Küçük bir çanak olan “ çanaç” Kırgızistan’da çay içmek için kullanılan porselen bir kaptır. Çay çanaçın içerisine en fazla üçte birine veya yarısına kadar ulaşacak şekilde konur.
Kırgız geleneklerine
göre çanaça az çay koyulur böylece daha fazla sayıda çay servisi yapılarak
misafirperverliğin ve saygının ifadesi en üst
düzeye taşınmak istenir.
Orta Asya'da ise çay tereyağı ile bir tencerede pişirilir, süt ve
kaymak ilâve edilir.
Çay kültürünün çok yaygın olduğu Kazaklarda iki
türlü hazırlanır. Bir türü hemen
hemen her yemek sonrasında içilen "akşay" yani
"akçay"dır. Bu çayı hazırlarken, ocakta
kaynayan çaydanlığa yeteri kadar çay atılır, çaya,
karabiber, zencefil ve karanfil de eklenir. Bu karışım 3-4 dakika
kaynadıktan sonra süt, tereyağı veya varsa, kaymak ilâve edilir. Tuz da
eklenir ve "şını" denilen
büyük porselen fincanlarla servis yapılır.
Kazakların diğer çay hazırlama yöntemi
ise onlara özgüdür. Kazaklar, "Bolagan" ya da "karma çay" dedikleri
çayı şöyle hazırlarlar:
Tencerede, yağda kavrulan unun üzerine sütlü, tuzlu
çay, süzülerek konur. Ağır ateşte 4-5 dakika
kaynatılır. Elde edilen
bu koyu çay sıcak servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder