Kek kalıpları fırça
yardımıyla çok düzgün yağlanıp unlanır. Kek için çember kalıp kullanılacaksa
taban kısmına yağlı kâğıt konur.
Fırın ısısı
180°C
ye ayarlanmalı ve önceden ısıtılmış olmalıdır.
Yumurtalar
oda ısısında ve taze olmalıdır. Bayat ve soğuk yumurta kekin kabarmasını olumsuz
etkiler.
Un
elenmiş olmalıdır. Bu işlem undaki topaklaşmanın önlenmesi, rutubetin kuruması ve
havalanan unun daha rahat karışım sağlaması için gereklidir.
Kabartma
tozu ve vanilya una elenerek eklenmelidir.
Kullanılacak
yumurta tenceresi, mikser ve kaşıklar çok temiz ve kuru olmalıdır. Islak, yağlı
ve unlu ortam yumurtanın kabarmasını önler.
Yumurta
ve şeker kıvama gelinceye kadar çırpılır. Un ve diğer malzemeler tahta kaşık
yardımıyla kısa süre karıştırılır. Aksi takdirde kabarmış olan karışım söner ve
gluten kompleksi oluşturarak kek hamurunun elastiki bir kıvama dönüşmesine
sebep olur.
Hazırlanan
kek hamuru kalıba boşaltılıp bekletilmeden fırına konmalıdır.
Kek fırına
konduktan sonra 25 dakika kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Aksi takdirde soğuk
hava kekin üzerinde basınç yaparak çökmesine neden olur. Keklerin pişme süresi
ortalama 40- 45 dakikadır.
Kekin piştiğini
kontrol etmek için kürdan veya sivri uçlu bıçak kullanabilirsiniz. Bıçak veya
kürdan üzerinde hamur parçaları yoksa kekin iç kısmı pişmiştir.
Kek fırından
alındıktan 10 dakika sonra kenar kısımlarından bıçak yardımıyla kalıptan çıkarılarak
tel ızgara üzerine konur. Izgara kek hamurunun nemlenmeden soğumasını sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder