· Adaçayı: Orta Avrupa’da, Balkanlarda ve Akdeniz Bölgesi’nin
çeşitli yerlerinde yabani olarak bulunur.
Güneybatı Anadolu'da ve özellikle Muğla
çevresinde "adaçayı" (Salvia triloba) bitkisinin
yapraklı dalları
çay
hazırlamada kullanılır.
Bitkiye ve hazırlanan çaya adaçayı denmektedir.
· Ihlamur: Bir Avrupa ağacıdır.
Yurdumuzda daha çok Kuzey Anadolu’da bulunmaktadır.15-40 m boyuna
erişebilen ve kışın
yaprağını döken bu ağacın
çiçekleri, sarımsı beyaz renkli ve hoş kokuludur.
Ihlamur, hem tadıyla hem de kokusuyla hoş bir
çicek olup,
ferahlık veren ve yatıştırıcı etkiye sahip olan bir
çaydır.
Rezene: Kökünden,
tohumundan ve yapraklarından yararlanılır.
Yemeklerden yarım saat önce alındığında, iştah açıcı olarak kullanılabilir.
· Kekik: Anadolu'da yetişen kekiklerin bir kısmı halk tarafından taze veya kurutulmuş halde çay olarak
içilmektedir.
· Papatya: Ülkemizde sıkça
yetiştirilmekte olan bu çiçek, ılıman
iklim kuşağında bulunur.
10-50 cm boylarında, çok dallı bir
bitkidir.
· Nane: Akdeniz
sahillerinde, Orta ve Güney Avrupa’da, ılıman
iklimlerde yetiştirilir. Nane, koyu yeşil
yapraklı, 30-90 cm yüksekliğinde
ve hoş kokulu bir bitkidir.
· Isırgan otu: Kökünden başlamak
üzere, kökü, yaprakları, tohumları
çay
yapılabilen bir bitkidir.
· Dağ (yayla) çayı Anadolu'da çay olarak en çok kullanılan
bitki gruplarından biridir. Bu bitkiler Balıkesir
çevresinden Kahramanmaraş'a kadar bütün kıyı
şeridinde, İç Batı Anadolu
eşiğinde, değişik
mahalli isimler verilerek, çay olarak kullanılmaktadır.
· Paraguay çayı (mate yaprağı): Yeşil çaya benzeyen
bir içecektir. Uyarıcı, yeşil
renkli, kafein ve tanen içerir. Normal çaydan daha az buruktur.
· Meyve çayları: Çeşitli meyvelerin,
tatlandırılıp
içimi kolaylaştırılan
hoş aromalı
çaylardır.
Meyve çayları, günden güne genişleyen
yelpazesiyle çaya, yeni aroma alternatifleri getirmektedir. Örneğin:
kuşburnu, böğürtlen, elma,
limon, portakal çayı vb.
· Böğürtlen: Böğürtlen, üzümsü
meyveler grubundandır. Halk arasında
ağaç çileği ya da sultan
böğürtleni olarak da bilinir. Tüm Avrupa’da
yetişen böğürtlen, özellikle
Marmara ve Karadeniz olmak üzere, Türkiye’de yaygın olarak
bulunur.
· Kuşburnu (Çingülü): Kuşburnu, gülgiller
familyasındandır. En çok tüketilen,
meyve çaylarından biridir. C vitamini açısından
oldukça zengindir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder