500 g un
2 adet yumurta
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Harcı İçin
Malzemeler
500 g kıyma
100 g (orta boy) soğan
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze
çekilmiş karabiber
1/2 demet maydanoz
İşlem
Basamakları:
Unu hamur yoğurma kabına eleyip,
ortasını genişçe açınız.
İçine yumurta, tuz
koyup su ilavesiyle sertçe bir hamur yapıp iyice özleştiriniz.
Elde edilen hamuru, nemli
bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz.
Hamur dinlenirken,
kıyma, brunoise soğan (soğanın çok ince doğranmalı soğanı rendelemeyiniz. Rendelenmiş
soğan sulanır kıymayı sulandırır), tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz
karıştırılarak mantı içini hazırlayınız.
Dinlenen hamur, kalın
silindir şekline sokulup 3-4 eşit parçaya keserek ayırınız.
Kesilen taraflar alta ve üste
gelecek şekilde düzeltiniz. Hafif unlayarak bastırınız. Üzerini örtüp10 dakika
daha dinlendiriniz.
Dinlenen hamurları un
serpilmiş tahtada (mermer tezgah da olabilir) 2-3 mm inceliğinde oklava ile
düzgün bir daire şeklinde açınız.
Açılan hamurları 2-3
cm karelere kesiniz.
Hazırlanan içten,
karelerin ortasına konularak karşılıklı kenarları ortasından üste doğru
bastırarak (veya karşılıklı köşeleri üstte birleştirerek) kıymayı kapatınız.
Mantıları biçimlendirirken harçın
da pişebilmesi için, kenarlarda oluşan boşlukların kapanmamasına özen
gösteriniz.
Mantıları, yağlanmış
bir tepsiye muntazam diziniz.
Tepsiyi orta hararetli
fırına koyup hafifçe pembeleştiriniz.
Mantılar şekil
verdikten sonra temiz örtü üzerinde hafif kurutularak haşlayabilir veya
buzdolabı poşetlerine konularak dondurucuda da saklanabilinir.
Saklamada dikkat
edilecek noktalar
Mantı hazılandıktan sonra hemen
pişirilip tüketileceği gibi daha sonra kullanılmak için de fırında kurutularak
ve dondurularak saklanabilir.
Mantıyı fırında
kuruturken orta hararetli ısıda (ara sıra karıştırarak, hepsinin aynı ayarda
kuruması için) hafifçe pembeleştiriniz.
Soğuduktan sonra hava
almayacak şekilde poşetleyiniz.
Temiz örtü üzerinde
hafif kurutup, hava almayacak şekilde poşetleyip dondurunuz.
Pişirmede
Kullanılan Gereçler
Mantı pişirmede etsuyu, su,
nohut, mantı hazırlanırken içi boş olarak hazırlanmışsa pişirirken tavuk eti,
kıyma ilave edilebilir.
Pişirmede
Dikkat Edilecek noktalar
Haşlanacak mantı
miktarına uygun büyüklükte altı düz ve kalın tabanlı bir tencere seçiniz.
Tencerenin büyüklüğüne
uygun bir ocak seçiniz.
Tenceriye yeterli
miktarda su koyunuz.
Suya tuz ve sıvı yağ
ilave ediniz ve kaynatınız.
Mantıları birbirine
yapıştırmadan tek tek kaynayan suya atınız.
Yapışmamaları için
tahta kaşıkla hemen karıştırınız.
Kapağı açık olarak un
kokusu gidip bütün hamurlar yukarı çıkıncaya kadar pişiriniz.
Ateşten aldıktan sonra
üzerine 1-2 bardak soğuk su dökerek pişmenin durmasını sağlayınız.
Tepsi Mantı
İşlem
Basamakları
Hazırlamış olduğunuz
mantıyı yağlanmış tepsiye aralıksız olarak diziniz.
Tepsiyi orta hareretli
fırında hafifçe pembeleştiriniz.
Hafif kızaran
hamurların üzerine hamurların yarısına gelecek kadar et suyu veya sıcak su
ilave ediniz.
Hamurları bütün suyu
çekip yumuşayıncaya kadar fırında pişiriniz.
Pişen mantıyı servis
tabağına veya birer kişilik tabaklara koyunuz.
Üzerine yoğurt sosu ve
kırmızı biberli kızdırılmış yağ ilave ediniz.
Nohutlu Mantı
İşlem
Basamakları:
Nohutu akşamdan ılık
su ile ıslatınız.
Yumuşayıncaya kadar
pişiriniz.
1 tatlı kaşığı tuz
ilave ediniz.
Hazırlamış olduğunuz
mantıyı yağlanmış tepsiye aralıksız olarak diziniz.
Tepsiyi orta hareretli
fırında hafifce pembeleştiriniz.
Hafif kızaran
hamurların üzerine hamurların yarısına gelecek kadar kaynayan nohutlu suyu
ilave ediniz.
Mantılar bütün suyu
çekip yumuşayıncaya kadar fırında pişiriniz.
Yemek tabaklarına
koyup üzerine yoğurt sosu ve kırmızı biberli yağı ilave ediniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder