Pullu Balıkların Temizlenmesi
Balıklar
pullarının kolay çıkması için 5-10 dakika tuzlu suda bekletilerek temizlenir.
Ya da akarsuyun altında kuyruklarından tutularak keskin olmayan bir bıçakla
pulların aksi yönünde kazınarak temizlenir.
İç organlarının çıkarılması: Keskin bir bıçakla
solungaçları altından kesilerek önce başları alınır. Sonra anüs deliğinden başa
doğru kesilerek karnı yarılır, iç organları dışarı çıkarılır. Akarsuyun altında
iyice yıkanıp temizlenir. Bazı balıklar bütün olarak başlarıyla birlikte
temizlenip hazırlanır.
Fileto çıkarılması: Küçük kılçıklı balıklar, içleri
çıkarılıp temizlendikten sonra pişirilir. Büyük balıklar ise dilim, kuşbaşı
doğrandıktan veya fileto çıkarıldıktan sonra kullanılır. Özellikle kalın
kılçıklı balıklar filetolara ayrılır. Başı kesilip içi temizlenen balık,
kuyruğu aşağı ve sırtı sağa gelmek üzere yatırılır. Keskin bir bıçakla
sırtından kuyruğa doğru kesilerek üst parça çıkarılır. Çevrilerek diğer yüzü
kesilerek kemiğinden ayrılır. Bazen derisi de sıyrılarak çıkarılır. Bunun için
ayrılan parça kuyruk tarafından tutularak, keskin bir bıçak yardımıyla deri
etten kurtarılır ve başa doğru sıyrılır. Gerekiyorsa birer kişilik parçalar
halinde kesildikten sonra kullanılır.
AFİYET OLSUN… J
kaynak:http://hbogm.meb.gov.tr/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder