13 Mayıs 2012 Pazar

Muhallebi


MALZEMELER: (4-6 PORSİYON)
1 litre süt

250 g toz şeker

80 g pirinç unu

1 paket vanilya

İstenildiği kadar tarçın

HAZIRLANMASI

*Pirinç unu bir tencereye konulur. Bir su bardağı süt ile iyice ezilir. Sütün tamamı eklenir. Orta ateşte karıştırarak 10–15 dakika pişirilir. Koyulaşınca şekeri katılır. Karıştırılarak eritilir. Ocaktan indirilir. Vanilya eklenir. Aşağıdaki yöntemlerle de hazırlanabilir.

*Muhallebi pişirilirken içine 2–3 adet damla sakızı ezilip konulursa sakızlı muhallebi adını alır.

*Muhallebi yaparken toz şeker atmadan hemen önce çekilmiş yeşil fıstık katılırsa fıstıklı muhallebi adını alır. Muhallebi piştikten sonra ıslatılmış bir tepsiye dökülüp soğuduktan sonra üzerine yarım su bardağı su gezdirip dolapta iyice katılaştıktan sonra kesilip özel şekerli su dökülüp suyu ile servisi yapılırsa su muhallebisi adını alır. Bazı yörelerde şekerli su yerine pekmez dökülerek de servisi yapılır.

*Sütün içine taze meyve püreleri katılarak meyveli muhallebi yapmak mümkündür.

*Muhallebi pişirirken şeker miktarını çok az koyup piştikten sonra soğutulup servisi yapılırken üzerine pudra şekeri serpilirse şekersiz muhallebi adını alır.

*Yaz aylarında dondurma ile servisi yapılabilir.

*Yine muhallebinin üzerine tanesi bol reçel konularak servisi yapılabilir.


Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar

1-Soğuk süt ile pirinç unu pürüzsüz hale gelinceye kadar ezilmelidir.

2-Dibinin tutmaması ve kabarıp taşmaması için pişirme işlemi tamamlanıncaya kadar karıştırılmalıdır.


Servise Hazırlama

Sıcak olarak kaselere doldurulur. Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra tarçın serpilerek servisi yapılır


Pişirilen Üründe Aranılan Özellikler

1- Süt ve şeker lezzeti taşımalı, pirinç unu kokmamalıdır

2- İç yapısı homojen

3- Görüntüsü düzgün

4- Şekli bozulmayan katılıkta

5- Beyaz renkli olmalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder