Çay kültürü konusunda, mutlaka
sözünü etmemiz gereken bir ülke de, hiç şüphesiz, İngiltere’dir.
Dünyaca meşhur “İngiliz 5 çayı”, İngilizlerin çayı, Hindistan’da
bulundukları sürede
deneyip vazgeçemedikleri diğer tatlar ile
birlikte ülkelerine getirmeleriyle gelişmiştir. Çay salonu
(tea room), “iki kişilik” çay (tea for two), ikindi çay
saati (afternoon tea) gibi kavramlar; sütlü çay, çay saatinde kaymak ve
marmelatla yenilen çörekler (scones) ve porselen çay fincanları, çay kültürüne
hep İngilizlerin armağanıdır.
Fransa ve Hollanda'dan sonra İngiltere'ye sıçrayan çay ı, Kral Edward'ın sohbet ortamı için hoş bir ortam yaratma amacıyla küçük çay ziyafetleri
düzenlemesi sonucu gelenek haline gelen beş çayı, İngiltere'den tüm
dünyaya yayılmıştır.
Davetlerde Çin çayı Hint çayına tercih
edilirken, limonlu, sütlü ya da kremalı sunulur.
Eğer çay süt ile
içilecekse, daha iyi bir karışım için fincana
çaydan önce süt eklenmelidir.
Çayın yanında ise küçük
sandviçler ve el yapımı çay pastaları tercih edilir. İlgilterede çay
bitkisi yetişmemesine rağmen İngilizlerle özdeşleşen çay isimleri vardır. Bunlar;
· Eraly Grey: İngilizler
genellikle bu çayı tercih
ederler. Bu yoğun kokulu çay, bergamut esansı ile harmanlanarak hazırlanmaktadır.
· English
Breakfast:
Güne dinç başlamak için Hindistan ve Seylan çaylarının karışımından elde edilen
güçlü bir harman çayıdır. Bir İngiliz çay
davetinde en az iki masa hazırlanır. Birinci masada
ev sahibesi çay gereçlerini ve çay fincanlarını elinin altında bulundurur. İkinci masada ise
tabaklar ve lezzetli yiyecekler durur. Ayrıca misafirlerin
fincanlarını bırakabilecekleri
küçük sehpalar da vardır. Bir İngiliz çay saati
yaklaşık bir saat sürer.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder