliliği sağlar.
Zaman ve Isı Kontrolü:
Yavaş pişirme esastır. Bu yöntemin etkili olabilmesi
için sıvı yavaş kaynamaya
bırakılmalıdır.
Buharlaşmayı önlemek,
ısıyı koruyabilmek
için ağzı sıkı kapatılabilen kaplar seçilmeli ve kapak
sıkıca kapatılmalıdır.
Pişirme
süresi gıdanın kalitesine bağlı olarak
değişir.
İdeal fırın sıcaklığı 160
°C.
Taze etler; dana eti, geyik eti, kuzu eti, bu pişirme yöntemi için uygundur.
Anahtar
Noktalar:
Pişirme
süresi uzun olduğundan
zamanlama doğru
yapılmalıdır.
Fazla pişirme
sıvının buharlaşmasına, lezzetin bozulmasına, rengin değişmesine sebep olacağından dikkatli olunmalıdır.
Pişirme
sırasında miktar ve lezzet açısından sıvı kontrol
edilmelidir, gerekiyorsa stock eklenebilir.
Porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Büyük
miktardaki yemeğin
kaç porsiyon çıkacağını tahmin
etmek oldukça güçtür, standart boyutlarda kepçe ve kaşık kullanılmalıdır.
Tekrar ısıtma işlemi uygulanmamalıdır, pişince servis edecek şekilde ayarlama yapılmalıdır.
Görünür yağlar
mümkün olduğunca
alınmalıdır.
Braisé Yapmanın Kuralları:
Braisé yapılacak
yiyecekler braiséden önce genellikle kullanılan ürünün dışındaki şekerin kahverengileşmesi, aynı zamanda
da lezzetinin ve şeklinin
düzgün olmasını sağlamak için hafif kahverengileşecek şekilde kızartılır.
Pişme
kabına öncelikle yiyecekle birlikte
az miktarda sıvı konur.
Daha sonra sıvı azaldıkça ilave edilmelidir. Gereğinden fazla ilave edilen su,
yiyeceklerin kaynamasına ve tadının bozulmasına neden olacaktır.
Su ilave edildikten sonra yavaş yavaş pişirilir.
Bu yöntemle pişirilen
etlerin ince dilimler halinde kesilip servis edilmesi gerekmektedir.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
Doğru
ölçüde kap seçilmelidir. Bu pişirme
yönteminde kullanılan
tava, genellikle oval veya dikdörtgen şeklinde
ve incedir.
Sıcak
kabın yerini değiştirirken dikkatli olunmalıdır.
Kapak
açılırken sıçramalara dikkat edilmelidir.
Yemek tarifleri, resimli
yemek tarifleri, ne pişirsem, tarif, kolay, pratik, lezzetli, oktay usta, püf
noktası, nasıl yapılır, pratik tarif, özel tarif, kolay tarif, ekonomik tarif,
resimli, yeşil elma, emine beder, farklı tarifler, dünya mutfağı, yemek, food,
food recipes, easy turkish food, food book,Daily food recipes, dünya mutfağı,
türk mutfağı, İtalyan mutfağı, hint, Amerikan, Meksika, çin, rus, hint,
Hindistan, mısır, japon, pasta çorba ,et yemekleri, tavuk, sebze, vejetaryen,
kek, köfte, içecekler, kokteyller, balık, deniz ürünleri, pilavlar, makarnalar,
börekler, turşu, organik bezinler, organik tarifler, zeytin nasıl yapılır,
doğal ürünler, sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, doğal yaşam, egzersiz, spor,
sağlık, pratik bilgiler, beslenme önerileri, diyat önerileri, sağlıklı diyet,
diyet yemekleri, tart, hamur işleri, tatlılar, bebek yemekleri, çocuklara uygun
yemekler, parfe, sütlü tatlılar, şuruplu tatlılar, meyve tatlıları, tavuk
yemekleri, mezeler, tadımlıklar, garnitürler, yemek sözleri, yemek tarifleri
oktay usta, öğrenci yemekleri, pratik öğrenci yemekleri tarifleri, ziyafet
yemekleri, ramazan yemekleri, ramazan tatlıları, sahura ne pişirsem, iftara ne
pişirsem, pratik ramazan sofrası tarifleri, lezzetleri, iftar sofrası, lezzetli
tarifler, ekonomik tarifler, yaz yemekleri, hafif yaz yemek tarifleri, kış
sofrası, kışın ne pişirsem, kış yemekleri, vejetaryen sofra, tarif, etsiz yemekler, diyet, tarifleri,
kilo verdiren yemekler, kalorisi az yemek tarifleri, sağlıklı beslenme ,sağlıklı
yaşam önerileri, egzersiz önerileri, malzemeler, kullanılan, dikkat edilmesi
gerekenler, kahvaltılıklar, kahvaltıya ne yapsam, yapsam, ne, farklı
kahvaltılık öneriler, akşama ne pişirsem, akşam yemeği önerileri, öğle yemeği
önerileri, çay saati, çay saatine ne yapsam, hafif yemekler, atıştırmalıklar,
atıştır, aperatifler, meze, en güzel tarifleri, denemiş tarifler, tutan
yemekler, ne pişirsem, oktay usta, elifin mutfağı, yeşil elma, ustalardan
tarifler, uzman yemek tarif, pratik bilgiler, mutfak bilgileri,en güzel,en,emine
beder,usta,yemek,bebek yemekleri,mama,organik yemekler,organik bebek
yemekleri,4-6 aylık,6-12 aylık,bebek ara öğün,bebek çorbaları,bebek sebze
püreleri,bebek et yemekleri,bebek içecekleri,bebek tatlıları,organik
annelik,0-6 aylık,12 aylık,,denenmiş,pratik,yeşil elma,emine beder,yemek
tarifleri,ramazan yemekleri,yaz yemekleri,et yemekleri,kurban eti pişir,kavurma
tarifi,kurban etinin parçalanması,kurban paylanması,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder