Günümüzdeki balık çeşitleri, mönüye her zaman zenginlik kazandırmıştır.
Eskiden beri
bilinen bu önemli besinden özellikle denize kıyısı olan ülkeler yeterince yararlanmakta ve
daha ucuz beslenme olanağı bulmaktadır.
Balık; besleyici değeri yüksek ve
sindirimi kolay bir besindir. Fazla yağlı olmayan balıklar; yaşlılara, hastalara
ve çocuklara önerilir. 100 gr balıketinde ortalama olarak;15-20 gr.
Protein,
Yağ; az yağlı balıklarda % 5’ ten
az, yarım yağlı balıklarda % 5-10
arasında, yağlı balıklarda ise % 10’
dan fazladır, Karbonhidrat yok denecek kadar azdır, Deniz balıkları fosfor, iyot, sodyum ve demirden zengin;
tatlı su
balıkları ise potasyumdan zengindir,
Vitamince; A, B1
- B2, D vitaminlerinden zengin, C vitamininden fakirdir.
100 gr. az yağlı balık eti 70 kalori,
100 gr. yağlı balık eti 160 kalori verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder