MALZEMELER: (4-6 PORSİYON)
1 litre süt
250 g toz şeker
80 g pirinç unu
1 paket vanilya
İstenildiği kadar tarçın
HAZIRLANMASI
*Pirinç unu bir tencereye
konulur. Bir su bardağı süt ile iyice ezilir. Sütün tamamı eklenir.
Orta ateşte karıştırarak
10–15 dakika pişirilir. Koyulaşınca
şekeri katılır. Karıştırılarak
eritilir. Ocaktan indirilir. Vanilya eklenir.
Aşağıdaki
yöntemlerle de hazırlanabilir.
*Muhallebi pişirilirken
içine 2–3 adet damla sakızı ezilip konulursa
sakızlı muhallebi adını alır.
*Muhallebi yaparken toz şeker
atmadan hemen önce çekilmiş yeşil
fıstık katılırsa
fıstıklı muhallebi
adını alır.
Muhallebi piştikten sonra ıslatılmış bir
tepsiye dökülüp soğuduktan sonra üzerine yarım
su bardağı su gezdirip dolapta iyice katılaştıktan
sonra kesilip özel şekerli su dökülüp suyu ile servisi yapılırsa
su muhallebisi adını alır.
Bazı yörelerde şekerli su yerine
pekmez dökülerek de servisi yapılır.
*Sütün içine taze meyve püreleri
katılarak meyveli muhallebi yapmak
mümkündür.
*Muhallebi pişirirken
şeker miktarını çok
az koyup piştikten sonra soğutulup
servisi yapılırken üzerine
pudra şekeri serpilirse şekersiz
muhallebi adını alır.
*Yaz aylarında
dondurma ile servisi yapılabilir.
*Yine muhallebinin üzerine tanesi
bol reçel konularak servisi yapılabilir.
Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar
1-Soğuk
süt ile pirinç unu pürüzsüz hale gelinceye kadar ezilmelidir.
2-Dibinin tutmaması ve
kabarıp taşmaması için
pişirme işlemi tamamlanıncaya
kadar karıştırılmalıdır.
Servise Hazırlama
Sıcak olarak
kaselere doldurulur. Soğumaya bırakılır.
Soğuduktan sonra tarçın
serpilerek servisi yapılır
Pişirilen Üründe Aranılan Özellikler
1- Süt ve şeker
lezzeti taşımalı, pirinç unu
kokmamalıdır
2- İç yapısı homojen
3- Görüntüsü düzgün
4- Şekli bozulmayan
katılıkta
5- Beyaz renkli olmalıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder