Çeşitleri
Servis edilecek çayın
çeşidine göre çay servisi farkıllıklar
göstermektedir. Bu nedenle servisinde kullanılacak araç
gereçlerde farklılıklar
olabilmektedir. Örneğin çay limonlu servis edilecekse
limonluk ve çatal servis malzemelerine dahil edilmelidir. Genellikle çay servisinde
çay servis tepsisi, tepsi altlığı, potla servis
edilecekse potlar, fincan ve altlığı, bardakla
servis edilecekse bardak ve altlığı, kaşık,
şekerlik, çay servis altlıkları kullanılır
Özellikleri
Çay servisinde kullanılan
malzemeler, üretildiği maddenin özelliğine
göre metal, porselen, cam, ahşap ve kumaştan
yapılan malzemeler olarak sınıflandırılır.
Ø Metal malzemeler: Çay kaşığı,
çay bardağı altlığı, şekerlik,
maşa, tepsileri vb malzemeleri kapsar.
Ø Porselen malzemeler
Fincanlar, altlıklar,
şekerlik, sıcak su çay ve
süt potları
Ø Cam malzemeler
Bardaklar, fincanlar, altlıklar,
şekerlik, tepsiler, sıcak
su- çay ve süt potları, servis altlığı vb.
Ø Ahşap malzemeler: Tepsiler, fincanlar, şekerlik,
maşa, servis altlığı,
Ø Kumaş ve kâğıt malzemeler: Peçeteler ve
altlıklar (dolley)
Ø Çay servisinde kullanılan malzemeler şunlardır;
· Potlar:Çaylar direk
fincan veya bardakta servis edildiği gibi çay takımıyla
beraber çay ve su potlarıylada masada servis edilebilir. Bunun
için daha çok porselen potlar tercih edilir. Ancak cam veya metal potlarla da
servis edilebilmektedir. Kahve ve su potuna nazaran daha geniş ve
kısa potlardır.· Tea Pres: Tea pres, ortadaki kolona çay konulur, (maximum emziğin 4 cm altına kadar sıcak su konulur.) kapağı üzerine konularak press yapılmadan, siyah çay için
3–5 dakika, bitki ve meyve çayları için
5–10 dakika demlenmesi için beklenir ve sonra pres yapılır.
Artık çay servise hazırdır.
0.5–1–1,5 litrelik çeşitleri bulunmaktıdır.
Tea preslerde çay hazırlanır ve potlara
koyulmadan servis edilebilir.
Tepsiler: Çay servisinde
kullanılan tepsiler değişik
model ve büyüklüktedir. Metal, ahşap vb.
maddelerden yapılırlar
· Fincanlar: Genel olarak
yiyecek içecek işletmelerinde kulplu beyaz porselen
fincanlar kullanılmaktadır. Ancak çay
içme kültürü ülkeden ülkeye değişiklik
göstermektedir. Kimi ülkeler ahşap kimileri cam,
kimileri metal porselen kullanmaktadır.
Çin ve Japonya gibi ülkeler fincan altlığı kullanmamaktadır
· Bardaklar: Daha çok
ülkemizde çay servisinde kullanılırlar.
Evlerimizde, işletmelerde
çay içerken fincandan çok cam çay bardaklar tercih edilmektedir.
Genellikle ince camdan yapılmaktadır.
· Çay bardağı altlığı:
Genellikle
metal veya camdan üretilir
· Şekerlikler: Çayın yanında
servis edilen şeker için kullanılan
bir servis aracıdır. Porselen,
metal, Ahşap veya camdan üretilmektedir. İşletmelerde
çok yaygın kullanılmamakla beraber
toz şeker için şekerlikler
bulunmaktadır.
· Çay kaşıkları: Normal çay kaşığı, yaklaşık
13–14 cm’ dir. Buzlu çay kaşığı ise uzun saplı çay
kaşığıdır. Genellikle
paslanmaz çelikten yapılır
· Çay servis altlığı:
Plastik,
deri, cam vb. malzemelerden yapılırlar.
· Diğer araçlar: Çay
servisinde ihtiyaca göre kullanılan
malzemelerdir:Çay süzgeci, Çay limonluğu ve çatalı,
Poşet
çay, Peçetelik, Süt potu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder