Tanımı
Sıcak olarak
içilen kakao, özellikle Amerika ve Batı Afrika’ da yetişen 15-16 m boyundaki
kakao ağacının kurutulmuş meyvelerinin içerisinden çıkartılan tohumların fermante
edildikten sonra aromatik hale getirilmiş tozlarıdır. Kakaonun
fermantasyon süresi üç ile yedi gün arasında değişmektedir.
Kakaonun meyve halinden toz haline getirilebilmesi için birtakım işlemlerden
geçmesi gerekir. Bu süreçte; meyvelerin içinden çıkan tohumlar kavrulur,
kızılımsı kahverengi un haline getirilir ve yağı çıkarılır. Yağ çıktıktan sonra katılaşan kakao,
yeniden öğütülerek çok ince toz haline getirilir
ki, bu toz kakao tozunu teşkil eder.
Kakao, nemden etkilendiği için serin ve
kuru bir yerde, ağzı kapalı ve ışık geçirmeyen malzeme
ile ambalajlanarak saklanmalıdır. Cam ve
porselen kaplar saklama için kullanılabilir.
·
Çeşitleri
Ø Forastero: Dayanıklı ve bol ürün veren kakaodur. Yassı çekirdekli ve normal kalitelidir.
Ø Criollo: Zor yetişen, yuvarlak ve
büyük çekirdeklidir. Çekirdekler beyaz, tadı yumuşak ve çok az
kekredir. İyi kalitelidir.
Ø Amelonado: ekvatorda yetişen, mor renkli
ve çekirdekleri yuvarlak bir kakaodur. Tadı normal kekreliktedir ve iyi bir
kakaodur.
·
Hazırlanması
Sütle hazırlanan, sıcak ve soğuk olarak servis
edilen bir içecektir. Kakao, toz olarak, kuvertür ile hazırlama ve şekerli karışımla hazırlama olarak üç şekilde hazırlanabilir.
·
Toz Kakao İle Hazırlama
Ø Iki fincan süt
ateşe konur.
Ø 20-25 gram kakao
tozu soğuk sütle karıştırılır.
Ø Sütün
kesilmemesi için soğuk sütle karıştırılan toz ısınan süte karıştırılarak kaynatılır. Hazırlanan kakao,
daha önceden ısıtılmış pota alınır.
·
Kuvertür İle Hazırlama
Ø Iki fincan süt
ateşe konur.
Ø 20-25 gram
rendelenmiş kuvertür
bir kaba konarak benmaride eritilir.
Ø Eriyen kuvertüre
biraz süt katılarak karıştırılır.
Ø Sütle karıştırılan erimiş haldeki kuvertür kaynayan süte karıştırılarak kaynatılır.
Hazırlanan kakao
servis için ısıtılmış potlara alınır.
·
Şekerli Karışımla Hazırlama
Şekerli karışım, marketlerde
satılan ve içerisinde şekeri ve tatlandırıcıları ilave edilmiş kakao tozlarıdır. Özel
jelatinli ambalajlarda tek porsiyonluk olabileceği gibi, daha
fazla miktarlarda da
sunulurlar. Soğuk ve sıcak olarak hazırlanabilir.
Ø Bir porsiyon
için 20-25 gram toz karışım yeterlidir.
Ø Bir fincan soğuk veya sıcak sütün
içerisine konularak karıştırılır. Hazırlanan kakao
servise sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder