Günümüzde ön plana çıkan
yöntem klasik çay servisi yöntemidir. Çayı pota, bardağa
ya da fincana koymadan önce mutlaka süzünüz. Süzgeç kullanmanın
temel sebebi görüntüsünün kötü durması ya da ağza
çay yapraklarının gelme olasılığıyla
beraber, bardakta kalan çay yapraklarının
demlenmeye devam etmesidir. Bu da çay zevkini bozar. Başta ngiltere olmak
üzere birçok ülkede siyah çay isteğe göre limon
veya sütle servis edilebilir.
Çayların yanında pasta, kek, börek vb yiyecekler
servis edilebilmektedir.
Başta klasik çay
servisi olmak üzere, ülkemiz değişik
ülkelerde çayların servisi şöyledir.
Klasik Çay
Servisi
Klasik çay servisi dendiğinde
akla ilk gelen çay siyah çaydır. Renkleri ve tatları dışında
siyah çay ile yeşil çay arasındaki
farklardan biri de yeşil çayın genellikle
altlığı olmayan fincanla, servis edilmesidir.
Yüzyıllarca hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan
sunulan çaya zamanla çeşitli tatlandırıcılar,
bal, şurup vs. katılmıştır.
Çay günümüzde beyaz, esmer şekere ve tatlandırıcılarla
tatlandırılır.
Demlenen çay şöyle servis edilir: Çaydanlıkta
demlenen çay porselen çaydanlığa alınmadan
önce bir kez karıştırılır.
Çay demlikten sonra pota veya bardağa süzülür. Çay servisi
yapılırken yanında
şeker veya tatlandırıcılar
bulunur. Klasik çay servisi iki şekilde yapılır.
Potla yapılan servis ve fincanda yapılan
servistir.
Ø Potla yapılan klasik çay servisinde kullanılan servis araçları
· Çay servis tepsisi, peçete veya
doley
· Çay ve su potu(potların
kendi altlığı var ise pot altına
yerleştirilir. Üzerine dolley veya peçete
konur. Yok ise dessert tabak ve içerisinde dolley konularak kullanılır)
· Fincan ve altlığı
· Çay kaşığı
· Şekerlik ve maşa
Potla çay servisinde misafire sağdan
yaklaşılır ve servis için
izin istenir. Sırasıyla çay fincanı kulpu
ve kaşığın sapı misafirin sağına
gelecek şekilde konur. Şekerlik
ve maşası fincanın
ilerisine konur. Fincana ilk çay servisi garson tarafından
yapılır. Fincanın
sağ ilerisine çay potu ve yanına
su potu yerleştirilir. Misafirin başka
isteği olup olmadığı sorulup
masadan uzaklaşılır.
Ø Fincanla yapılan klasik çay servisinde kullanılan servis araçları;
· Çay servis tepsisi, peçete veya
dolley
· Çay bardağı veya
fincanı ve altlığı
· Çay kaşığı
· Şekerlik ve maşa
Fincanla klasik çay servisinin
potlu servisten farkı, çayın konuk masasına
fincanla getirilmesidir.
Ø Barda tepsiye gerekli servis
araçları konur.
Ø Fincana veya bardağa
yeteri miktarda çay süzülür, üzerine su doldurulur.
Ø Tepsiyle misafire sağdan
yaklaşarak servis için izin istenir.
Ø Çay fincanı misafirin
önüne kaşıkla beraber konur.
Ø Şekerlik ve maşası bardağın
ilerisine konup servis tamamlanır.
Ø Misafirin başka isteği olup olmadığı sorularak masadan
uzaklaşılır
Türk Çay Servisi
Diğer
medeniyetlerden ülkemize gelinceye kadar edindiği birikimin ışığında,
kültürümüzle yeniden yoğurduğumuz çay, öncelikle
sabah kahvaltısı soframızın,
sonrasında da ikindi ve akşam
sohbetlerimizin müdavimlerinden olmuştur. Genellikle
ince belli cam bardakta sunulan çayın tavşankanı
adı verilen dem ölçüsü esastır.
Ülkemizde restoran bar ve kahvehanelerde
en çok siyah çay servis edilmektedir. Son yıllarda bitki ve
meyve çayları, yeşil çay servisi
de yaygınlaşmaya başlamıştır.
Beyaz çay ülkemizde yeni üretilmeye başlanmıştır.
Dünyada olduğu gibi ülkemizdede pahalı olduğu
için daha çok şifa niyetine hazırlanıp
tüketilmektedir. Ülkemizde çay servisi dendiği zaman siyah
çay akla gelmektedir. Yeşil çay tüketimi son yıllarda
artmakla beraber çay kültürümüzün önemli parçası
siyah
çaydır. Siyah çay ülkemizde genellikle sıcak
olarak, isteğe göre şekerli, az şekerli
ya da şekersiz olarak içilir. Yanında
dilimlenmiş tranş limon küçük bir
tabak içerisinde getirilir. Konuk isterse buradan alarak çayına
koyabilir. Konuk isteğine göre süt pot içerisinde masaya
getirilebilir.
Ülkemizde özellikle Doğu
Anadolu bölgesinde yaygın olan kıtlama olarak şeker
kullanma geleneği de vardır. Nöbet şekeri
adı da verilen bu şekere
kluntje denir. Çay ülkemezde iki şekilde servis
edilir.
Ø Bardakta türk çay servisi
. Çay servis tepsisi ve altlığı
. Fincan veya bardak, altlık,
kaşık
. Bardak altlığı (doley)
. Şekerlik
ve maşa
Servisi yapmak için; Tepsiye tüm
malzemeler dizilir. Hazırlanmış
çay
bardağa konup tepsiye yerleştirilir.
Misafire servis kurallarına uygun olarak sağ taraftan
servis edilir.
Ø Semaverde Türk çayı servisi
. Semaver ve demliği
. Servis tepsisi ve altlığı
. Fincan veya bardak, altlık,
kaşık
. Bardak altlığı (doley)
. Şekerlik ve maşa
. Çay süzgeci
Geçmişten
günümüze çay kültürümüzün önemli bir parçasıdır.
Günümüzde daha çok otantik çay bahçelerinde, semaverde çay servisi yapılmaktadır.
Çay ocağında hazırlanan semaver
suyu kaynadıktan sonra, kişi
sayısına uygun
büyüklükteki porselen demliğine çay konur ve
demlenir.
İki şekilde semaverde çay servisi yapılır.
Birinci yöntemde tepsiye bardak,
altlık, kaşık, şekerlik,
süzgeç ve altlığı yerleştirilip misafir
masasına semaver ve demlikle beraber getirilip
bırakılır.
Bir istekleri olup olmadığı sorulup masadan uzaklaşılır.
Misafirlerin isteğine göre semaverden yeterince kaynar su
alınıp demlikteki çayın
üzerine doldurularak çay demlenmeye bırakılır.
10–15 dakika bekledikten sonra çay servise hazırdır.
Konuklar çaylarını semaverden
kendileri alırlar.
Semaverle çay servisinin ikinci
yöntemi de şöyledir.
Semaverdeki su kaynadıktan
sonra, misafir sayısına uygun
büyüklükteki porselen çaydanlıkta çay
demlenir. Servis tepsisi ve semaver misafir masasına bırakılır.
Konuklara çaylarının servisini
isteyip istemedikleri sorulur. Servisi personel yapacak ise servis potlardaki
gibidir. Demlenen çayın servisini genellikle misafir kendisi
yapar.
Poşet Çay Servisi
Amerikalı tüccar
Thomas Sullivan müşterilerine küçük ipek torbacıklar
içinde çay numuneleri gönderir. Böylece poşet çay tarih
sahnesinde yerini almış olur. Poşet çayda kullanılan
çay çok ince işlenmiştir. Kaliteli
çaydan üretilmesi gerekmektedir. Poşet çaylar,
demlik poşet çay ve fincanlık
poşet çay olmak üzere ikiye ayrılır.
Poşet çayın
demlenme süresi yaklaşık 5 dakikadır.
Genellikle fincanda servis edilir.
Ø Demlik poşet çayın servisi
Servis İçin Gerekli malzemeler; o Çay potu,
tepsi, peçete veya doley, fincan ve altlığı, çay kaşığı,
şekerlik. o Uygun miktarda ve çeşitte
demlenen çay için tepsiye, servis edilecek kişi
sayısı kadar fincan
veya bardak konur. Fincanla veya bardakla beraber çay kaşığı ve
şekerlik konur.
Pottan servis kurallarına
uygun olarak konuğun sağından servis yapılır.
Misafire sağdan, Fincen kulplu ve sağ tarafa
gelecek şekilde servis yapılır.
Misafire başka isteği olup olmadığı sorularak
masadan uzaklaşılır.
Ø Fincan poşet çayın servisi
· Servis için gerekli
malzemeler;
o Tepsi, peçete veya doley,
fincan ve altlığı, çay kaşığı, şekerlik,
fincan, resim 2,32 deki fincan gibi değilse poşet
çay atığı tabağı.
o Hazırlanan
çay için doleyli veya peçeteli tepsi hazırlanır.
Kaynamış sıcak su konmuş fincan
ve kaşıkla beraber poşet
çay paketi, şekerlik, poşet
çay atığı tabağı
tepsiye
yerleştirilir. Misafire sağdan,
fincan kulpu ve kaşık sağ tarafa gelecek
şekilde
servis yapılır. Misafire başka isteği olup olmadığı sorularak masadan
uzaklaşılır.
Buzlu Çay
Servisi
İngiliz
Blechynden, yakıcı bir havada sıcak
çayını buz küplerinin üzerine
dökerek satmayı düşünmüş,
böylelikle satışlarında patlama yaşamış ve
buzlu çay böylece tarihe geçmiştir.
Buzlu çaylar sıcak
suyla hazırlanıp daha sonra soğutulan
çaylardır. Genellikle çay bitkisinden elde
edilen çay sade veya değişik meyvelerin
aroması karıştırılarak
hazırlanır ve soğuk
içilir. Buzlu çay, sade buzlu çay, şeftali aromalı buzlu
çay, elma aromalı buzlu çay vb şeklinde
isimlendirilir. Ülkemizde özellikle genç tüketiciler arasında
önemli ölçüde tercih edilen bir içecektir.
Ø Servis için gerekli
malzemeler;
. Çay servis tepsisi
. Buzlu çay bardağı
. Buzlu çay kaşığı
. Bardak altlığı(doley)
Buzlu çay misafirin isteğine
göre barda, buzlu çay servisi bardağına veya uygun
ölçüdeki bardağa doldurulup üzerine buz, isteğe
göre limon dilimi ilave edilerek buzlu çay kaşığı, bardak altlığıyla
beraber konukların sağından servis
edilir.
Bitkisel Meyve
ve Çaylarının Servisi
Ø Servis İçin Gerekli malzemeler
. Çay servis tepsisi ve altlığı
. Fincan veya bardak, altlık,
kaşık
. Bardak altlığı (dolley)
. Şekerlik ve maşa
. Küçük boy tabak (posalar için)
Bitki ve meyve çayları benzer
şekilde servis edilirler.
Bitki veya meyve çayları eğer
çaydanlıkta demlenmişse,
tepsiye altlık veya peçete, şekerlik
ve maşası konur. Demlenen
çay kaşıklı ve altlıklı fincan
ya da bardaklara konur.
Tepsiyle misafire sağdan
yanaşılır, servis için
izin istenir. Servis kurallarına uygun olarak servis
yapılır. Misafirin başka
isteği olup olmadığı sorulur
ve masadan uzaklaşılır.
Bitki çayları fincanda
veya bardakta hazırlanıp servis
edilecekse şöyle hareket edilir.
Tepsiye altlık,
şekerlik ve maşası,
bitki dal ve yapraklarını koymak için
küçük boy tabak konur. Kaynamış sudan fincana
veya bardağa su konup üzerine küçük dal veya yapraklar
ilave edilir. Kaşık sağ tarafta olmalıdır.
Misafire sağdan servis yapılır.
Bitki veya meyve çayı poşet
çay şeklinde servis edilecekse tepsinin altlığı yerleştirilir.
Şekerlik ve maşa,
poşet çay fincanı ve
altığı konur. Kaynamış sudan
fincana ya da bardağa doldurulur, fincanın
yanına poşet çay konur.
Misafire sağdan yanaşılır
ve servis kurallarına uygun şekilde servis
yapılır. Granül olarak
üretilen meyve çaylarını (elma çayı,
kivi çayı vb.) fincana doldurulan sıcak
suya yeteri miktarda meyve granülü konup hazırlanan tepsiyle
sağdan servis edilir. Servis tepsisine
peçete veya doley serilir. Tepside fincan ve altlığı, çay kaşığı,
şekerlik ve maşa
bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder