26 Mayıs 2012 Cumartesi

Güllaç

Gereçler (10 -12 Porsiyon)
250 g güllaç yufkası (Yaklaşık 6 adet)
1 litre süt
250 g toz şeker
50 ml gül suyu
100 g ceviz içi
50 g çekilmiş yeşil fıstık
100 g nar tanesi
Hazırlanması
Süt ile şeker bir tencerede kaynatılır.
Ilık hale gelince gül suyu dökülüp karıştırılır. Sütün yarısı genişçe bir tepsiye dökülür.
Güllaç yufkaları yumuşatılır, alt üst edilir. Yufkanın her biri tepsiye yerleştirilir.
Arasına yarım kepçe daha şekerli süt dökülüp, dövülmüş ceviz serpilir.
Bütün yufkalar aynı şekilde hazırlanır. Kalan süt üzerine dökülür. Dinlendirilir.


Aşağıdaki şekillerde de hazırlanabilir:
Güllaç yufkalarının her birisi sütle ıslatılarak yarısı kesilir. Cevizli, fıstıklı iç malzemesi konulur, rulo yapılıp, gül şekli verilerek tek porsiyonluk hazırlanabilir.
Islatılmış güllaç yufkaları iç konulup sigara böreği gibi sarılır. Çırpılmış yumurtaya bulanarak tereyağında kızartılır. Üzerine şekerli süt dökülerek hazırlanırsa tatlı kızartma güllaç adını alır.
Güllaç içine konulan malzemenin ismiyle adlandırılır. Fındıklı, bademli, kaymaklı fıstıklı cevizli vb.

Hazırlamada Dikkat Edilecek Noktalar
1- Satın alınan Güllaç yufkaları mutlaka taze olmalıdır.
2- Güllaç yufkaları şekerli sütün içinde birer birer yumuşatılmalıdır.
3- Sütü iyice emmesi için dinlendirilmelidir.
4- Dinlendirilme aşamasında kurumaması için kenardaki sütten kaşıkla ara sıra üstüne dökülmelidir
Servise Hazırlama
Porsiyonluk dilimlenir. Yeşil fıstık ve nar tanesi ile süslenerek servisi yapılır.

Hazırlan Üründe Aranılan Özellikler
1- Güllaç yufkaları dağılmamış olmalı
2- Yufkalar bayat kokmamalı
3- İçine konan malzemenin (ceviz vb.) lezzetini taşımalı
4- Yufkalar sütü iyi çekmiş ve yumuşak olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder