Sado (veya Chado)
Sado ve çay törenlerini
konu alan birçok okul bulunmaktadır. Japonya'da
çay törenleri çok ince detayları bulunan bir
sanat dalıdır. Çay yani O-cha
(yeşil çay)'nın Japon kültüründeki
yeri, kahvenin Amerikan kültüründeki yeri veya 'bir fincan çay'ın İngiliz
kültüründeki yerinden çok daha farklıdır. Çay törenleri
genellikle özel çay odalarında gerçekleştirilir.
Konuklar çay odasına girdikten sonra nijiriguchi kapısının önünde
çömelerek dünyevî sorunlardan uzaklaşır. Çay töreninin
kendine özgü ve başka hiçbir yerde bulunmayan özellikleri
vardır: Davetliler, mevsim, duvardaki resimler,
çevredeki çeşitli bitki ve çiçekler, kullanılan malzemeler,
çaydan önce sunulan yemek, vs. Çay töreni bir çok aşamadan oluşmaktadır Her aşamada insan
varoluşun derinliklerinin daha da içine girer,
doğaya daha da yakınlaşarak değerinin farkına varır.
"Çay töreni, yani çaya giden
yol, suyun kaynatılması, çayın konulması ve demlenmesi, davetlilere sunularak
içilmesi aşamalarını konu alan basit bir sahnedir. Açık kalplilikle ve
saygı ile
sunulan çay büyük minnettarlıkla kabul
edilir, sunulan çay tüm fiziksel ve ruhsal istekleri tatmin eder. 400 yılından beri değişmeyen bu Japon
geleneği birçok Japon olmayan kimsenin bu
kültüre olan yakınlığını artırmıştır ve katılımlarını sağlamıştır. Bu da diğer ulus insanlarının Chado'ya
olan ilgisinin artmasına yol açmış, bir çok insanın "Çay
Yolu" na katılmasına olanak sağlamıştır. Çay
seramonisinde kullanılan araç gereçler şunlardır: Chasen,
çay törenini hazırlayan kişinin çayı karıştırmak için
kullandığı bambu
karıştırıcı; cha-ire,
toz çayın konulduğu seramik kap; kama
(kettle) su kaynatılan kap; hashi
(chopsticks) yemek çubukları; cha-wan çay
kaseleri. Koicha (koyu çay) servisi başta yapılır daha sonra usucha
(açık çay) servisi yapılır. Tören esnasında, çeşitli kaiseki
(hamur işi), sake ve higashi (şekerleme) servisleri
de yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder