Su ürünleri
mutfağa geldikten sonra en kısa sürede hazırlanarak tüketilmelidir. Fakat bazen
bu mümkün olamayabilir. Böyle durumlarda su ürünleri uygun ortamda saklanarak
tazeliklerini kaybetmemeleri sağlanır ve zamanı geldiğinde kullanılır. Su ürünleri
de diğer tüm yiyeceklerde olduğu gibi saklanmadan önce ayıklanıp temizlenmelidirler.
Taze (soğuk)
saklama
Genel olarak kabuklu-kabuksuz su
ürünlerinin taze saklanması balıklarda olduğu gibidir. Bu ürünler -1 derecede
buz üzerinde saklanabilirler. Kabuklu su ürünlerinin tamamı pişirilmeden önce
canlı bekletilmelidirler. Istakoz, böcek, kerevit ve yengeç +6, +8 dereceler
arasında canlı olarak birkaç saat bekletilebilirler. İki kabuklu su ürünleri
ise deniz suyunda bekletilerek canlı kalmaları sağlanabilir. Kabuksuz su
ürünleri ise zaten ölü olarak geldiği için canlı olarak saklanmaları gerekmez.
Yıkandıktan sonra buzdolabında birkaç gün saklanabilirler.
Ön pişirmeleri yapılmış, ayıklanarak
etleri çıkarılmış olan deniz ürünleri saklama kaplarında veya üzerleri folyo,
film vb. maddelerle örtülerek buzdolabında 2-3 gün saklanabilirler. Su ürünleri
buzdolabında saklanırken kesinlikle süt ve süt ürünleri ile aynı yere
konulmamalıdır. Bu ürünlerin buzdolabında beklediği süre uzadıkça tatları ve
besin değerinin düştüğü unutulmamalı ve en kısa sürede tüketilmelidir. Gıda zehirlenmelerinin
büyük bir bölümünün kabuklu su ürünlerinin yanlış depolanması ve kullanımı olduğu
hususu kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır.
Dondurarak
saklama
Temizlenerek ayıklanmış su
ürünleri daha uzun süreli bekletilecekse kesinlikle dondurularak saklanmalıdır.
Dondurma ve saklama derin dondurucu ( deepfrize)’larda yapılmalıdır.
Yiyecekler kesinlikle sıcak
olarak dondurucuya konulmamalıdır. Bu işlem yiyeceklerin bozularak tehlikeli
sonuçlar doğurmasına yol açar. Ayıklanıp soğumaya bırakılan yiyecekler yeteri
kadar soğuduktan sonra porsiyonlara ayrılmalıdır. Porsiyonlama kullanılacağı zaman
yeteri kadar yiyeceği çıkartarak geri kalanların bozulmasını engeller.
Porsiyonlanan yiyeceklerin suları iyice süzüldükten sonra poşetlere konularak
vakum cihazıyla içlerindeki hava boşaltılır. Poşetlenen yiyecekler -30ºC, -35ºC
derecede dondurularak -18 ºC derecede kullanılacağı zamana kadar bekletilir.
Yiyecekler uygun şekilde dondurulup saklandığında 6 ay ile 1 yıl arasında
saklanabilirler. Ancak bu ürünlerin de en kısa sürede tüketilmesine özen
gösterilmelidir.
Yiyecekler dondurucudan kullanılacak
miktar kadar çıkartılmalı çözüldükten sonra kullanılmalıdır. Çözme işleminde
yiyeceklerin kendiliğinden çözülmesi beklenmeli sıcak suya atılmaması gerekir.
Çok acil durumlarda mikrodalga fırınlarda kısa süreli ısıtma yöntemi
uygulanabilir. Bir defa çözülen yiyecek asla bir daha dondurulmamalıdır. Aksi
hâlde yiyecekler bozularak tehlikeli zehirlenmelere yol açarlar.
Dondurucuların kapıları çok sık
açılmamalı, yiyeceklerin üzerlerinin buzlanmasına fırsat verilmemeli ve ilk
giren ilk çıkar yöntemi ile yiyecekler çıkartılarak kullanılmalıdır.
Donma ve çözülme işlemi uygun şekilde
su ürünlerinin besin değerlerinde fazla bir kayıp meydana gelmez. Ancak lezzet
olarak taze su ürünlerinin lezzetini tutamazlar.
Hazır İşlenmiş (Fresh/Dondurulmuş)
Su Ürünlerinin Saklanması ve Kullanılması
Hazır işlenmiş su ürünlerinin
saklanması ve kullanılması da aynen dondurularak hazırlanan su ürünlerinde olduğu
gibidir. Günümüzde piyasada değişik markalara ait ürünler satılmaktadır. Bu
ürünler hazırlanıp ayıklanmış ve dondurularak kullanıma hazır bir hâlde satışa
sunulurlar. Kullanımları son derece pratiktir ve mutfağa zaman kazandırırlar. Hazır
işlenmiş su ürünlerinde kullanılacakları zaman yeterli miktarda çıkartılıp çözülmeleri
beklenir ve daha sonra kullanılırlar. Fakat pane şeklinde hazırlanmış kalamarlar
çözülmeleri beklenmeden fritöze atılarak kızartılabilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder