10 gr. tuzu 25 gr. mayayı ve 75
ml. yağ ile yumuşak kıvamda bir hamur yoğurunuz.
Hamurunu üzerini nemli bezle sıkıca kapatarak 27° - 30°C lik
oda ısısında 30 dakika dinlendirerek mayalanmasını sağlayınız
Tekrar yoğurarak ortalama 90 gr. ağırlığında parçalar alarak
tezgah üzerinde şekil veriniz. Hamburger ekmeği için yuvarlak, sandviç ekmeği için
oval şekil vermeye dikkat ederek yağlanmış tepsiye 4-5 parmak arayla yerleştiriniz.
27° - 30°C lik oda ısısında 30 dakika dinlendirerek tekrar
mayalandırınız.
Fırını 200°C de ısıtınız. Bu arada hamurların üzerine yumurta
sarısını sürünüz.
İsterseniz üzerine susam yada çörek otu serpebilirsiniz.
Hamuru sıcak fırına vererek Pişme
sonunda koyu hardal rengini almasına dikkat ederek 250 ° C’de 20 dakika pişiriniz.
Fırından alarak tepside soğumaya bırakınız.
Sandviç ve hamburger ekmeklerini bütünlüğünü bozmadan ortadan
ikiye kesiniz.
Sandviç ekmeklerinin arasına dilim peynir – domates ve maydanoz
yaprağı koyunuz.
Sadviçleri
peçetesiyle birlikte servis tabağına yerleştirerek
servise hazırlayınız.
Hamburger ekmeklerinin arasına ¼ marul yaprağı veya 1 yemek kaşığı
julienne marul, yuvarlak yassı köfte, julienne kornişon, stick doğranmış frit
patates koyunuz.
Hamburgerleri kendi
özel kağıdı arasında servis tabağına peçetesiyle birlikte yerleştirerek servise
hazırlayınız.
Hamburger ve Sandviç Yapımında Dikkat Edilecek Hususlar
Yapılacak ürüne göre yumuşaklık ayarlanmalıdır.
Yağ ürüne gevreklik ve lezzet
vermesi için eklenir ancak fazlası
ürünün kabarmasını olumsuz
etkileyeceğinden miktarına dikkat edilmelidir.
Pişirilmiş olan hamburger ve
sandviç ekmeği soğutuluncaya kadar
tepside kalmalıdır.
Pişirilmiş olan hamburger ve sandviç ekmeğinin arası servise
çıkartılmadan hemen önce kesilerek servise hazırlanmalıdır.
Mayalandırma Süresi ve Isısı
Hamburger ve sandviç ekmeklerinin yapımında kullanılan mayalı
hamurların mayalandırma süresi iki aşamada gerçekleştirilir. ilk yoğurmadan
sonra ve ikinci yoğurmadan sonraki şekil verme aşamasından sonra 30 dakika,
dinlenme süresi verilmelidir. Mayalandırma ısısı da 27 ° ile 30 ° arasında
olmalıdır. Ticari mutfaklardaki uygulamalarda ekmek hamuru tüm malzemeler aşama
olmaksızın hep birlikte ilave edilerek hamur makinelerde yoğrulmaktadır.
Mayalandırmak amaçlı bekletme süresi de sadece bir aşamada ve mayalanma
ünitelerince gerçekleştirilmektedir. Sürenin ve ısının fazlalığı da azlığı kadar
hamurun kalitesinde olumsuz etki yapar.
Hamurda Aranan Özellikler
İstenen nitelikte hamburger ve
sandviç ekmeği üretebilmek için hamurunun kıvamı çok önemlidir. Çok cıvık ve
katı hamur ekmeğin kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Her iki ekmeğin
hamuru da yumuşak kıvamda olmalıdır.
Tuz, olması gereken miktarda
kullanılmalı, yetersiz ve gereğinden fazla tuz ilavesi hamurun fermantasyonunu
olumsuz etkilemesinin yanı sıra lezzetini de etkileyecektir.
Yağın azlığı ve fazlalığı da hem
fermantasyonunu hem de lezzetini olumsuz etkileyecektir.
Hamurun çok yayılmış yada sert görünümde olmamalıdır.
Şekil Verme
Hamburger ekmek hamurlarına verilebilecek
en uygun şekil yuvarlak olmasına karşılık, sandviç ekmeklerine hem oval hem de
yuvarlak şekil verilebilir. Sektörde hazırlanan hamburger ve sandviç ekmekleri
ilk mayalandırmadan sonra ortalama 90 gr .ağırlığında bir bütün parça ayrılmak
suretiyle yuvarlak ya da oval şekil verilebilir.
Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar
Pişirmeye hazır hale getirilmiş
olan hamburger ve sandviç hamurları fırına verilmeden hemen önce yumurta sarısı
sürülür. Üzerine susam ilavesiyle yada sade olarak pişmeye bırakılır.
Önceden 200 °C de ısıtılmış olan
fırında pişirilir.
Pişme ısısı 200 ° C ve pişme
süresi de 15-20 dakika arasında olmalıdır.
Ürün fırına verildikten sonra
kapağı sık sık açılmamalıdır.
Pişirme sonunda ürünün koyu hardal renginde kızarmış
olmasına dikkat edilmelidir.
Saklama Koşulları ve Süresi
Hamburger ve sandviç ekmeği
servise hazır bir halde uzun süre bekletilmemelidir.
Servis için hazırlanmamış olan hamburger/sandviç ekmeği TSE
ye uygun hazırlanmış naylon poşetler içerisinde 3 gün süreyle 4 ° C- 5 °C
arasında saklanabilirler. -18° Cde şoklanmış olan ekmeklerin ise -30° C ile -
40 °C arasında ki sıcaklıkta 3 ay ile 6 ay arasında saklanabilirler
AFİYET OLSUN !Yemek
tarifleri, resimli yemek tarifleri, ne pişirsem, tarif, kolay, pratik,
lezzetli, oktay usta, püf noktası, nasıl yapılır, pratik tarif, özel tarif,
kolay tarif, ekonomik tarif, resimli, yeşil elma, emine beder, farklı tarifler,
dünya mutfağı, yemek, food, food recipes, easy turkish food, food book,Daily
food recipes, dünya mutfağı, türk mutfağı, İtalyan mutfağı, hint, Amerikan,
Meksika, çin, rus, hint, Hindistan, mısır, japon, pasta çorba ,et yemekleri,
tavuk, sebze, vejetaryen, kek, köfte, içecekler, kokteyller, balık, deniz
ürünleri, pilavlar, makarnalar, börekler, turşu, organik bezinler, organik
tarifler, zeytin nasıl yapılır, doğal ürünler, sağlıklı yaşam, sağlıklı
beslenme, doğal yaşam, egzersiz, spor, sağlık, pratik bilgiler, beslenme
önerileri, diyat önerileri, sağlıklı diyet, diyet yemekleri, tart, hamur
işleri, tatlılar, bebek yemekleri, çocuklara uygun yemekler, parfe, sütlü
tatlılar, şuruplu tatlılar, meyve tatlıları, tavuk yemekleri, mezeler, tadımlıklar,
garnitürler, yemek sözleri, yemek tarifleri oktay usta, öğrenci yemekleri, pratik
öğrenci yemekleri tarifleri, ziyafet yemekleri, ramazan yemekleri, ramazan
tatlıları, sahura ne pişirsem, iftara ne pişirsem, pratik ramazan sofrası
tarifleri, lezzetleri, iftar sofrası, lezzetli tarifler, ekonomik tarifler, yaz
yemekleri, hafif yaz yemek tarifleri, kış sofrası, kışın ne pişirsem, kış
yemekleri, vejetaryen sofra, tarif, etsiz
yemekler, diyet, tarifleri, kilo verdiren yemekler, kalorisi az yemek tarifleri,
sağlıklı beslenme ,sağlıklı yaşam önerileri, egzersiz önerileri, malzemeler, kullanılan,
dikkat edilmesi gerekenler, kahvaltılıklar, kahvaltıya ne yapsam, yapsam, ne,
farklı kahvaltılık öneriler, akşama ne pişirsem, akşam yemeği önerileri, öğle yemeği
önerileri, çay saati, çay saatine ne yapsam, hafif yemekler, atıştırmalıklar,
atıştır, aperatifler, meze, en güzel tarifleri, denemiş tarifler, tutan
yemekler, ne pişirsem, oktay usta, elifin mutfağı, yeşil elma, ustalardan
tarifler, uzman yemek tarif, pratik bilgiler, mutfak bilgileri,en
güzel,en,emine beder,usta,yemek,bebek yemekleri,mama,organik yemekler,organik
bebek yemekleri,4-6 aylık,6-12 aylık,bebek ara öğün,bebek çorbaları,bebek sebze
püreleri,bebek et yemekleri,bebek içecekleri,bebek tatlıları,organik
annelik,0-6 aylık,12 aylık,,denenmiş,pratik,yeşil elma,emine beder,yemek
tarifleri,ramazan yemekleri,yaz yemekleri,et yemekleri,kurban eti pişir,kavurma
tarifi,kurban etinin parçalanması,kurban paylanması,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder