250 g margarin veya tereyağı
125 g pudra şekeri
500 g un
2 adet yumurta sarısı
2 çay kaşığı kabartma tozu
50 g badem veya fındık içi
1g tuz(yaklaşık yarım çay kaşığı)
Şurup İçin
500 g toz şeker
¼ limonun suyu
600 ml su
Hazırlanması
Toz şeker ve su
tencereye konur, orta ateşte şeker eriyinceye
kadar karıştırılarak 8–10
dakika kaynatılır. Limon suyu
ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Kıvamı kontrol edilip soğutularak şurup hazırlanır.
Yağ, pudra şekeri, kabartma
tozu ve tuz 5 dakika yoğrulur. Yumurta sarıları ve un ilave edilerek yoğurmaya devam
edilir. Hamur topak haline getirilip 15 dakika dinlendirilir.
Fırın ısıtılır. Fırın tepsisi yağlanır. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde hamur alınarak iki avuç
arasında yuvarlanır, tepsiye
dizilir. Hafifçe üzerine bastırarak ortasına fındık veya badem içi
yerleştirilir, orta ısıdaki fırında üzeri pembe
renk alıncaya kadar pişirilir
Hazırlamada Dikkat Edilecek Noktalar
1- Hamur pürüzsüz ve yumuşak bir haline
gelinceye kadar yoğrulmalıdır.
2- Hamuru dinlendirme işlemi serin bir
yerde veya buzdolabında olmalıdır.
3- Dinlendirirken üzerine nemli
bez örtülmelidir.
4- Fırın önceden ısıtılmış olmalıdır.
Servise Hazırlama
Fırından çıkar çıkmaz şekerparelerin
üzerine şurup dökülerek çekmesi sağlanır. Soğuk olarak servis
yapılır.
Pişen Üründe Aranılan Özellikler
1-Verilen şekil bozulmamış olmalı
2-Üstüne konan malzeme (fındık, fıstık vb.) düşmemeli
3-Rengi pembe, her tarafı eşit pişmiş olmalı
4-Şurubu içine iyi
çekmeli, kuru olmamalı
5-Ağızda
dağılmalı, içindeki yağ ağır kokmamalı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder