Stewing (kendi suyunda) Pişirerek Garnitür Hazırlamada Kullanılan Araçlar
Bu yöntem yiyeceklerin hiç su
ilave edilmeden, kendi suyunda pişirilmesi yöntemidir.
Bu yöntemde kullanılacak araçların buhar kaybını önleyecek şekilde olması gerekir. Pişirme işleminin ocak
üzerinde veya fırında yapılmasına göre kullanılacak araçlar değişiklik gösterir.
Fırında pişirmede kalın kenarlı tepsiler kullanılır. Tepsilerin
üzeri ya bir kapak ya da alüminyum folyo ile sıkıca kapatılır. Çelik kulplu
tava ve yayvan tencereler de fırında pişirme için kullanılabilir. Yiyecek
ocak üzerinde pişirilecekse yiyeceğin miktarına göre bir tencere
kullanılır.
Stewing (Kendi
Suyunda) Pişirerek Garnitür
Hazırlamada Kullanılan Sebzeler Ve Özellikleri
Bu yöntem yapısında su miktarı fazla olan sebzelerde kullanılır. Sebze
garnitürleri dışında zeytinyağlı yemeklerde ve yumuşak etli sebze
yemeklerinde, balıklarda ve meyvelerde de kullanılır. Ispanak, pırasa, biber,
kabak, taze fasulye, salatalık, brokoli,
marul, pazı, rezene, arpacık soğan, taze soğan mantar yapılacak garnitüre
göre hazırlandıktan sonra yağ, tuz, domates,
biber vb. ilavelerle çok hafif ateşte (fırın kullanılırsa 120–140 0C)
kapağı kapatılarak pişirilir. Suyu
çektirilir ve uygun yemekle kullanılır.
Bu yöntem ile hazırlanan sebze
garnitürleri;
Ø Izgarada pişen et, tavuk,
balık yemekleriyle servis yapılır,
Ø Zeytinyağlı sebze yemekleri başlangıç yemeği olarak kullanılabilir,
Ø Değişik şekillerde
süslendikten sonra soğuk büfede de kullanılabilir.
Stewing(Kendi
Suyunda) Pişirme ilkeleri
Ø Pişme için su
eklenmez.
Ø Yiyecekler
mutlaka üzerleri kapalı olarak
pişirilirler.
Ø Pişirme ısısı düşük ısıda (kısık ateşte) olmalı.
Ø Pişmeyi kolaylaştırmak için yağ, domates kullanılabilir.
AFİYET OLSUN…. J
kaynak:http://hbogm.meb.gov.tr/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder