27 Mart 2013 Çarşamba

Peynirli Erişte - Erişte Pilavı


Suya Salarak Haşlama
Tencereye bolca su koyup kaynatınız. Su kaynayınca tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı
ilave ediniz ve kaynatınız.Kaynayan suya erişteyi serperek salınız.Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi kısınız. 15-20 dakika kadar haşladıktan sonra, ateşten alarak 1-2 bardak soğuk su dökerek 5-10 dakika bekleyiniz. Süzgece boşaltarak süzünüz ve soğuk sudan geçiriniz. Eriştede besin ögesi kaybına neden olacağı için tercih edilmez.


Peynirli Erişte
Ölçüler:
􀂾 1 kase erişte
􀂾 100g peynir
􀂾 2 yemek kaşığı yağ
􀂾 2 yemek kaşığı tereyağ
􀂾 1 tatlı kaşığı tuz,
İşlem Basamakları:
􀂾 Bir tencereye bolca su tuz sıvıyağ koyup kaynatınız.

 Haşlama suyunun hazırlanması
􀂾 Kaynayan suya erişteyi serperek salınız.
􀂾 Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi kısınız.
􀂾 15-20 dakika haşlayınız.
􀂾 Ateşten aldıktan sonra biraz soğuk su ilave edip 5 dakika bekletiniz.
􀂾 Süzgeçe boşaltarak süzünüz ve soğuk sudan geçiriniz (Resim-13).
􀂾 Hemen kullanılmayacak ise sıvı yağla karıştırılıp saklama kabına koyup üzerini süreçleydiniz ve soğuk ortamda saklayınız.
􀂾 Sipariş alındığında soğuk ortamda bekletilen erişte porsiyon miktarı kadar bir süzgeç içinde alınır.
􀂾 Sıcak su veya etsuyu içine daldırılarak ısıtınız. Böylece erişteyi saklama öncesi elastikiyetine kavuşturmuş oluruz.
􀂾 Uygun bir tencerede tereyağını eritiniz.
􀂾 Tereyağın üzerine önce erişteyi sonra rendeleniş yağsız peyniri ilave edip bir çevrim karıştırınız.
􀂾 Tereyağda sotelenmiş erişteyi servis tabağına dekoratif bir şekilde boşaltıp garnitürleyerek servis yapınız.

Suyunu Çektirerek Pişirme
Bol suda pişirilmesi, piştikten sonra suyunun dökülmesi ve soğuk sudan geçirilmesi halinde besin kaybı çok olur. Bu nedenle yeteri kadar ölçülü su koyup, pilav gibi suyu çektirilmelidir.
Ölçülü su tencereye konulur. Yapışmayı önlemek için önce ölçülü su kaynatılır. Yağ ve tuz katılıp erişte suya salınır. Hafif hararetli ısıda arasıra karıştırılarak suyu çektirilir.
Fazla ısıda erişteler pişmeden suyu biter. Çok hafif ısı da ise erişteler sulu kalacağından ocak ısısının iyi ayarlanması gerekir.


Erişte Pilavı
Ölçüler:
􀂾 1 kase erişte
􀂾 2 yemek kaşığı yağ
􀂾 2 kase etsuyu veya su
􀂾 1 tatlı kaşığı tuz
İşlem Basamakları
􀂾 Tencereye ölçülü etsuyu veya su koyunuz.
􀂾 Su kaynayınca yağ, tuz ve erişteyi serperek salınız.
􀂾 Tencerenin kapağını örtüp hafif ateşte suyunu tamamıyla çekinceye kadar pişiriniz.
􀂾 Servis tabağına boşaltıp sıcak servis yapınız.
Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar
􀂾 Normalden biraz fazla tuzlu suda haşlanmalıdır.
􀂾 Haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilirse hamurların birbirine yapışmamasını sağlar.
􀂾 Erişte kaynar suya salınmalı ve bir iki defa karıştılmalıdır.
􀂾 Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi (ocak) kısılmalıdır.
􀂾 Eriştelerin pişme süresi incelik ve kalınlığına göre 15-20 dk değişir.
􀂾 Haşlama süresince tencerenin kapağı yarı aralık bırakılmalıdır. Kapak tamamen kapatılırsa taşar.
􀂾 Haşlanan erişteyi ocaktan aldıktan sonra hemen üzerine 1-2 bardak soğuk su koyup 5-10 dk bekleterek kabarması sağlanmalıdır.
􀂾 Az suyla haşlama ve suyunun tamamen çektirme yani pilav gibi pişirme besin değeri bakımından önemlidir. Ticari işletmelerde pişirilen erişte fazla miktarda pişirildiği için bu yöntem kabul görmez.
􀂾 Haşlanan erişte süzgeçten geçirip ve pişmenin durması ve eriştenin yapışmaması için soğuk sudan geçirilmelidir. Ancak ev mutfağında eriştenin besin değeri açısından bu işlem yapılmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder