Ruslar Tibet usulü demlikten esinlenerek sıcak su ve demlenecek çay için ayrı ayrı iki parçadan oluşan semaveri benimsemişlerdir. Semaverler, klasik bir Rus evinin genellikle ortasında durup gün boyu kaynayan ve bir seferde 40 fincan kadar çay servis edebilen niteliktedir. Semaver geleneğinin yanı sıra Türk kahvesi kültürüne benzerliğiyle dikkat çeken gümüş tutacaklı cam bardaklarla çay servisi alışkanlığı da Rusya ile Asya arasındaki kültür etkileşimini gözler önüne seren özelliği taşımaktadır.
Rus çay geleneği dahilinde şeker, bal ya da
reçelle tatlandırılmış, şerbeti bol ve
çok demli çay tercih edilir. Rusya'da her öğün çay içilmesi
bir gelenektir. Ruslar çaylarını semaverde
demlerler, beyazlatılmamış şeker ve limon
suyu ilave ederek içerler. Gerçek bir çay tiryakisi Rus çayına şeker atmaz, şekeri ağzına alarak çayını içer. Eski kültürü yaşatanlar arasında, çaya şeker yerine bir
çay kaşığı kaymak
koyanların yanı sıra, Anadolu'nun
kimi yörelerinde olduğu gibi çayı bazen bardak altlığına dökerek
içenler de bulunmaktadır. Çay, konuklara
yanında marmelat ile sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder