Tencereye bolca su koyup
kaynatınız. Su kaynayınca tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı
ilave ediniz ve
kaynatınız.Kaynayan suya erişteyi serperek salınız.Bir iki taşım kaynadıktan sonra
ateşi kısınız. 15-20 dakika kadar haşladıktan sonra, ateşten alarak 1-2 bardak
soğuk su dökerek 5-10 dakika bekleyiniz. Süzgece boşaltarak süzünüz ve soğuk
sudan geçiriniz. Eriştede besin ögesi kaybına neden olacağı için tercih
edilmez.
Peynirli Erişte
Ölçüler:
1 kase erişte
100g peynir
2 yemek kaşığı yağ
2 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz,
İşlem
Basamakları:
Bir tencereye bolca su
tuz sıvıyağ koyup kaynatınız.
Haşlama suyunun hazırlanması
Kaynayan suya erişteyi
serperek salınız.
Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi kısınız.
15-20 dakika
haşlayınız.
Ateşten aldıktan sonra
biraz soğuk su ilave edip 5 dakika bekletiniz.
Süzgeçe boşaltarak
süzünüz ve soğuk sudan geçiriniz (Resim-13).
Hemen kullanılmayacak
ise sıvı yağla karıştırılıp saklama kabına koyup üzerini süreçleydiniz ve soğuk
ortamda saklayınız.
Sipariş alındığında
soğuk ortamda bekletilen erişte porsiyon miktarı kadar bir süzgeç içinde
alınır.
Sıcak su veya etsuyu
içine daldırılarak ısıtınız. Böylece erişteyi saklama öncesi elastikiyetine
kavuşturmuş oluruz.
Uygun bir tencerede
tereyağını eritiniz.
Tereyağın üzerine önce
erişteyi sonra rendeleniş yağsız peyniri ilave edip bir çevrim karıştırınız.
Tereyağda sotelenmiş
erişteyi servis tabağına dekoratif bir şekilde boşaltıp garnitürleyerek servis
yapınız.
Suyunu
Çektirerek Pişirme
Bol suda pişirilmesi, piştikten
sonra suyunun dökülmesi ve soğuk sudan geçirilmesi halinde besin kaybı çok
olur. Bu nedenle yeteri kadar ölçülü su koyup, pilav gibi suyu çektirilmelidir.
Ölçülü su tencereye konulur.
Yapışmayı önlemek için önce ölçülü su kaynatılır. Yağ ve tuz katılıp erişte
suya salınır. Hafif hararetli ısıda arasıra karıştırılarak suyu çektirilir.
Fazla ısıda erişteler pişmeden
suyu biter. Çok hafif ısı da ise erişteler sulu kalacağından ocak ısısının iyi
ayarlanması gerekir.
Erişte Pilavı
Ölçüler:
1 kase erişte
2 yemek kaşığı yağ
2 kase etsuyu veya su
1 tatlı kaşığı tuz
İşlem
Basamakları
Tencereye ölçülü
etsuyu veya su koyunuz.
Su kaynayınca yağ, tuz
ve erişteyi serperek salınız.
Tencerenin kapağını
örtüp hafif ateşte suyunu tamamıyla çekinceye kadar pişiriniz.
Servis tabağına boşaltıp sıcak servis
yapınız.
Pişirmede Dikkat
Edilecek Noktalar
Normalden biraz fazla
tuzlu suda haşlanmalıdır.
Haşlama suyuna 2 yemek
kaşığı sıvı yağ ilave edilirse hamurların birbirine yapışmamasını sağlar.
Erişte kaynar suya
salınmalı ve bir iki defa karıştılmalıdır.
Bir iki taşım
kaynadıktan sonra ateşi (ocak) kısılmalıdır.
Eriştelerin pişme süresi
incelik ve kalınlığına göre 15-20 dk değişir.
Haşlama süresince
tencerenin kapağı yarı aralık bırakılmalıdır. Kapak tamamen kapatılırsa taşar.
Haşlanan erişteyi
ocaktan aldıktan sonra hemen üzerine 1-2 bardak soğuk su koyup 5-10 dk
bekleterek kabarması sağlanmalıdır.
Az suyla haşlama ve
suyunun tamamen çektirme yani pilav gibi pişirme besin değeri bakımından
önemlidir. Ticari işletmelerde pişirilen erişte fazla miktarda pişirildiği için
bu yöntem kabul görmez.
Haşlanan erişte
süzgeçten geçirip ve pişmenin durması ve eriştenin yapışmaması için soğuk sudan
geçirilmelidir. Ancak ev mutfağında eriştenin besin değeri açısından bu işlem
yapılmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder