Ø Suyun kaynama noktasına
gelmesi sağlanmalıdır.
Ø Çay suyunu uzun süre ve yüksek
ateşte kaynatmamalıdır.
(Aksi takdirde suyun oksijeni kaybolur ve lezzeti azalır.)
Ø Mümkünse porselen demlik kullanılmalıdır.
Ø Kullanılacak
çay miktarı doğru hesaplanmalıdır
(her bardak için ortalama bir çay kaşığı
dolusu
çay ideal ölçü olarak alınmalıdır.)
Ø Su tam kaynama noktasında
iken suyu demliğe eklemelidir.
Ø Çayın
demi kaynatılmamalıdır
Ø Çayın
demlenmesi için 10–15 dakika kadar beklenmelidir. (Tüm lezzetin açığa
çıkabilmesi için çay en az 5–7 dakika
bekletilmelidir.)
Ø Demlenen çay yarım
saat içinde içilmelidir.
Çayların
hazırlanmasında çok büyük
farklılıklar
görülmemektedir. Genel olarak demleme süresinde ve suyun kaynama süresinde
küçük farklılıklar vardır.
Farklılıklar aşağıda açıklanmıştır.
Çayların
Hazırlanması
Demlikte Çay Hazırlama
İçinde çay
demlenen genellikle porselenden veya çelikten yapılmış küçük
çaydanlıktır.
Demliğin
önceden ısıtılması gerekir.
Demliğin ısıtılması sıcak
suyun çay üzerine dökülmesi sırasında,
ısı kaybını önler
ve çayı çay yapan reaksiyonun gerçekleşmesini
sağlar.
Kaynatılmış sudan
demliğe çayın ölçüsüne uygun
miktarda su konup10–15 dakika demlenmeye bırakılır.
Küçük gruplar ve evlerde çay
demlemek için ideal çay araçlarıdır.
Yarım saat içinde servis edilmelidir.
Ø Siyah çayın hazırlanması
Siyah çay, kuru çayın,
sıcak suda demlenmesiyle hazırlanır.
Demlenme sırasında kafein,
organik asitler ve polifenol türevleri ve minerallerin bir kısmı suya
geçer.
Demlenme süresi uzadıkça
bu öğelerin suya geçen miktarları da
artar. Böylece çayın rengi koyulaşır
ve tadı acır. Çayın
tadı polifenol türevleri ve kafeinden
kaynaklanır. Siyah çay otomatlarda,
çaydanlıkta ve poşet çaylar fincan
veya bardakta demlenip hazırlanır.
Ø Yeşil çayın hazırlanması
Yeşil çayın
hazırlanması
farklıdır.
Öncelikle siyah çayda olduğu gibi uzun süre
bir demleme olayı söz konusu değildir.
Çay suyu çok iyi şekilde kaynatılır.
Su, kullanım esnasında içilebilecek
sıcaklıkta olmalı,
kaynar olmamalıdır. Çünkü yeşil
çay yaprağı çok ince yapılı olduğu
için yaprağa zarar verebilir. Demlikte veya
fincanda hazırlanabilir.
· Yeşil
çay hazırlamak için, porselen demliğe
her bardak için bir çay kaşığı oranında
yeşil çay koyunuz.
· Yeşil
çayı koymuş olduğunuz
demliğe, daha önce kaynattığınız
taze suyu ekleyiniz.
· Yeşil
çayın demlenmesi için 3 – 4 dakika
bekleyiniz.
· Demlediğiniz
yeşil çayı
hazırladığınız
bardaklara süzerek servis yapınız.
Fincanda yeşil çay hazırlığı ise şöyledir: Fincanın içerisine daha
önceden ısıtılarak
hazırlanan su
konulur. Suyun üzerine yeşil çay yaprağı ilave
edilir. 3–4 dakika bekletilerek çayın
demlenmesi sağlanır. Yeşil çay yaprakları çıkarılarak çay hazırlanmış olur.
Beyaz çayın hazırlanması
Genelde beyaz çay oldukça
hafiftir. Onun için demliğe veya bardağa
yeteri kadar çay eklenmelidir. Aynı çay peş peşe
olmak şartıyla üç kere
demlenebilir. Ancak ilk demlemedeki
6 dakikalık süreye her bir yeni demleme için ilave 2–3 dakika eklemelidir. Demde kullanılacak
su (70–80 C) olmalıdır.
Kesinlikle suyla birlikte kaynatılmaması gerekir.
Diğer bir ifadeyle siyah çay için kullanılan sudan daha
düşük sıcaklıkta
olmalıdır. Kaynamış suyu
1–2 dakika dinlendirmek gerekir. Beyaz çay daha çok hafif yemeklerden sonra tercih
edilir. Baharatlı yemeklerden sonra içildiği takdirde
gerçek lezzetine varılamaz. Yeşil çayların
çoğunda otsu bir tat varken, beyaz çayda kavunu andıran hoş bir
tad vardır. İdeal dem rengi
solgun sarıdır. Eğer içeceğiniz beyaz çay tek içimlik poşetler
(sallama) halinde hazırlanmış
ise,
sadece 30-60 sn arasında
sıcak
suda bekletilmelidir. Daha fazla bekletilmemelidir.
Semaverde Çay
Hazırlama
Semaverde çay demleme Türk çay
kültürünün önemli bir parçasıdır.
Geçmişte semaver keyfi aile ziyaretlerinin,
çay bahçeleri ve pikniklerin ayrılmaz bir parçasıydı.
Günümüzde çok sık kullanılmasa bile bazı çay
bahçelerinde sevenleriyle buluşmaya devam
etmektedir.
Rusların
çay kültüründede semaverin önemli bir yeri vardır. Semaverler
elektrikli ve kömürlü olarak ikiye ayrılmaktadır.
İki parçadan oluşur;
Su Haznesi ve
Demlik.
Su haznesine yeterli miktarda su doldurulur ve elektrikliyse prize fişi
takılır ısı ayarı yapılır.
Kömürlü semaverse kömür haznesine yeteri kadar kömür ya daha önceden kor haline
getirilip konur ya da kömür hazneye konduktan sonra ateşlenir.
Kaynayan sudan uygun miktarda
daha önce hazırlanmış
demliğe
boşaltılıp
semaverin üstüne konup demlenmeye bırakılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder