Malzemeler
500 g un
1 çay kaşığı tuz
250 g tereyağı
25 g yaş maya
6 adet yumurta
50 ml süt veya su (mayayı ezmek
için)
50 g toz şeker
1adet limon kabuğu rendesi
1paket vanilya
Şurup için:
¼ limon
7 su bardağı su
5 su bardağı şeker
Malzemeler:
Un tezgâha elenip ortası açılır.
Maya konup ılık süt veya su ile
ezildikten sonra unla maya karıştırılır.
Un mayanın üzerine kapatılıp yer
yer çatlamalar oluşunca tereyağı, şeker, yumurta, vanilya, limon kabuğu rendesi
ve tuz eklenip hamur yoğurulur.
Üzerine nemli bez kapatılıp
mayalanmaya bırakılır.
Tatlı kalıpları margarin ile yağlanır.
Hamur kalıplara krema torbasından
sıkılarak doldurulur.
15-20
dakika daha oda ısısında mayalandırılır.
Önceden 180
derecede ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirilir.
Pişen tatlılar
kalıptan çıkarılıp soğuması sağlanır.
Kaynayan şurubun
içerisine konarak şurubu çekmesi sağlanır.
Şurubu
çeken tatlılar tabağa alınıp soğutulur.
Üzerine kayısı
marmelatı ve mevsim meyveleri ile süslenip servise sunabilirsiniz.
Şambaba
tatlıları süslemede krem şanti ve kiraz şekerlemesi, kaymak, şeftali dilimleri,
yeşil fıstık vb. kullanılarak alternatif şekillerde servise sunulabilir.
Üründe
aranan özellikler
Maya
kokusu lezzeti hissedilir olmamalıdır.
Şekli
muntazam ve parçalanmamış olmalıdır.
Şurubu
iyi çekmiş ve parlak olmalıdır.
Esnek
yapıda ve gözenekler düzgün yapıda olmalıdır.
Lezzeti hoşa gider özellikte olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder